Ηλεία

Γαστούνη-Βασίλης Κόλλιας: Χειμερινός κολυμβητής ετών 91!

Ομάδα 25 ατόμων λάτρεις της θάλασσας και της προστασίας του περιβάλλοντος..

Χειμερινοί κολυμβητές ετών 91 και 72; Και γιατί όχι. Υπάρχουν εδώ στο νομό Ηλείας χρόνια τώρα, στο δήμο Πηνειού στη Γαστούνη και απολαμβάνουν τα υπέροχα νερά  στην παραλία της Μπούκας και τις Θίνες. Μάλιστα έχουν συστήσει και ομάδα με την ονομασία «τσουνάμι» και ο επίτιμος πρόεδρος της ομάδας είναι 72 ετών ενώ το μεγαλύτερο μέλος είναι 91 ετών!

Για ευεξία και καλή υγεία, ιδανική πρόταση αποτελεί η χειμερινή κολύμβηση και μάλιστα σε μεσογειακές θάλασσες, όπως της Ελλάδας.

Αν και το θερμόμετρο έχει πάρει την κατιούσα, η καλύτερη ευκαιρία είναι μια αναζωογονητική «συνάντηση» με το κρύο νερό της θάλασσας. Το κολύμπι αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές μορφές άθλησης, ιδανική για το κλίμα της χώρας μας και ιδιαίτερα στο νομό Ηλείας.

Για τους χειμερινούς κολυμβητές, αυτό αποτελεί, πάνω από όλα, τρόπο ζωής. Και τα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία για τους λάτρεις της «ψυχρολουσίας» πολλαπλασιάζονται, εφόσον κολυμπάνε και τον χειμώνα.

Για να μη θεωρήσουμε, ωστόσο, ότι αυτό το «σπορ» είναι για όσους είναι γενναίοι και αντέχουν, το μυστικό, όπώς αποκαλύπτουν στην “Πατρίς” ειδικοί του είδους, είναι απλά να συνηθίσουμε σταδιακά το σώμα μας στο κρύο νερό. Έτσι θα επιτύχουμε την επίκτητη «θαυμαστή» αντοχή των χειμερινών κολυμβητών, που απολαμβάνουν να βρίσκονται στη θάλασσα με θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Η ομάδα των 25 ανθρώπων προ ημερών έκοψε την πίτα της παρουσία για πρώτη φορά όπως είπαν του δημάρχου Πηνειού. Ο Ανδρέας Μαρίνος με συνεργάτες του βρέθηκε στην Μπούκα και τους ευχήθηκε καλά μπάνια.

Η ομάδα όμως των χειμερινών κολυμβητών έχει και περιβαλλοντική δράση στην οποία θα είναι αρωγός ο δήμος Πηνειού. Οι χειμερινοί κολυμβητές καθαρίζουν αρκετά χιλιόμετρα παραλίας από τα σκουπίδια που πετάνε ασυνείδητοι συμπολίτες μας.

Η ομάδα «Τσουνάμι»

Και γιατί ονομάστηκε «Τσουνάμι» η ομάδα; Γιατί μέχρι πρόσφατα στην παραλία της Μπούκας υπήρχε μια παράγκα από καλάμια και εκεί συγκεντρωνόμασταν οι χειμερινοί κολυμβητές. Με την κακοκαιρία, τους δυνατούς αέρηδες του περασμένου μήνα, η παράγκα διαλύθηκε. «Πέρασε τσουνάμι…» είπε χαριτολογώντας κάποιος από τους χειμερινούς κολυμβητές και έτσι υιοθετήθηκε το όνομα της ομάδας που φιλοδοξεί κάποια στιγμή να γίνει Σύλλογος.

«Συνήθεια είναι»

Ο 91 ετών χειμερινός κολυμβητής κ. Κόλλιας Βασίλης δήλωσε: «Κάνω μπάνιο στη θάλασσα χειμώνα καλοκαίρι από 10 ετών. Προτιμώ τις παραλίες της Μπούκας και των Θινών. Ήμουν αγρότης και εργάτης και όποτε είχα ευκαιρία το χειμώνα, έκανα μπάνιο. Σήμερα που είμαι συνταξιούχος απολαμβάνω το μπάνιο μου πιο συχνά. Μια συνήθεια είναι. Δεν κρυώνω. Άλλωστε μόλις μπεις το συνηθίζεις και δεν θέλεις να βγεις. Έχω τρία παιδιά που είναι χειμερινοί κολυμβητές και 7 εγγόνια που κάποια από αυτά θα αρχίσουν να κάνουν μπάνιο και το χειμώνα. Να μοιάσουν στον παππού τους…»

«Και με πυρετό»

Ο 72χρονος Κασσαβός Βασίλης επίσης από τη Γαστούνη δήλωσε: «Από μικρός μπαίνω στη θάλασσα και χάνομαι. Πρώτα κολύμπησα και μετά περπάτησα, που λένε. Και να σας πω  και κάτι άλλο: όταν έχω λίγο πυρετό, είμαι λίγο κρυωμένος, μπαίνω στη θάλασσα και γίνομαι καλά». Οι φίλοι του στο «Τσουνάμι» τον έχουν χρίσει…επίτιμο πρόεδρο της ομάδας.

«Κολύμπι και περιβάλλον»

Ο 57χρονος κ. Χρύσανθος Θεοδόσης δήλωσε: «Από μικρή ηλικία είμαι χειμερινός κολυμβητής  όπως και η  16χρονη κόρη μου, η οποία δεν έχει κρυολογήσει ποτέ και δεν ξέρει μέχρι και σήμερα τι θα πεί αντιβίωση. Το ίδιο και ο γιός μου 21 ετών. Είμαστε μια ομάδα περίπου 25 ατόμων, από το Δήμο Πηνειού και συχνά συγκεντρωνόμαστε στην παραλία Μπούκα και κάνουμε μπάνιο. Το κολύμπι το χειμώνα είναι υπέροχο. Άλλωστε εδώ στην Ηλεία σχεδόν όλο το χρόνο έχουμε καλοκαίρι. Δεν είναι βαρύς ο χειμώνας. Η ομάδα μας, όλοι λάτρεις της  χειμερινής κολύμβησης έχει συσταθεί χρόνια τώρα αλλά πρώτη φορά ήρθε δήμαρχος στην κοπή της πίτας μας. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνο και τους συνεργάτες τους. Θέλω ακόμη να πω πως όταν βρισκόμαστε στην παραλία, όλοι μαζί με γάντια και σακούλες, μαζεύουμε τα σκουπίδια που κάποιοι άλλοι πετάνε. Με την ευκαιρία θέλω να παρακαλέσω όλους να σεβόμαστε το περιβάλλον. Ο δήμαρχος μας είπε ότι θα είναι αρωγός  στο έργο μας »

Όλη η επικαιρότητα