Παιδί

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά – Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Ακούστε το άρθρο

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.  

Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται με διάρροια, πυρετό, εμετό και κοιλιακό άλγος και τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μόνο μέρες. Μερικές φορές η διάρροια μπορεί να επιμένει για αρκετές ημέρες ίσως και εβδομάδες με αποτέλεσμα το παιδί – ασθενής να έχει μια μικρή απώλεια βάρους. Όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα ονομάζονται αιμορραγικές. Τα αίτια είναι ιοί, βακτηρίδια ή παράσιτα. Τα συνηθέστερα βακτήρια είναι σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο, καμπυλοβακτηρίδιο. Η γαστρεντερίτιδα της οποίας οι διάρροιες είναι μη αιμορραγικές οφείλεται συνήθως σε ιούς (κυρίως ο ιός Rota).

Γαστρεντερίτιδα – Χρόνος επώασης
Είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από την είσοδο του μικροβίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα. Στην ιογενή γαστρεντερίτιδα 4-48 ώρες.

Γαστρεντερίτιδα  – Διάρκεια 
Εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα αλλά και από το ίδιο το παιδί. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Στις περισσότερες βακτηριακές ή ιογενείς γαστρεντερίτιδες δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού. Σε πολύ μικρά ή ανοσοκατασταλμένα παιδιά χορηγούμε μερικές φορές αντιβίωση για να προλάβουμε τη διασπορά της βακτηριακής λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος.

Γαστρεντερίτιδα  – Μετάδοση
Οι γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού.

Γαστρεντερίτιδα  – Προφύλαξη για το παιδί
· Συχνό και σωστό πλύσιμο χεριών, κυρίως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν το φαγητό.
· Σωστός καθαρισμός μπάνιου.
· Το φαγητό ή το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει μικρόβιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Πλένετε τα φρούτα, λαχανικά με άφθονο νερό.
· Καλή ψύξη, καλό ψήσιμο των κρεάτων.
· Όταν ταξιδεύετε ποτέ μην πίνετε νερό από ρυάκια, λίμνες ή πηγές. Σε μερικές  χώρες είναι πιο ασφαλές να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην αγοράζετε φαγητά από πλανόδιους ή πωλητές στο δρόμο διότι πολύ πιθανόν τα φαγητά αυτά να μην ελέγχονται.

Γαστρεντερίτιδα  – Συμβουλές σε γονείς πότε θα καλέσουν παιδίατρο

  • Καλέστε τον παιδίατρο όταν το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας ήπυρετούή ακατάσχετους εμέτους ή έντονο κοιλιακό άλγος.
    · Εάν τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.
    · Γονείς, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο όταν το παιδί φαίνεται αφυδατωμένο.

    Απλά σημεία αφυδάτωσης στην γαστρεντερίτιδα
    · Στεγνά χείλη και γλώσσα
    · Ωχρό, ξηρό δέρμα
    · Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.
    · Αδιαφορία, μειωμένη ενεργητικότητα.
    · Μειωμένη ούρηση (στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα).

Γαστρεντερίτιδα  – Θεραπεία στο σπίτι

Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό.

Εάν το παιδί παρουσιάζει εμετούς, για τουλάχιστον 2-3 ώρες πρέπει να αφήσουμε το στομάχι του τελείως κενό και από φαγητό αλλά και από υγρά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα το παιδί συνήθως μπορεί να συγκρατήσει υγρά οπότε δίνουμε μικρές γουλιές νερού ( ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε 5 λεπτά) ή ηλεκτρολυτικού διαλύματος ( Rizolyte ή Almora) για αρκετές ώρες προκειμένου να ενυδατώσουμε το παιδί.( Εάν οι έμετοι επιμένουν χωρίς βελτίωση το παιδί καλό είναι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να αποτραπεί η χειροτέρευση της αφυδάτωσης.)

Εφόσον η χορήγηση υγρών στο σπίτι πάει καλά και ο μικρός ασθενής είναι σε καλύτερη διάθεση μπορεί να δεχτεί στερεά τροφή σε ελαφριά μορφή, όπως λίγο ψωμάκι με κίτρινο τυρί.

Τις επόμενες δύο –τρεις ημέρες προσπαθούμε η δίαιτα του παιδιού να μην περιλαμβάνει γάλα, φρούτα, λαχανικά και οτιδήποτε δύσπεπτο. Το γιαούρτι ενδείκνυται και σε συνδυασμό με προβιοτικά βοηθά στην γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου.

Όλη η επικαιρότητα