Ηλεία Συνεντεύξεις

Γαβρίλης Λιατσής: «Το όνειρο για τον Πύργο και ολόκληρο τον Δήμο μας δεν έχει τελειώσει!»

«Ο κόσμος μου ζητά επίμονα να γυρίσω»
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι δημοτικές εκλογές να απέχουν οκτώ περίπου μήνες από τον Οκτώβριο του 2023, ωστόσο το προεκλογικό κλίμα στην αυτοδιοίκηση θερμαίνεται και ήδη, το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται, όπως είναι φυσικό, στην πρωτεύουσα της Ηλείας, τον Δήμο Πύργου.

Τον τελευταίο καιρό, πυκνώνει η φημολογία για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην Δημάρχου Πύργου, κ. Γαβρίλη Λιατσή ο οποίος δοθείσης της αφορμής μιλά σήμερα αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» για τα σχέδια του, που αφορούν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

 Τι σας κάνει να σκέφτεστε εκ νέου την υποψηφιότητά σας;

«Αυτό που συμβαίνει κάθε μέρας στους δρόμους της πόλης μας. Δηλαδή, ο κόσμος που μου ζητάει επίμονα να γυρίσω. Αλλά πάνω από όλα το καθήκον που με καλεί και με παρακολουθεί για την ολοκλήρωση της αλλαγής του Δήμου μας».

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το βασικότερο προσόν ενός Δημάρχου;

«Να είναι θαρραλέος χωρίς παραλογισμούς. Να μπορεί σε δύσκολες στιγμές να παίρνει σωστές και γρήγορες αποφάσεις. Δηλαδή, να είναι ηγέτης, απεξαρτημένος από μεγάλα προσωπικά προβλήματα και να έχει το προσόν να τον διακρίνουν εύκολα ανάμεσα σε πολλούς άλλους ανθρώπους αλλά δύσκολα να τον περιγράφουν».

Σκέφτεστε να θέσετε υποψηφιότητα για Δήμαρχος, όμως βλέπουμε να μην κάνετε κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Γιατί αισθάνομαι ότι αυτή την περίοδο είμαι ένας απλός πολίτης, που βλέπει όσα βλέπουν και όλοι οι άλλοι συμπολίτες μου και που πιστεύει πως η σιωπή είναι η αυστηρότερη κριτική!»

Έχετε να φέρετε κάτι καινούριο στον Πύργο;

«Ως παράταξη είχαμε από την αρχή συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγής που ξεπερνούσε τα όρια της ζωής μου για την οριστική αλλαγή του Δήμου μας, γι’ αυτό έλεγα πάντα πως ο Σύγχρονος Πύργος είναι ένα μοναδικό για τον τόπο μας αυτοδιοικητικό κίνημα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του σχεδίου μας έχει γίνει πραγματικότητα!

Φτιάξαμε το ιστορικό κέντρο (και όχι πεζόδρομους όπως έλεγαν κάποτε) του Πύργου από τον Άγιο Αθανάσιο έως την Αγία Κυριακή που σήμερα απολαμβάνουν όλοι.Παραλάβαμε την Αγορά με ένα περίπτερο στην κεντρική είσοδο, με χορτάρια και φίδια και καταφέραμε το 2006 να την  εγκαινιάσουμε ως Μουσείο. Αντικαταστήσαμε το 98% του δικτύου ύδρευσης και έτρεξε καθαρό νερό από τις βρύσες των σπιτιών μας και εγκαταστήσαμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα διαχείρισης του νερού!

Σκάψαμε τους δρόμους και βάλαμε οπτικές ίνες και τώρα έχουμε το γρηγορότερο ίντερνετ της Δυτικής Ελλάδας.

Βάλαμε φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας. Η Μανωλοπούλου είναι πλέον με την ανάπλαση που έγινε και την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ μια σπουδαία λεωφόρος και μεταφέραμε εκεί την παρέλαση.

Κάναμε την τεράστια ανάπλαση της Ανατολικής πλευράς του Πύργου, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1993. Είναι έργο μας το πάρκο της ΣΠΚ. Φτιάξαμε σχολεία! Τελειώσαμε το πολυκλαδικό και το Πάρκο Ξυστρή που το βρήκαμε έτοιμο προς απένταξη από την Περιφέρεια.

Κάναμε αγορές κρίσιμων ακινήτων, όπως ο παλαιός σταθμός  ΣΠΚ αλλά και σε πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα. Δώσαμε οριστική γενναία λύση, στην διαχείριση των απορριμάτων, όταν κινδυνεύαμε από χολέρα κερδίζοντας πανελλήνια αναγνώριση γι΄αυτόν μας τον αγώνα και φθάνοντας την ανακύκλωση στο 23%.

Αναρίθμητα έργα αναπλάσεων, υδροδότησης και αποχέτευσης πραγματοποιήσαμε στα δημοτικά μας διαμερίσματα. Στεγάσαμε τους Προσκόπους που ήταν στην πρώτη γραμμή του 1993.

Η μνήμη των συμπολιτών μας είναι περισσότερο ισχυρή και μας θυμίζει πως γεμίσαμε την πόλη μας, με δέντρα, προτομές και αγάλματα σπουδαίων καλλιτεχνών.

Στον πολιτισμό, δώσαμε την πραγματική διάσταση, με την στήριξη των θεατρικών ομάδων, τις διάφορες εκδηλώσεις και τους 700 νέους στους παραδοσιακούς χορούς καθώς και την στήριξη όλων των προσπαθειών φιλοπρόοδων συμπολιτών μας, σε ολόκληρο τον Δήμο μας.Το ίδιο κάναμε και στον αθλητισμό!

Ξεχωριστά αναφέρω το σπουδαίο έργο που έχει γίνει στο λιμάνι μας «Γιάννης Σ. Λάτσης» που είναι αδύνατον να ξεχαστεί, στον χερσαίο αλλά και στο θαλάσσιο χώρο, μαζί με τα περίφημα μονοπάτια.

Αλλά και τους βιολογικούς καθαρισμούς του Πύργου και του Κατακόλου που δεν ήταν σε λειτουργία.

Όταν τα σπουδαία έργα μιλούν μόνα τους, και δεν ξεχνιούνται! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους περίπου 2250 σπουδαστές που αφήσαμε το 2006 στο ΤΕΙ. Με την δική μας έγκριση, προχώρησε το πολυκλαδικό από τη Νομαρχία για να στεγαστεί εκεί το ΤΕΙ που ζωντάνεψε την κοινωνική μας ζωή και ανέπτυξε την τοπική μας οικονομία. Όπως και τις χιλιάδες αφίξεις τουριστών στην πόλη μας μόνο σε μια μέρα.

Άρα το όνειρο για τον Πύργο και ολόκληρο τον Δήμο μας, δεν έχει τελειώσει για την παράταξή μας!Οι πόλεις δεν είναι έξυπνες όπως λένε, έξυπνοι πρέπει να είναι αυτοί που τις διοικούν για να τις οδηγήσουν στην πρόοδο!

Άφησα τελευταίο το θέμα της κοινωνικής πρόνοιας, που δεν είχε προηγούμενο, αφού πρώτοι στην Ελλάδα δημιουργήσαμε Κοινωνικές Δημοτικές Υπηρεσίες που στεγάστηκαν στα Χαλικιάτικα με γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς μα πάνω από όλα με ένα δίκτυο εθελοντών ανεπανάληπτο.

Ακόμα τα τρία ΚΑΠΗ, που έδιναν διέξοδο στην δύσκολη ζωή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Όλα αυτά έγινα, με σεμνότητα και τον απαιτούμενο σεβασμό στους ανθρώπους!»

Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας;

«Άνθρωποι νέοι και ικανοί που έχουν την δουλειά τους και την οικογένειά τους. Αλλά και ώριμοι που με την πείρα τους, διδάσκουν αυτούς που προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους. Γιατί πιστεύω πως η δημιουργία και η φαντασία δεν έχουν ηλικία!»

O πρώην Δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής (δεξιά) με τον δημοσιογράφο της εφ. «Πατρίς» Γιώργο Μικελόπουλο στο πάρκο ΣΠΚ

Πότε θα ανακοινώσετε την υποψηφιότητά σας;

«Ο εκλογικός νόμος απαντά με την προθεσμία που υπαγορεύει. Όμως όσοι πιστεύουν σε εμένα και στις δυνατότητές μου και θέλουν να ολοκληρώσουμε την αλλαγή του Δήμου μας, ξέρουν, ότι αυτό θα γίνει σωστό χρόνο!»

Υπάρχει κάποια συνταγή για την επιτυχία σας;

«Ασφαλώς! Θα πολλαπλασιάσουμε τα βήματά μας!»

Αλλάζει κάτι στην παράταξή σας; 

«Ναι, το όνομα! Θα γίνει ‘’Σύγχρονος Δήμος Πύργου Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση».

Τον Οκτώβριο του 2023 τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά;

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα από ένα δύσκολο παρόν, θα αναδυθεί ένα εντυπωσιακό μέλλον για τον Δήμο μας και θα γίνει ένα με το παρελθόν του τόπου μας που έχει να δείξει σοβαρές προσπάθειες φωτισμένων Δημάρχων που τα βήματά τους δεν χάθηκαν μέσα στο χρόνο. Η συνέχεια της αλλαγής δεν είναι όμως υπόθεση μόνο μιας δημοτικής παράταξης αλλά του συνόλου των συμπολιτών μας που καλούνται να κάνουν τις καλύτερες επιλογές με την ψήφο τους!

Η πρωτεύουσα του Νομού μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε με μεγάλους εθνικούς κινδύνους, φυσικές καταστροφές και διάφορα άλλα απρόβλεπτα γεγονότα θέλει να έχει έναν έμπειρο και δοκιμασμένο ‘’καπετάνιο’’ ως Δήμαρχο της και νέο πλήρωμα. Το μέλλον του Δήμου μας δεν μπορεί να γίνει ‘’λάφυρο’’ στα χέρια κανενός!»

Τελειώνοντας, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

«Οι πραγματικοί πολιτικοί που μια ζωή αγωνίζονται για το καλό του τόπου τους, ούτε αποστρατεύονται ούτε  συνταξιοδοτούνται!»

Όλη η επικαιρότητα