Εκπαίδευση Ελλάδα

Γαβρόγλου: Θέλουμε περισσότερους μαθητές στις εκπαιδευτικές εκδρομές

Ακούστε το άρθρο

Διευκρινήσεις σχετικά με την περικοπή εκδρομών στο εξωτερικό έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι αυτό αφορά μόνο ταξίδια για λόγους πολιτιστικούς ή περιβαλλοντικούς, ενώ οι πενθήμερες της Γ’ λυκείου μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά. Το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι εκδρομές που έχουν θέμα τον πολιτισμό ή το περιβάλλον μπορούν να πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά και όχι μόνο αυτά που έχουν οι γονείς τους χρήματα να τα διαθέσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών που αφορά όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των συμμαθητών τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευτούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα».

Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, «υπήρξαν πολλές επισημάνσεις ότι μεγάλος αριθμός παιδιών δεν μπορούσε να πάει σε τέτοιες εκδρομές στο εξωτερικό. Υπάρχουν γονείς οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν ακόμη και 15 ευρώ για μια επίσκεψη των παιδιών τους σε ένα μουσείο εντός της χώρας. Αυτό θέλουμε ν’ αντιμετωπίσουμε· να πηγαίνουν, δηλαδή, σε αυτές τις εκδρομές όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές. Ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο γι’ αυτήν την κατηγορία των εκδρομών. Για τις υπόλοιπες δεν αλλάζει κάτι».

Πάντως από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών έχει δημοσιευθεί στις 6 Μαρτίου 2017 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεπώς δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για αιφνιδιασμό των σχολείων. Πολλά σχολεία και κυρίως ιδιωτικά χαρακτηρίζουν την απόφαση «παράλογη», ενώ οι ιδιοκτήτες αφήνουν υπαινιγμούς ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό και ικανοποιεί σχετικό αίτημα των ξενοδόχων.

Κατόπιν τούτων το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές που δεν επιτρέπονται στο εξωτερικό είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών). Παρότι η υπουργική απόφαση παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό. Επίσης, συνεχίζουν να προβλέπονται όλες οι εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ERASMUS κ.λπ.), προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις, καθώς και προσκλήσεων από σχολεία της Ομογένειας».

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα