WEB tv Ηλεία Υγεία

Γεν. Νοσοκομείο Ηλείας / Ν.Μ. Πύργου: Η Παθολογική εκπέμπει – ξανά – SOS (vid)

«Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, στις 10 Μαΐου θα μείνει μόνο με έναν γιατρό»

Τι τόνισε στην OΡT TV ο κ. Παναγιώτης Απαλίδης, ιατρός ουρολόγος και αντιπρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών ιατρών Πύργου

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, για πολλοστή φορά οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την παθολογική κλινική, αφού πολύ σύντομα, από τις 10 Μαΐου, η πιο νευραλγική κλινική σε ολόκληρο το νομό θα καταστεί αδύνατον να λειτουργεί, αφού θα υπάρχει έλλειψη παθολόγων. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα μείνει με έναν παθολόγο!

Γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, που έχει αναδειχθεί εδώ και λίγες μέρες,  μίλησε στην ORT TV ο κ. Παναγιώτης Απαλίδης, ιατρός ουρολόγος και αντιπρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών ιατρών, που τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει νοσοκομείο σε όλο τον κόσμο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς παθολογική κλινική. Η δική μας κλινική λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια με τρεις παθολόγους, από τους οποίους οι δυο είχαν μετακινηθεί από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Στις 10 Απριλίου ένας νόμος που βγήκε, ακύρωσε έναν προηγούμενο νόμο, βάση του οποίου μπορούσαν γιατροί να μετακινηθούν με μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου. Έτσι η διοίκηση του Νοσοκομείου μας υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο, πριν δυο ημέρες, μας κυκλοφόρησε ένα έγγραφο, ότι οι δυο ειδικευμένοι παθολόγοι του Νοσοκομείου Πύργου, πρέπει να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο που είχαν διοριστεί αρχικά και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα. Αυτό έγινε εν μέσω επιδημίας όπου πάρθηκε αυτή η απόφαση».

Ο κ. Απαλίδης ακολούθως στάθηκε στο γεγονός ότι οι παθολόγοι είναι υπεύθυνοι για πλήθος κλινών στο Νοσοκομείο του Πύργου, ιδίως αυτή την εποχή, του κορωνοιού.

«Τα Νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας ήταν τα πρώτα που δέχτηκαν περιστατικά από την εκδρομή στους Άγιους Τόπους. Η παθολογική κλινική, εκτός από τα 45 κρεβάτια που έχει για νοσηλεία, για διάφορες παθήσεις, έχει και την ευθυνη 16 κρεβατιών για ύποπτα περιστατικά κορωνοιού, έχει την ευθύνη 40 κρεβατιών για ασθενείς που πάσχουν από τον ιό, άσχετα αν αυτή την στιγμή δεν έχουμε κάποιον, ενώ υπάρχουν και 7 κρεβάτια ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοιό που θα χρειαστούν υποστήριξη. Με τρεις γιατρούς οριακά μπορούσε να λειτουργήσει, οι δυο εξ αυτών τώρα οφείλουν να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο που είχαν διοριστεί, δηλαδή στην Αμαλιάδα. Εδώ δεν κρίνουμε το νόμο, αλλά το αποτέλεσμα αυτού. Αφήνει έκθετο το μεγαλύτερο και πληρέστερα εξοπλισμένο Νοσοκομείο του Νομού.

Η Παθολογική κλινική του Πύργου προβλέπεται με βάση το οργανόγραμμα να λειτουργεί με 7 ειδικευμένους παθολόγους. Σήμερα υπάρχουν δυο. Ο ένας θέλει και έρχεται από την Ανδρίτσαινα, και η απόσπασή του λήγει στις 30 Μαΐου, οπότε σε ένα μήνα θα λειτουργεί με έναν. Οπότε θα πρέπει να κάνει 7-10 εφημερίες και μετά ποιος θα παρακολουθεί τους αρρώστους; Όσο και να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο η συνάδελφος, κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκουραστεί».

Ο κ. Απαλίδης στην συνέχεια τόνισε ότι για να διευθετηθεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει απόφαση από το ίδιο το υπουργείο.

«Για να καλυφτεί το κενό πρέπει να γίνουν πράγματα που υπερβαίνουν τις δικαιοδοσίες του διοικητή του Νοσοκομείου. Δεν μπορεί να παραβεί το νόμο και να πει εγώ δεν στέλνω αυτούς τους γιατρούς στο Νοσοκομείο όπου διορίστηκαν. Η απόφαση πρέπει να είναι από την περιφέρεια και πάνω. Ίσως και από το ίδιο το Υπουργείο. Αυτό δεν πρέπει να μείνει έτσι, αφού από τις 10 Μαΐου, το Νοσοκομείο μένει με ένα παθολόγο γιατρό.  Για όλο τον όγκο των περιστατικών που υπάρχουν. Ο παθολόγος έχει και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, συν οποιαδήποτε άλλο περιστατικό νοσηλεύεται ή προσέρχεται στο Νοσοκομείο, για άλλο πρόβλημα υγείας. Το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με ένα παθολόγο. Είναι αδύνατον».

Τελειώνοντας ο κ. Απαλίδης ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα, για να μην γίνει η κατάσταση επικίνδυνη για τους ασθενείς που θα πηγαίνουν στο Νοσοκομείο Πύργου.

«Εξ’ όσον γνωρίζω ήδη έχουν γίνει ενέργειες, δεν ξέρω αν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση ακόμη, ελπίζω να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι και να δώσουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Όσον το δυνατόν πιο γρήγορα. Πρέπει να έχουμε εξελίξεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλιώς η κατάσταση θα είναι επικίνδυνη για όλους μας. Για τους δικούς μας ανθρώπους, για τους συγγενείς μας, για όλο το λαό της Ηλείας. Όχι μόνο του Πύργου».

Όλη η επικαιρότητα