Ηλεία

Γενική συνέλευση γιατρών στο Νοσοκομείο Πύργου: Με κινητοποιήσεις «απαντούν» στο νομοσχέδιο

Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, δήλωσαν οι γιατροί-μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Πύργου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο Νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ουσιαστικά τους «βάζει» σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και κατ’ επέκταση την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου συζήτησαν επί μακρόν το θέμα αυτό, με τον πρόεδρο  της Ένωσης, Νίκο Γκανταϊφη να παρουσιάζει όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο. Η αγωνία των γιατρών ήταν έκδηλη στον διάλογο που ακολούθησε, και αυτό φάνηκε στις τοποθετήσεις και στις απορίες που εκφράστηκαν καθώς το νομοσχέδιο έχει πολλά «κενά» και ασάφειες, όπως επισημάνθηκε, ενώ στην ουσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Νοσοκομείο του Πύργου (σ.σ και στα περισσότερα Περιφερειακά νοσοκομείο που λειτουργούν με σοβαρότατες ελλείψεις γιατρών). Το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν βελτιώνει τα ωράρια εργασίας, αλλά θα οδηγήσει σε υπερεργασία, τόνισαν οι γιατροί.

Οι αποφάσεις

Η Γενική Συνέλευση, εξέφρασε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, με την υπάρχουσα μορφή και διατύπωση, στις ατομικές συμβάσεις (opt out) για εθελοντική υπέρβαση των 48ωρών αλλά και στις εφημερίες ετοιμότητας με την μορφή που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Σαφώς, δηλώνουν σύμφωνοι στην εφαρμογή του 48ωρου (με πενθήμερη εργασία και μια εφημερία κάθε εβδομάδα) αφού ο χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια τον ιατρικό κόσμο και ζητά την διευθέτησή του, για την διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών, των γιατρών και τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων. Γι’ αυτό και ζητούν να ξεκινήσει διάλογος, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με την ΟΕΝΓΕ, από μηδενική βάση, και να διαμορφωθεί με κοινές προτάσεις και αποφάσεις, που θα μπορούν να εφαρμοστούν ανά υγειονομική μονάδα, αφού βεβαίως γίνουν και οι απαραίτητες προσλήψεις. Γιατί, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί – εν προκειμένω – στο Νοσοκομείο του Πύργου. Κι αν αυτό συμβεί, τότε φοβούνται ότι κάποια τμήματα και κλινικές θα πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της Γ.Σ, η ενδεχόμενη εφαρμογή του στις δομές υγείας, στην πορεία – είναι σχεδόν βέβαιο – ότι θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες, χώρους εργασίας που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Όλη η επικαιρότητα