Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας – Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: Έφτασαν τα 10 νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα

Θα ξεκινήσουν να λειτουργούν την Τρίτη ή την Τετάρτη

Άμεσα αναμένονται και νέα κρεβάτια, όπως και η εγκατάσταση εφεδρικού συστήματος νερού (όσμωσης)

Έφτασαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας τα νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα που παραγγέλθηκαν για τη μονάδα τεχνητού νεφρού, και που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση.
Συνολικά αποκτήθηκαν 10 μηχανήματα, ενώ οι συνολικές ανάγκες της μονάδας είναι 27 μηχανήματα, όπως μας δήλωσε η Συντονίστρια Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, κα. Χρύσα Πετροπούλου.

Τα υπόλοιπα 17 μηχανήματα (νέας τεχνολογίας) θα γίνει προσπάθεια να αποκτηθούν τα επόμενα χρόνια, αφού άλλωστε μέσα στην επόμενη τριετία δεν θα υπάρχουν ανταλλακτικά για τα παλιά μηχανήματα, που πάντως είναι σε εξαιρετική κατάσταση και πληρούν όλες τις αυστηρές προδιαγραφές κατάλληλης λειτουργίας.

Τα νέα μηχανήματα της μονάδας τεχνητού νεφρού θα έχουν εγκατασταθεί και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν την Τρίτη ή την Τετάρτη, ενώ άμεσα η μονάδα περιμένει και νέα κρεβάτια, όπως και να εγκατασταθεί εφεδρικό σύστημα νερού (όσμωσης).

Μια εξέλιξη που θα κάνει την μονάδα τεχνητού νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, από τις πιο σύγχρονες και πλήρης της Ελλάδας.

Και φυσικά θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους 80 περίπου ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση.

«Θα αγοραστούν ακόμη 17 μηχανήματα τα επόμενα χρόνια»

Για την προμήθεια και την τοποθέτηση των νέων μηχανημάτων η κα. Χρύσα Πετροπούλου τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα νέα μηχανήματα ήρθαν, αλλά ακόμη δεν έχουνε μπει στην μονάδα. Θα ελεγχθούν πρώτα, θα ρυθμιστούν και θα μπουν σε λειτουργία από Τρίτη – Τετάρτη. Έχουμε 10 καινούργια μηχανήματα τα οποία φυσικά δεν μας καλύπτουν πλήρως, αφού είναι λιγότερα από τα μισά από αυτά που θέλουμε. Από τα πιο παλιά θα κρατήσουμε σε λειτουργία τα πιο νέα και εντός της επόμενης διετίας – τριετίας θα χρειαστεί να αντικατασταθούν και αυτά που μένουν, τα άλλα 17 μηχανήματα δηλαδή. Στην προμήθεια θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις δυο ηπατικές μονάδες, όχι μόνο την κεντρική μονάδα του νεφρού. Συνολικά θα πρέπει να έχουμε 27 μηχανήματα για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της μονάδας και αυτό δεν είναι μόνο για να γίνουμε πιο σύγχρονοι, αλλά γιατί πλέον η εταιρεία μας έχει ειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρχουν σε λίγο ανταλλακτικά, δηλαδή εντός της τριετίας, για τα παλιά μηχανήματα. Επαναλαμβάνω βέβαια ότι τα παλιά μηχανήματα λειτουργούν με ασφάλεια, σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρότυπα, αλλά πρέπει να αντικατασταθούν για τον λόγο που σας ανέφερα. Όταν ήρθαν τα μηχανήματα που είναι παλιά πλέον, σε σχέση με τα νέα που είναι υπερσύγχρονα, ήρθαν με κεντρικό διαγωνισμό τότε από το υπουργείο και πληρούν όλα τα στάνταρ. Όμως επειδή για τα παλιά τα μηχανήματα δεν θα υπάρχουν εντός 2-3 ετών ανταλλακτικά και δεν θα μπορούμε να τα συντηρούμε, θα προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια στην αγορά των υπόλοιπων 17 νέων μηχανημάτων».

Πέρα όμως από τα νέα μηχανήματα τεχνητού νεφρού προχωρεί η αναβάθμιση της μονάδας και με την αγορά όπως γράψαμε πιο πάνω, νέων κρεβατιών και εφεδρικού συστήματος νερού.

«Επίσης έχει δρομολογηθεί ήδη η αλλαγή των κρεβατιών και περιμένουμε να τα παραλάβουμε τις επόμενες ημέρες. Ενώ αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί και το κονδύλι για να εγκατασταθεί εφεδρικό σύστημα νερού (όσμωσης), προκειμένου να έχουμε μια από τις καλύτερες μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή την στιγμή, αφού δεν υπήρχε αυτό το εφεδρικό σύστημα, τις μέρες που κάνουμε απολύμανση, είτε προγραμματισμένη δύο φορές το χρόνο, είτε όταν τύχει κάτι έκτακτο, έπρεπε για ένα Σαββατοκύριακο να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε, από το Σάββατο έως τη Δευτέρα. Έτσι καθορίζαμε για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς μας, να πηγαίνουν στην Πάτρα. Αυτοί το γνώριζαν αυτό και δεν έρχονταν εδώ. Τώρα αν τύχει κάτι έκτακτο, από την στιγμή που θα υπάρχει το εφεδρικό σύστημα νερού, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Ουσιαστικά είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζότανε για να είμαστε σύγχρονοι. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι για κάποιο λόγο, ενώ θα έπρεπε να έχει μπει στις προδιαγραφές του νέου νοσοκομείου δεν είχε μπει ποτέ».

Αυτές οι εξελίξεις σίγουρα … λύνουν τα χέρια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της μονάδας, που μπορεί να κάνει καλύτερα το έργο του.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση και άλλοι 20 ασθενείς που κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση, γιατί είμαστε εγκεκριμένη μονάδα, από τις λίγες στην επαρχία που έχει ένα πολύ ισχυρό τμήμα περιτοναϊκής κάθαρσης που καλύπτει ασθενείς που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τις αναγκαίες ιατρικές συνθήκες, για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση».