Ηλεία

Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας – Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου: Πιο κοντά η κτιριακή του αναβάθμιση

Υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την έγκριση σκοπιμότητας του έργου προϋπολογισμού 1.545.000 ευρώ

Πιο κοντά στην υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, αυτό της «Ενεργειακής αναβάθμισης της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, προϋπολογισμού 1.545.000 ευρώ», βρισκόμαστε πλέον μετά την υπογραφή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια της έγκρισης σκοπιμότητας για την ενεργειακή αναβάθμισή του, όπως και τριών ακόμη νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία Βοήθεια», του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου, και του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, τα κτίρια των οποίων παρουσιάζουν προβλήματα και χρειάζονται άμεσης «θεραπείας».

Όπως δήλωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας – Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου κ. Κώστας Διαμαντόπουλος πλέον το έργο προχωρά με την δημοπράτησή του.
«Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί πριν από ένα χρόνο περίπου στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και το νέο είναι ότι έχουμε πλέον την υπογραφή των εγκρίσεων σκοπιμότητας από το υπουργείο. Εμείς είχαμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και είχαμε στείλει τον φάκελο στο υπουργείο για τα περεταίρω. Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου έστω και με μια καθυστέρηση».

Τα τέσσερα αυτά μεγάλα έργα που είχαν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» έχουν συνολικό προϋπολογισμό 10.152.000 ευρώ.
Με τα παραπάνω έργα θα επιτευχθεί καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έξυπνη διαχείριση της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και εξοικονόμηση κόστους. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στα κτίρια, εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών (διπλοί υαλοπίνακες, θερμο-προσόψεις, δώματα κλπ), περιλαμβάνουν και σημαντικές παρεμβάσεις όσο αναφορά και στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα στην πλευρά της κατανάλωσης ενέργειας (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κλπ), του καινοτόμου ελέγχου για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους (χρήσης BMS, έξυπνη ρύθμιση επιπέδου φωτισμού, πολυζωνική ρύθμιση κλιματισμού, αυτοματοποιημένες μετρήσεις ηλεκτρικών και θερμικών μεγεθών σε επιμέρους ζώνες των κτιρίων κλπ), αλλά και της παραγωγής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Προβλέπεται, επίσης, να καταργηθεί η χρήση όλων των επιμέρους τοπικών κλιματιστικών μονάδων (ενεργοβόρες, ακριβή συντήρηση) με συστήματα κεντρικού κλιματισμού με fan-coils.

Όλη η επικαιρότητα