Γενικό Νοσοκομείο Πύργου: «Ανοιχτή» πληγή η απουσία ειδικευόμενων γιατρών

«Ανοιχτή» πληγή είναι για το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπως και για την πλειονότητα των περιφερειακών νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, η απουσία ειδικευόμενων γιατρών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, στο νοσοκομείο του Πύργου καλύπτεται μόλις το 20% των προβλεπόμενων θέσεων ειδικευόμενων γιατρών, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Όπως τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ο διοικητής του νοσοκομείου, Κώστας Διαμαντόπουλος, παρατηρείται υποστελέχωση σε ειδικότητες ζωτικών κλινικών, όπως η Παθολογική και η Χειρουργική, με συνέπεια να επωμίζονται εξ ολοκλήρου το βάρος της ιατρικής φροντίδας οι ειδικευμένοι γιατροί.

«Μας λείπει περίπου το 80% των ειδικευόμενων που προβλέπονται, και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες.  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι διαθέσιμοι γιατροί για τη φροντίδα των ασθενών, γεγονός που επιφέρει κόπωση στο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, το οποίο χρειάζεται κι αυτό ξεκούραση», τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Διαμαντόπουλος αποδίδοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος στο «κύμα» μετανάστευσης Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.

«Οι περισσότεροι επιλέγουν το εξωτερικό για να ειδικεύονται, ώστε να  προετοιμάσουν το έδαφος για την μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση, παρά να μένουν εδώ σε ένα αβέβαιο μέλλον, διότι για αρκετά χρόνια είχαν “παγώσει” οι προσλήψεις», εξηγεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αντιστραφεί η εικόνα με τη σταδιακή αύξηση των προσλήψεων στη δημόσια Υγεία τα τελευταία χρόνια.

«Επειδή τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του αριθμού προσλήψεων και με βάση τις προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί, ίσως αυτό αποτελέσει κίνητρο παραμονής και διεκδίκησης μιας θέσης. Όμως τη δεδομένη στιγμή υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση και αυτό δυσκολεύει τη νοσηλεία των ασθενών φορτώνοντας περισσότερο βάρος στους ειδικευμένους», σημείωσε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Μισθός και συνθήκες τους διώχνουν στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου-Ολυμπίας, Νίκος Γκανταΐφης, εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» τους λόγους αλλά και τις επιπτώσεις της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών.

«Η πλειονότητα των νέων γιατρών προτιμούν τη μετανάστευση στο εξωτερικό, καθώς οι αποδοχές είναι υψηλότερες και ο επαγγελματικός ορίζοντας καλύτερος, για αυτό και αρκετοί δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ερήμωση των περιφερειακών νοσοκομείων, αφού όσοι μένουν στην Ελλάδα, καλύπτουν κυρίως τις κενές θέσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, διότι είναι καλύτερες οι συνθήκες εκπαίδευσης», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γκανταΐφης, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά ο μοναδικός λόγος για να επιλέξει περιφερειακό νοσοκομείο ένας ειδικευόμενος γιατρός, είναι η εντοπιότητα.

Η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών επιφέρει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία ενός νοσοκομείο, όπως μας εξηγεί, διότι η κατανομή του φόρτου εργασίας είναι ανισομερής.

«Στην καθημερινή εργασία του νοσοκομείου υπάρχει μια βαθμίδωση και μια ιεράρχηση σε ό,τι κάνει ένας γιατρός. Μοιραία, μετά την πάροδο του χρόνου, δεν είναι δυνατόν ένας μεσήλικας γιατρός, ενώ είναι αποδοτικός σε επίπεδο εμπειρίας, να είναι το ίδιο αποδοτικός και σε επίπεδο κόπωσης και αντοχής», υπογράμμισε ο κ. Γκανταΐφης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας, Νίκος Κατσαρός, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό δεν ανανεώνει το ιατρικό δυναμικό της χώρας, εξέλιξη που επιδρά αρνητικά στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες και στη λειτουργία των νοσοκομείων.

«Οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι η ραχοκοκαλιά του Νοσοκομείου. Σήμερα έχουμε μόνο δύο στην Παθολογική όταν κάποτε είχαμε δέκα. Έτσι, ούτε εφημερίες βγαίνουν στο νοσοκομείο ούτε το ιατρικό προσωπικό ανανεώνεται, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί γιατροί οδεύουν προς τη συνταξιοδότηση. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση στη Δημόσια Υγεία οδηγεί τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό, όπου οι απολαβές και οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες. Η πρόσληψη επικουρικών γιατρών, που έχουν συγκεκριμένη θητεία και επαγγελματική αβεβαιότητα, δεν λύνει το πρόβλημα», ανέλυσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κατσαρός.