Categories: Αγροτικά

Γενικός Διευθυντής της Π.Ε.Σ για κορινθιακή σταφίδα: «Η απόσυρση των αποθεμάτων ήταν η μόνη λύση»

Share

Στις οικονομικές συντεχνίες που κατάφεραν να πείσουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μη απόσυρση των αποθεμάτων της Κορινθιακής σταφίδας ρίχνει τις ευθύνες η διοίκηση της Παναιγιαλείου Ένωσης Συναιτερισμών την κατάσταση που επικρατεί με την τιμή του προϊόντος.

Στην έναρξη της συγκόμιδης νέας σοδειάς σημειώθηκε καταβαράθρωση τιμών
στο 1 ευρώ από το 1,60 που ήταν πέρυσι, με την εκτίμηση ότι ίσως πάει πιο κάτω στο εγγύς μέλλον, ένα ενδεχόμενο ιδιαίτερα ορατό αφού, με βάση πληροφορίες, υπάρχουν έμποροι που αγοράζουν και με 80 λεπτά το κιλό από τον παραγωγό την ώρα που στο ράφι πουλιέται έξι ευρώ.

«Εμείς εδω και επτά μήνες είχαμε ενημερώσει έγκαιρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το τσουνάμι που έρχεται στη Σταφίδα, τη νέα σταφιδική κρίση.

Είχαμε δει την υστέρηση που υπάρχει στις αγορές στη διάθεση του προϊόντος και γι’ αυτό έγκαιρα λοιπόν είχαμε πει στο Υπουργείο να εκφράσει τότε απλά και μόνο την πρόθεσή του ότι θα αποσύρετο το προϊόν. Και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι σήμερα θα είχαμε ελάχιστο έως καθόλου απόθεμα. Γιατί η αγορά θα λειτουργούσε. Δεν έγινε λοιπόν αυτή η δήλωση που ζητούσαμε από το Υπουργείο και συνεπώς βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή τη δύσκολη θέση. Το αίτημά
μας, το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου απ’ ότι ξέρετε και με τα δύο συλλαλητήρια που έγιναν ήταν ένα. Απόσυρση του αποθέματος γιατί θεωρούμε ότι η απόσυρση είναι και η μοναδική λύση που υπάρχει και η μοναδική νόμιμη λύση που υπάρχει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της Π.Ε.Σ. κ. Μίλτος Σταυρόπουλος.

«Η απόσυρση του αποθέματος ήταν η μόνη λύση που θα κρατούσε τις τιμές στην αγορά, που θα έδινε μία καλύτερη
τιμή στον παραγωγό», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος Γενικός Διευθυντής της Π.Ε.Σ.

Επιμένει

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών επιμένει να ζητά κρατική ενίσχυση
για 6.000 τόνους απόθεμα του 2020, υποστηρίζοντας πως δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και διαψεύδοντας ως «ψευδή, συκοφαντικά και δυσφημιστικά» τα όσα διαδίδονται περί της μη ύπαρξής του, προειδοποιώντας πως θα ακολουθήσει τη νομική οδό για να προστατέψει τα συμφέροντά της.

Παράλληλα τα στελέχη της Παναιγιαλείου τονίζουν πως δεν μπορεί να αποτελεί
επιλογή ως βιώσιμη λύση η χρηματοδότηση με λίγα λεπτά επιπλέον ανα κιλό για να καταλαγιάσει η οργή των καλλιεργητών. Σε δεινή θέση έχουν βρεθεί οι παραγωγοί σταφίδας εκτός όλων των άλλων και για το γεγονός της άρνησης που υπάρχει για την υλοποίηση αγοράς παλετοκιβωτίων σταφίδας.

«Η απόσυρση των αποθεμάτων καθόλου μα καθόλου δεν στρεβλώνει τον υγιή
και θεμιτό ανταγωνισμό. Όπως έχουμε δώσει και γνωμοδοτήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επιδότηση στην τιμή δημιουργεί θέματα και είναι σε ευρεία αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το κράτος μέλος απαγορεύεται να επιδοτήσει την τιμή του προϊόντος. Συνεπώς το Υπουργείο θα μπορούσε να επιλέξει την απόσυρση του αποθέματος όπως έκανε και με άλλα αγροτικά προϊόντα. Όπως έκανε και με τον οίνο και έδωσε λύση στους οινοπαραγωγούς.
Φανταστείτε σήμερα λοιπόν να μην υπήρχε απόθεμα. Τι θα κάναμε όλοι. Θα είχαμε άδεια παλετοκιβώτια που τώρα ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να πω ότι ένεκα και εξ αυτής της έλλειψης των αποθηκευτικών μέσων των παλετοκιβωτίων υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που ξενυχτάνε στα λινά τους σε όλες τις σταφιδικές περιοχές γιατί δεν έχουν οι άνθρωποι αποθηκευτικά μέσα να παραδώσουν το προϊόν τους.

Τα αποθηκευτικά μέσα είναι κατειλημμένα με το απόθεμα που υπάρχει. Συνεπώς η απόσυρση του αποθέματος θα μας έδινε άδεια αποθηκευτικά μέσα. Θα μας έδινε τη δυνατότητα να πάμε στον παραγωγό και να διαπραγματευτούμε στην περσινή τιμή. Μία καλύτερη τιμή γι’ αυτόν. Θα κρατούσαμε επιπρόσθετα και το σημαντικότερο σημειώστε το την τιμή στην αγορά στο ράφι. Λένε οι έμποροι τώρα. Εντάξει μπορεί να έπεσαν οι τιμές τη διαφορά θα έρθει να σας τη
δώσει το Υπουργείο. Πέρα από το νόμιμο ή όχι αυτής της διαδικασίας εμείς ως παραγωγοί λέμε ο κόσμος έχει πάρει τόσο χαμηλή τιμή από την αγορά δεν θα πούμε όχι βεβαίως. Σαφώς τον παραγωγό εκφράζουμε και εμείς. Όμως τι θα γίνει σε δέκα μήνες που θα έχουμε την έναρξη της νεας περιόδου θα έχουμε απόθεμα μέσα γιατί αποκλείεται η αγορά να καταναλώσει τη διπλάσια ποσότητα προκειμένου να απορροφήσει το απόθεμα και θα έχουμε μία τιμή που θα έχει πέσει πολύ πιο κάτω κατά την εκτίμησή μου και από το Ευρώ. Τότε δεν θα
έχουμε πανδημία, το κράτος θα αδυνατεί να ξαναχρηματοδοτήσει και δεν μπορεί να χρηματοδοτεί και απαγορεύεται να χρηματοδοτεί από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Συνεπώς ποιος θα βοηθήσει τον Παραγωγό; Κανένας τότε. Τι θα έχουμε; Εγκατάλειψη της Καλλιέργειας. Γι’ αυτό λέμε η όποια επιδότηση στο κιλό δεν λύνει το πρόβλημα. Το βάζει κάτω από το χαλί και το βρίσκουμε πιο έντονο μπροστά μας σε λίγους μήνες. Ενώ η απόσυρση του αποθέματος ήταν η μόνη λύση που θα κρατούσε τις τιμές στην αγορά που θα έδινε μία καλύτερη τιμή στον
παραγωγό», υποστηρίζει ο κ. Σταυρόπουλος.