Σαν Σήμερα

Γεννιέται σαν σήμερα ο Kurt Cobain (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ο Kurt Donald Cobain ήταν Αμερικανός μουσικός, γνωστός ως τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του ροκ συγκροτήματος Nirvana.

Σχημάτισε το συγκρότημα το 1987 μαζί με τον Krist Novoselic και τα επόμενα 2 χρόνια συνδέθηκε με την ανερχόμενη σκηνή του grunge στο Σιάτλ.

Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967, ενώ στα οχτώ του χρόνια οι γονείς του χώρισαν, ένα γεγονός που ο ίδιος υποστήριζε ότι επηρέασε βαθύτατα τη ζωή του.

Σε μια συνέντευξη το 1993 δήλωσε: «Θυμάμαι να νιώθω ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα πια να αντικρίσω κάποιους φίλους μου από το σχολείο, γιατί ήθελα να έχω την κλασική, ξέρετε, συνηθισμένη οικογένεια. Ήθελα αυτή την ασφάλεια».

Για τα 14α γενέθλιά του ο θείος του τον έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε μια κιθάρα και σε ένα ποδήλατο για δώρο. Εκείνος επέλεξε την κιθάρα και άρχισε να μαθαίνει μερικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των “Back in Black” των AC/DC και το “My Best Friend’s Girl” των The Cars και σύντομα άρχισε να δουλεύει πάνω σε δικά του τραγούδια. Στο λύκειο, σπάνια έβρισκε κάποιον για να εξασκούνται μαζί. Όταν σύχναζε στο χώρο εξάσκησης των Melvins, γνώρισε τον Krist Novoselic. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της συνεργασίας τους επεξεργάζονταν μια μεγάλη λίστα ντράμερ.

Τελικά, κατέληξαν στον Chad Channing, με τον οποίο ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ το “Bleach”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1989. Ο Cobain , όμως, δεν ήταν ευχαριστημένος με το στυλ του Channing, οδηγώντας το συγκρότημα να ψάξει για αντικαταστάτη. Καταλήγοντας τελικά στον Dave Grohl με τον οποίο το συγκρότημα βρήκε τη μεγαλύτερη επιτυχία του με το πρώτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε από μεγάλη εταιρία, το “Nevermind”.

1401x788-85361962

Η Courtney Love είδε για πρώτη φορά τον Cobain να τραγουδάει σε ένα σόου το 1989 στο Πόρτλανντ του Όρεγκον και το ζευγάρι μίλησε για λίγο μετά το σόου. Στoυς μήνες που ακολούθησαν εκείνη άρχισε να τον πολιορκεί μέχρι που το φθινόπωρο του 1991, οι δυο τους βρίσκονταν μαζί σε μια κανονική σχέση.

Στις 18 Αυγούστου 1992, γεννήθηκε η κόρη του ζευγαριού, η Frances Bean Cobain. Η Love δεν ήταν δημοφιλής στους φαν των Nirvana. Οι πιο σκληροί επικριτές της την κατηγορούν πως τον χρησιμοποιούσε για να γίνει η ίδια διάσημη αφού οι φήμες λένε πως ο Cobain έγραψε τα περισσότερα τραγούδια για το άλμπουμ που την έκανε διάσημη.

Την ίδια εποχή ανακαλύφθηκε πως ένα τραγούδι των Hole ήταν αρχικά γραμμένο για τους Nirvana. To τραγούδι “Old Age” εμφανίστηκε ως ένα δευτερεύον τραγούδι στο άλμπουμ των Hole Beautiful Son. Ωστόσο, μια ηχογράφηση του τραγουδιού εκτελεσμένο από τους Nirvana, ήρθε στην επιφάνεια από την εφημερίδα του Σιάτλ, The Stanger. Στο άρθρο, ο Novoselic επιβεβαίωνε ότι η ηχογράφηση έγινε το 1991 και πως το “Old Age” ήταν τραγούδι των Nirvana, οδηγώντας σε περισσότερη σκέψη για τη συμμετοχή του Cobain στα τραγούδια των Hole.

courtney-love-kurt-cobain-frances-bean-640x426

Σε ένα άρθρο του Vanity Fair, το 1992, η Love παραδέχτηκε πως έπαιρνε ηρωίνη όταν ήταν έγκυος, ενώ αργότερα υποστήριξε πως το περιοδικό είχε διαστρεβλώσει τα λόγια της, αλλά αυτή της η ομολογία προκάλεσε αντιπαράθεση στο ζευγάρι. Καθώς ο έρωτας τους πάντα την προσοχή των ΜΜΕ, το ζευγάρι βρέθηκε κυνηγημένο από τους δημοσιογράφους των κουτσομπολίστικων εντύπων.

Το τμήμα για τη φροντίδα των παιδιών του Λος Άντζελες πήγε το ζευγάρι στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η χρήση ναρκωτικών τους έκανε ακατάλληλους για γονείς. Τους αφαιρέθηκε από το δικαστήριο η επιμέλεια της μόλις δύο εβδομάδων Frances Bean Cobain και δόθηκε στην αδερφή της Love, την Jamie, για αρκετές εβδομάδες, μέχρι που το ζευγάρι κέρδισε τελικά την επιμέλεια.

Kurt-Cobain-Courtney-Love-645x369

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής του, ο Cobain πάλευε με τη χρόνια βρογχίτιδα και με έντονους σωματικούς πόνους από μια χρόνια στομαχική ασθένεια που δε διαγνώστηκε ποτέ. Αυτή η κατάσταση με το στομάχι του, τον εξουθένωνε συναισθηματικά και πέρασε χρόνια προσπαθώντας να βρει την αιτία της. Ωστόσο κανένας από τους γιατρούς που συμβουλεύτηκε δε στάθηκε ικανός να επισημάνει την ακριβή αιτία. O Cobain έπαιρνε ηρωίνη σποραδικά για κάποια χρόνια, αλλά μέχρι το 1990 είχε γίνει μια πλήρως ανεπτυγμένη εξάρτηση.

Υποστήριζε πως ήταν «αποφασισμένος να αποκτήσει μια συνήθεια» ως ένα τρόπο να ανακουφίσει τον εαυτό του από την κατάσταση του στομάχου του. Έκανε την πρώτη του προσπάθεια να αποτοξινωθεί στις αρχές του 1992, λίγο μετά αφού έμαθε πως αυτός και η σύζυγός του θα γίνονταν γονείς. Πριν από μία συναυλία στο New Music Seminar στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1993, πήρε υπερβολική δόση ηρωίνης. Αντί να καλέσει ασθενοφόρο, η Love του έκανε μια ένεση Narcan, που είχε αποκτήσει παράνομα, για να τον συνεφέρει. Ο τραγουδιστής εκείνο το βράδυ έπαιξε με τους Nirvana, χωρίς να δώσει στο κοινό κανένα σημάδι πως κάτι πέραν του κανονικού είχε συμβεί.

kurt-cobain-mtv-unplugged-650

Στις 18 Μαρτίου 1994, η Love τηλεφώνησε στην αστυνομία για να τους πληροφορήσει πως ο Cobain είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο μαζί με ένα όπλο. Η αστυνομία έφτασε και κατάσχεσε αρκετά όπλα και ένα μπουκαλάκι χάπια από τον ενώ εκείνος επέμενε πως είχε κλειδωθεί στο δωμάτιο για να κρυφτεί από την σύντροφο του.

Ο Cobain είχε συμφωνήσει να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και πήγε στο Exodus Recovery Center στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια στις 30 Μαρτίου. Την επόμενη νύχτα, βγήκε έξω να κάνει ένα τσιγάρο, μετά σκαρφάλωσε πάνω από τον φράκτη και έφυγε από την εγκατάσταση. Πήρε ένα ταξί για το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες από όπου πέταξε πίσω στο Σιάτλ. Κατά τις 2 και 3 Απριλίου εθεάθη σε διάφορες τοποθεσίες του Σιάτλ, αλλά οι περισσότεροι φίλοι του και η οικογένειά του δεν είχαν ιδέα για το που βρισκόταν. Στις 7 Απριλίου, το συγκρότημα ανακοίνωσε πως δε θα συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza εκείνη τη χρονιά.

20140407-nirvana-624x420-1396902025

Στις 8 Απριλίου 1994, το σώμα του Cobain ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο ηλεκτρολόγος ανέφερε πως δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού και αρχικά νόμιζε πως ο μουσικός κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πρόσωπο του. «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια» έγραφε ένα σημείωμα που βρέθηκε στο σημείο. Το σώμα του βρισκόταν εκεί για μέρες και βρέθηκαν σ`αυτό συγκεντρωμένα μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως πέθανε στις 5 Απριλίου 1994.

Στις 10 Απριλίου έλαβε χώρα μια ολονυχτία για τον Cobain σε ένα πάρκο στο κέντρο του Σιάτλ όπου συγκεντρώθηκαν περίπου εφτά χιλιάδες άτομα για να θρηνήσουν. Στο μνημόσυνο προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα και τραγούδια και η Love διάβασε στο πλήθος κομμάτια από το σημείωμα που είχε αφήσει εκείνος ενώ προς το τέλος της ολονυχτίας η ίδια μοίρασε σε όσους είχαν απομείνει κάποια από τα ρούχα του εκλιπόντα.

Πηγή: popaganda.gr

Όλη η επικαιρότητα