Ηλεία Οικονομία

Γένους θηλυκού η ανεργία στην Ηλεία – Σοκάρουν τα στοιχεία

Σε υψηλά επίπεδα και με αύξηση κατά 999 νέες κάρτες ανεργίας έκλεισε ο πρώτος μήνας του 2020 για το νομό Ηλείας, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Ιανουάριο. Οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές από 30 μέχρι 50 ετών καθώς είτε δεν μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας, είτε συμμετέχουν ευκαιριακά σε επιδοτούμενα προγράμματα ή είναι το αποτέλεσμα των χιλιάδων επιχειρήσεων που λόγω οικονομικής κρίσης κατέβασαν ρολά και άφησαν στο δρόμο χιλιάδες άνεργους.

Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο από την ολική ή τη μερική απασχόληση εργατών και ειδικευμένων Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών που δουλεύουν ανασφάλιστοι σε διάφορα πόστα και με χαμηλό ημερομίσθιο. Αν και παραδοσιακά ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε ετήσια βάση, με τον Ιούλιο να βελτιώνει την εικόνα στην αγορά εργασίας της οποίας οποία αυξάνεται η ζήτηση λόγω καλοκαιριού και τουρισμού και καταφέρνει να σημειώνει το ακριβώς αντίθετο και να παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε για τους αναγνώστες της εφημ. «Πατρίς» από την ΕΛΣΤΑΤ και τα κεντρικά του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, όλοι οι άνεργοι του νομού Ηλείας τον Ιανουάριο του 2020 που ήσαν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 16.076 από τους οποίους οι 9.571 είναι γυναίκες και οι 6.505 είναι άντρες. Πρώτος στην ανεργία είναι ο δήμος Πύργου ο οποίος έχει και τον μεγαλύτερο πληθυσμό ως πρωτεύουσα του νομού με 47.995 κατοίκους ενώ σύμφωνα με τον ίδιο πίνακα το μικρότερο ποσοστό ανεργίας τον έχει ο δήμος της Ζαχάρως που έχει και το μικρότερο πληθυσμό με 8.953 κατοίκους. Έναν χρόνο πριν, τον Ιανουάριο δηλαδή του 2019, οι άνεργοι στον νομό Ηλείας ανέρχονταν σε 15.077, από τους οποίους οι 6.161 ήσαν άντρες και οι 8.916 γυναίκες. Και τις δύο χρονιές βλέπουμε να παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός στις άνεργες γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και ιδιαίτερα ο φετινός Ιανουάριος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας της τελευταίας δεκαετίας. Οι καλοκαιρινοί μήνες παραδοσιακά έχουν τη λιγότερη ανεργία καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις και ενασχολήσεις με ευκαιριακά εποχικά επαγγέλματα, δίνουν τη δυνατότητα σε πολλές και πολλούς να εργαστούν αυτήν την περίοδο, να αυξήσουν το εισόδημά τους και να πάψουν έστω για λίγο να είναι στις λίστες του ΟΑΕΔ.

Τον Ιούλιο του 2019 για παράδειγμα σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι στον νομό Ηλείας ανέρχονταν σε 13.288 από τους οποίους οι 5.082 ήσαν άντρες και οι 8.206 γυναίκες. Η ανεργία της διπλανής πόρτας Αυτή τη στιγμή το 18% των ανθρώπων μεταξύ 40-59, στην Ελλάδα, είναι εκτός εργασίας από τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Άνθρωποι που από τη μια δεν έχουν δουλειά ή εργάζονται ευκαιριακά και από την άλλη δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη λόγω ηλικίας. Άνθρωποι που είδαν στη ζωή τους να έρχονται τα πάνω κάτω, που ζουν με το μισθό της γυναίκας τους, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ζουν με τη σύνταξη της μητέρας τους. Παρ’όλα αυτά παραμένουν άνεργοι, με τις υποχρεώσεις τους να τρέχουν και αρκετοί να έχουν πολλά χρέη και να βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης.

Ένας 54χρονος από την Ηλεία πατέρας δύο αγοριών που αυτή τη στιγμή και τα δύο σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα έχει βιώσει το πρόβλημα της ανεργίας ποικιλοτρόπως. Πριν από 5 χρόνια έκλεισε η επιχείρηση που δούλευε και από τότε εργάζεται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για κάποιους μήνες και μετά μπαίνει στο ταμείο ανεργίας. Από τότε άρχισαν και τα προβλήματα στο σπίτι του μέχρι που οδηγήθηκε σε διαζύγιο με τη σύζυγό του καθώς αυτή δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και να νομίζει ο κοινωνικός περίγυρος ότι αυτή συντηρεί τον άνεργο άντρα της. Μια 78χρονη έχει τον 49χρονο γιο της άνεργο για δεύτερη χρονιά και την 44χρονη κόρη της να δουλεύει ως εποχική υπάλληλος σε τουριστική περιοχή της Ηλείας, αυτές οι δύο γυναίκες συντηρούν το σπίτι, το 49χρονο και παράλληλα βοηθούν οικονομικά και τη 15χρονη κόρη του.

Η 47χρονη εκπαιδευτικός διορισμένη σε σχολείο της Ηλείας συντηρεί τα δυο της παιδιά και τον 51χρονο σύζυγό της, ο οποίος πριν από 2,5 χρόνια έκλεισε την επιχείρηση που διατηρούσε. Η κατάσταση που βιώνει είναι δύσκολη γιατί εκτός από τα οικονομικά προβλήματα έχει να διαχειριστεί και την κακή ψυχολογική κατάσταση του συζύγου της. Μάλιστα μου είπε ότι από τότε που σταμάτησε να δουλεύει, όταν αυτή πληρώνεται αφήνει τα χρήματα σε εμφανές σημείο για να παίρνει και να μην αναγκάζεται να της ζητάει. Και όταν αυτός της δηλώνει ότι νιώθει αποτυχημένος, αυτή του δίνει κουράγιο και του λέει ότι «υπάρχουν οικογένειες που δε δουλεύει κανένας». «Παυσίπονο» και όχι λύση στην ανεργία τα προγράμματα του ΟΑΕΔ Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν χιλιάδες άνεργοι το κοινωφελές πρόγραμμα που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ. Ήδη εκατοντάδες άνεργοι καθημερινά επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθεσμίες της αίτησης και τα δικαιολογητικά με την ελπίδα να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση έστω για λίγους μήνες σε κάποια υπηρεσία των δήμων.

Και μπορεί τα προγράμματα αυτά να μη λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας όμως υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που με αυτόν τον τρόπο ζουν τις οικογένειές τους τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι αδύνατο να βρουν αλλού εργασία, έτσι δουλεύουν για κάποιους μήνες σε κοινωφελές πρόγραμμα και μετά μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας και ξανά σε πρόγραμμα.

Οι ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις της ανεργίας Οι επιπτώσεις της ανεργίας για τον άνθρωπο εκτός από οικονομικές έχουν κοινωνικές αλλά και ψυχολογικές προεκτάσεις. Άλλωστε η εργασία πάντα δίνει την αίσθηση της δημιουργίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας, παράγοντες που επιδρούν θετικά στην ψυχοσύνθεση και η απώλεια αυτής μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα μπορεί να έχει. Αυτά μας εξηγεί η ψυχολόγος κ. Γιώτα Τσαπαρδώνη «Η ανεργία και για την ελληνική κοινωνία αποτελεί έναν σοβαρό ψυχοκοινωνικό παράγοντα στρες. Η εργασία συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ταυτότητα – αυτή που προσδιορίζει το «ποιος είμαι και πως σχετίζομαι με τους γύρω μου» και το άτομο μαζί με την εργασία χάνει την επαγγελματική του ταυτότητα και την οικονομική ανεξαρτησία του. Έτσι η απώλεια της εργασίας βιώνεται ως μια κατάσταση που κλονίζει σημαντικά την αίσθηση της προσωπικής αξίας και «του ανήκειν» και το άτομο βιώνει αρκετά δυσάρεστα συναισθήματα όπως απογοήτευση, ανασφάλεια, θυμό, θλίψη και ενίοτε απώλεια νοήματος.

Οι άνθρωποι είτε εσωτερικεύουν αυτά τα δύσκολα συναισθήματα και κλείνονται στον εαυτό τους, είτε γίνονται ευέξαπτοι και νευρικοί με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι σχέσεις με τους άλλους και περιορίζεται η κοινωνική ζωή τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών όπως άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα. Οι ευρύτερες συνθήκες ζωής του ατόμου όπως η ύπαρξη άλλων οικονομικών πόρων, η στήριξη από την οικογένεια, η συνέχιση άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων που δίνουν μια ικανοποιητική αίσθηση αυτοαξίας και δημιουργικότητας μπορούν να αμβλύνουν αρκετά τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ανεργίας».

Όλη η επικαιρότητα