Ηλεία

Γεωλόγοι στο Βουνό Κατακόλου – Εξετάζεται το φαινόμενο κατολισθήσεων και πτώση δένδρων

Συνεργασία με δήμο Πύργου & Δασαρχείο.

Επίσκεψη στην περιοχή του Κατακόλου πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), όπου με την παρουσία εκπροσώπων από το δήμο Πύργου και το Δασαρχείο Πύργου εξετάστηκαν διάφορα σημεία που προκαλούν εδώ και αρκετό διάστημα ανησυχία για πιθανές κατολισθήσεις ή και πτώσεις δέντρων.

Αφορμή για την επίσκεψη αυτή στάθηκε η πρόσφατη κατολίσθηση και κατάπτωση δέντρων στην περιοχή του νεκροταφείου και σε ένα ακόμα σημείο στο βουνό. Οι γεωλόγοι εξέτασαν με μεγάλη προσοχή τα σημεία και την επικινδυνότητά τους, μιας και κατά καιρούς έχουν υπάρξει διάφορα ζητήματα που επανειλημμένα έχουν εξεταστεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Το παρόν από πλευράς δήμου έδωσε η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας Κική Διονυσοπούλου, ενώ από πλευράς Δασαρχείου ο δασοπόνος Κώστας Πυλαρινός.

«Θα εκπονήσουμε ειδικές παρεμβάσεις»

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, αφού ενημερώθηκε για όσα συνέβησαν στην εξέταση της περιοχής από το κλιμάκιο, τόνισε τα εξής: «Στα πλαίσια ενεργοποίησης του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε ως Πολιτική Προστασία με τον ΕΑΓΜΕ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σήμερα ήρθε κλιμάκιο στον Πύργο και επισκέφθηκε με τεχνικούς του δήμου την περιοχή στο Κατάκολο, το βουνό, όπου έχουμε μια πρόσφατη σχετικά μελέτη τριών ή τεσσάρων χρόνων του ΕΑΓΜΕ, όπου μας υποδείκνυαν κάποιους κινδύνους από την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο βουνό. Παράλληλα, πρέπει να ξέρετε ότι έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο με όλες τις προβλεπόμενες εισηγήσεις το κόψιμο κάποιων πεύκων που επικρέμονται ουσιαστικά πάνω από σπίτια και ανθρώπους και αυτό θέλει προσοχή, γιατί όταν κόβεις πεύκα διαταράσσεις τη συνοχή του εδάφους και του υπεδάφους. Επίσης το κοιμητήριο είναι ένα θέμα που χρίζει μεγάλης προσοχής, διότι η συνεχής επέκτασή του και η διάνοιξη τάφων και άλλων εργασιών που γίνονται εκεί διαταράσσουν τη στατικότητα του υπεδάφους στο βουνό. Όλα αυτά τονίστηκαν και από εδώ και πέρα θα εκπονήσουμε κάποιες ειδικές παρεμβάσεις, διότι νομίζω ότι το βουνό είναι ένας σπάνιος φυσικός πόρος και χώρος και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής».

«Να βοηθήσουμε στη συγκράτηση των εδαφών»

Από την πλευρά του, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει τονιστεί αρκετό καιρό τώρα και δεν είναι άλλη από τον περιορισμό της υψηλής βλάστησης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μετά από πρόσκληση του δήμου Πύργου είχαμε συνάντηση στο Κατάκολο με το γεωλόγο του ΕΑΓΜΕ κ. Αποστολίδη, σχετικά με τη γεωλογική κατάσταση που επικρατεί στο βουνό Κατακόλου και την ενδεχόμενη διαχείριση της βλάστησης προκειμένου να βοηθήσουμε στην προστασία του βουνού από το φαινόμενο των κατολισθήσεων. Το βουνό Κατακόλου καλύπτεται από έδαφος αργιλώδες ως αργιλοαμμώδες, που με την προσθήκη των βρόχινων υδάτων δημιουργούνται κατολισθητικά φαινόμενα. Η πρόταση του κ. Αποστολίδη είναι αυτή που έχει κατά καιρούς εκφραστεί ότι πρέπει να περιοριστεί η υψηλή βλάστηση που υπάρχει από πεύκες και να αντικατασταθεί με δέντρα μικρότερου ύψους και όγκου και να ελεγχθεί η χρήση του νερού όσο μπορεί να διαχειριστεί. Είμαστε σε συνεργασία με το δήμο, ο οποίος θα συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα αυτό, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στη συγκράτηση των εδαφών στο βουνό Κατακόλου».

Όλη η επικαιρότητα