Ηλεία

Γεωργιόπουλος για τις εκδηλώσεις στο τρισάγιο των θυμάτων της Μάκιστου: «Δεν συμμετέχουμε χωρίς τη θέληση των συγγενών»

Θέση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν παράλληλα με το καθιερωμένο τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Μάκιστου, στην φονική πυρκαγιά του 2007, πήρε χθες με δηλώσεις του ο αντιπεριφρειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Σεβόμενος το αίτημα των συγγενών των θυμάτων ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δεν θα συμμετάσχει…

«Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα το οποίο μας έχει φέρει κι εμάς, δυστυχώς, σε δύσκολη θέση, και αφορά εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακισταίων Ολυμπίας στη μνήμη της επετείου των 10 χρόνων από τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Στην επαφή μας με το σύλλογο είπαμε πως είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε προκειμένου να οργανώσει εκδηλώσεις σε συνεργασία και με συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων. Ένα σκέλος αυτών των εκδηλώσεων μας έβρισκε από την αρχή αντίθετους και αναφέρομαι στο συναυλιακό σκέλος αφού νομίζω ότι όσον αφορά το τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων ή η προβολή ενός βίντεο από τις φονικές πυρκαγιές ή η έκθεση φωτογραφίας είναι θέματα που δεν θα μπορούσαν να ενοχλήσουν κανέναν.  Το συναυλιακό μέρος ήταν κάτι που μας είχε προβληματίσει πολύ και είχα πει και στον πρόεδρο του συλλόγου πως δεν θα ήθελα να είμαι σε αυτό. Είχα δηλώσει τη διαφωνία μου και έμενε να κάνω μια εσωτερική συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους περιφερειακούς συμβούλους για να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Σε αυτό το διάστημα με επισκέφθηκαν συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι και προφορικά μου δήλωσαν την αντίθεση τους στα σχέδια για τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από τον Πολιτιστικό σύλλογο  και στις οποίες φερόμεθα, χωρίς ακόμα να έχουμε πάρει απόφαση, και αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Δεν έπρεπε δηλαδή να έχουν εκδοθεί προσκλήσεις αφού ακόμα δεν είχε περάσει το θέμα της χρηματοδότησης από τα όργανα της Περιφέρειας. Οι συγγενείς μου είπαν πως είναι αντίθετοι σε αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις και νομίζω πως είναι οι πρώτοι και οι τελευταίοι στους οποίους οφείλαμε να ακούσουμε και να σεβαστούμε με κατάνυξη την γνώμη τους. Κατέθεσαν δε και μια σχετική αποστολή διαμαρτυρίας… μετά από αυτό ενημέρωσα τον σύλλογο ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δεν μπορεί να συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια σε αυτές τις εκδηλώσεις. Εάν για κάποιο μέρος των εκδηλώσεων υπήρχε συναίνεση, η Περιφέρεια θα ενίσχυε. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει για καμία από αυτές τις εκδηλώσεις, τουλάχιστον προς το παρόν, καμία εκδήλωση συναίνεσης από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, αντίθετα δε έχουν δηλώσει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, και δια του Τύπου, την αντίθεση τους, η Περιφέρεια σεβόμενη την επιθυμία τους απέσυρε το αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη έγκριση της συμμετοχής μας εκεί.  Δεν συμμετέχουμε λοιπόν κι ελπίζω να καταλαβαίνουν, το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, την θέση την οποία βρισκόμαστε. Νομίζω κι αυτοί στη δική μας θέση το ίδιο θα έπρατταν με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη αυτών των ανθρώπων, στον πόνο των συγγενών τους, στον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι ίδιοι να βιώσουν αυτές τις στιγμές μνήμης. Δεν μας επιτρέπεται καμία άλλη τοποθέτηση εκτός από το να μην συμμετέχουμε χωρίς στη θέληση τους».

Όλη η επικαιρότητα