Ηλεία

Γεωργιόπουλος: Ιστορική ημέρα για το έργο της ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Κάναμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά

Την ένταξη του έργου, «Aναβάθμιση της υφιστάμενης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, αποβάθρων και τεχνικών, στο σιδηροδρομικό τμήμα Κατάκολου – Πύργου – Αλφειού – Ολυμπίας», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», υπέγραψε την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνολικού προϋπολογισμού 3.400.100,00 €. Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαία Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με βασικό στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Σχεδιάσαμε μια οραματική στρατηγική για την Ηλεία, εξασφαλίσαμε τους πόρους κι έχουμε πλέον περάσει στη φάση της υλοποίησης. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατάκολο–Πύργος–Αρχαία Ολυμπία είναι πραγματικότητα. Μια μεγάλη πρόκληση είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργου–Κατακόλου–Αρχαίας Ολυμπίας, γιατί αναδεικνύει τουριστικά την περιοχή και καθιστά ελκυστική τη μετάβαση των τουριστών, δημιουργώντας αναπτυξιακό πλεονέκτημα» επεσήμανε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Με όραμα σχέδιο και στοχευόμενες ενέργειες

Την ικανοποίηση του για την ένταξη του έργου εξέφρασε και  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, επισημαίνοντας ότι «Σήμερα, για όλους εμάς στην Ηλεία, είναι μία σπουδαία μέρα. Αυτό το έργο αποτελεί ένα όραμα που γίνεται πράξη. Το όραμα των συνεργατών μου και το δικό μου, της τοπικής κοινωνίας, του Επιμελητηρίου, των εργαζομένων και όλων εκείνων που πίστεψαν σε αυτή την ιδέα. Μία ιδέα που δεν είναι πια θεωρία αλλά, επίσημα πλέον, είναι πράξη. Αυτό το έργο, μόλις ενταχθεί και το smart κομμάτι του τρένου μπορεί να  αποτελέσει την ατμομηχανή της Ολυμπίας και του Πύργου. Είμαι και είμαστε ευτυχισμένοι, όλοι εμείς που γίναμε μέρος αυτής της συμμαχίας που δημιουργήθηκε για να αλλάξουμε τα πράγματα και να δούμε με άλλη ματιά την Ολυμπία και τον Πύργο»

«Όταν ως Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ξεκινήσαμε πριν 3 χρόνια να σχεδιάζουμε, να μελετάμε και να ωριμάζουμε ένα νέο σχέδιο, ένα καινοτόμο εργαλείο στρατηγικής, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια προσπάθεια να ενώσουμε δυνάμεις, φορείς και συλλογικότητες κάτω από έναν κοινό σκοπό και όραμα είχαμε μπροστά μας έναν κυκεώνα δυσπιστίας και γραφειοκρατίας» ανέφερε στην δήλωση του ο κ Γεωργιόπουλος επισημαίνοντας ότι «με την ένταξη του έργου , προϋπολογισμού 3.400.100,00 €, η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αρχαία Ολυμπία και η Ηλεία κάνει ένα βήμα μπροστά για την επίτευξη του στόχου της.

Η “διαδρομή” Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία (οι  «ράγες» του ιστορικού τρένου που συνδέει το επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο, με την Αρχαία Ολυμπία) αξιοποιούνται και προβάλλουν το πλεόνασμα πολιτιστικών πόρων και συνοδευτικά φυσικών και άλλων τουριστικών της περιοχής αναφοράς, της Ηλείας αλλά και της Περιφέρειας στο σύνολό της, ώστε ο κλάδος του πολιτιστικού τουρισμού να αποτελέσει όχι απλώς συμπληρωματικό του κυρίαρχου τουριστικού προϊόντος αλλά μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσέλκυση επισκεπτών  στην συγκεκριμένη περιοχή, η δημιουργία  ευκαιριών στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η εξασφάλιση πόρων για συντήρηση / ανάδειξη / περαιτέρω αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και «ζωντανών» πολιτιστικών στοιχείων-στρατηγικά όχι μόνο της περιοχής αλλά του συνόλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.»

Το έργο περιλαμβάνει σε κάθε στάση της εν λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής, την διαμόρφωση ή συντήρηση μίας αποβάθρας στην οποία προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένων διαδρόμων πρόσβασης (ράμπες) για άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα (Α.Μ.Κ.-Α.μ.Ε.Α.), τοποθέτηση στεγάστρων, προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού (καθιστικούς πάγκους, κάδους απορριμμάτων) και ηλεκτροφωτισμό.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται η λειτουργία έντεκα σταθμών και στάσεων, που είναι: Κατακόλου, Συκιάς, Νοσοκομείου Πύργου, Πύργου, Αλφειού, Σαλμώνης, Στρέφη, Πελόπιου, Πλατάνου, ενώ πρόκειται να ανακατασκευαστούν 20 ισόπεδες διαβάσεις. Η ταχύτητα μελέτης για το τμήμα Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία είναι 90 km/h.

Ακόμη προβλέπονται αναβαθμίσεις και συντηρήσεις στη γέφυρα του ποταμού Εννιπέα, όπως επίσης στη γέφυρα που βρίσκεται στην περιοχή Στρέφη.

Όλη η επικαιρότητα