Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

Γεωργιόπουλος: Με υπογραφές Χαρίτση χρηματοδοτούνται δυο σημαντικά έργα για την Ηλεία και μια μελέτη

Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή της χρηματοδότησης, από τον αναπλ. Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, για την υλοποίηση δυο έργων και την σύνταξη μιας μελέτης ιδιαίτερα σημαντικών για την Ηλεία, ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Τα έργα αφορούν το πρώτο τμήμα της αποκαλούμενης «Παραλιακής οδού» της Ηλείας και την αποκατάσταση των ζημιών σε Δήμους της Ηλείας από τις πλημμύρες του Φθινοπώρου του 2016, ενώ η μελέτη αφορά στο δρόμο Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη…

Το ποσό που πιστώνεται για την υλοποίηση των δυο έργων και την σύνταξη της μελέτης είναι συνολικού ύψους 11,3 εκατομ. ευρώ. και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 εκατομ. ευρώ μέσα στο 2018, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο…

Ο κ. Γεωργιόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στην μελέτη που αφορά στο δρόμο που ενώνει τον Πύργο με την Αρχαία Ολυμπία την Βυτίνα και την Τρίπολη.

«Αυτή η μελέτη καρκινοβατούσε εδώ και χρόνια, είχε φτάσει στο μέσο της υλοποίησης της αλλά τα τελευταία χρόνια είχε “παγώσει”. Πριν δυο χρόνια ξεκινήσαμε έναν αγώνα να πείσουμε το υπουργείο ότι αυτός ο δρόμος είναι ιδιαιτέρα σημαντικός για την οικονομία της περιοχής για την καθημερινότητα των πολιτών της Ηλείας και της Αρκαδίας, της Γορτυνίας που είναι μια εστία προγονική για την Ηλεία. Το υπουργείο μα άκουσε και τους ευχαριστούμε για αυτό. Με υπογραφή του κ. Χαρίτση, που μπήκε στις 21 Δεκεμβρίου, χρηματοδοτεί την ολοκλήρωση και την ωρίμανση της μελέτης για το τμήμα από το Λούβρο μέχρι την διασταύρωση των λουτρών της Ηραίας. Η μελέτη την περιγράφει ως οδικός άξονας Τρίπολης-Βυτίνας- Αρχαίας Ολυμπίας και περιλαμβάνει και το κομμάτι της παράκαμψης των Λαγκαδίων με προϋπολογισμό 3,185,000 ευρώ. Είναι μια θετική εξέλιξη»… δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας. Συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Η μελέτη αυτή πρέπει, επιτέλους, να τελειώσει και σε ένα με ενάμιση χρόνο που θα είναι έτοιμη, αφού θα υπάρχει η χρηματοδότηση, θα έρθει και η ώρα για την αναζήτηση της χρηματοδότησης του έργου. Αποτελεί παρακαταθήκη για όλη την Ηλεία και την Αρκαδία μαζί να διεκδικήσουν τους πόρους από το επόμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεγάλης προοπτικής αυτό έργο».

5 + 5 εκατομ. ευρώ για την παραλιακή οδό

Η ανακοίνωση για το πρώτο από τα δυο έργα που εγκρίθηκε η χρηματοδότηση τους ήταν αυτό που αφορά το πρώτο τμήμα, με βάση μια ώριμη μελέτη που υπάρχει ήδη, του παραλιακού δρόμου που θα ξεκινά από το Αρκούδι και θα φτάνει μέχρι τον ποταμό Αλφειό. «Ενός δρόμου που θα δώσει μεγάλη ώθηση σε επενδυτικά σχέδια για τον Τουρισμό της περιοχής μας»… τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, υπενθυμίζοντας την συνεργασία με τον δήμαρχο Πηνείου Αλέξη Καστρινό, για να συμπληρώσει ότι: «Το πρώτο τμήμα του, που βρίσκεται στα όρια του δήμου Πηνειού, καταφέραμε να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο με ποσό 5,000,000 ευρώ. Το δεύτερο τμήμα, που θα είναι από την Γλύφα μέχρι και το Παλαιοχώρι, έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2018, με ακόμα 5,000,000 ευρώ. Ο κ. Καστρινός βοήθησε αρκετά και νομίζω ότι θα είναι πολύ ευχαριστημένος με αυτή την εξέλιξη».

3,1 εκατομμύρια ευρώ σε 4 Δήμους για τις πλημμύρες του 2016

Το 2ο έργο που υπογράφηκε, είπε ο κ. Γεωργιόπουλος, είναι αυτό που αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών για την Περιφέρεια και για τους Δήμους της Ηλείας που ήταν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2016. «Το τι ποσά έχουν κατανεμηθεί θα ανακοινωθεί από τους Δήμους, Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Απλά να επισημάνω ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είχε ζητήσει ποσό 3,100,000 ευρώ για αποκαταστάσεις σε οδούς, καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων… το αίτημα μας ικανοποιήθηκε 100% και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης που, μαζί με τους δήμους, θα έχουν συνολικό ύψος 6 με 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα σοβαρό ποσό που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και τις εργοληπτικές εταιρείες»… συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα