Πολιτισμός Συνεντεύξεις

Γεώργιος Γεωργόπουλος: «Να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα προσφέρουν στον πολιτισμό»

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος έχει καταξιωθεί εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο της μουσικής και των τεχνών. Πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου στον Πύργο. Για τα νέα του καθήκοντα και τους στόχους που θέτει μας μίλησε σε… Πρώτο Ενικό

Ποιο είναι το όραμά σας για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων ως Προέδρου & Διοικητικού Διευθυντή στο ιστορικό παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Πύργου-Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς»1932;

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να αναφερθώ στην προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012 από μια νέα ομάδα ανθρώπων να αναλάβουν τη διοίκηση του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» – Ελληνικού Ωδείου Πύργου, που ανάμεσά τους βρέθηκα και εγώ. Στόχος και σκοπός μας ήταν η συνέχιση της δραστηριότητας αυτού του ιστορικού μουσικού φορέα, μιας και οι εν γένει δυσκολίες που υπήρχαν έθεταν σε κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξής του. Μετά από 6 χρόνια μπορώ να πω ότι τα καταφέραμε και αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, στην όποια όλοι συνεισέφεραν τόσο διοικητικά όσο και καλλιτεχνικά. Στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν εξελέγην πρώτος σε ψήφους και τα μέλη του Δ.Σ. ομόφωνα με εξέλεξαν στη θέση του προέδρου που είναι για μένα πάρα πολύ τιμητική. Για μένα αυτή η θέση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δημιουργική, πολιτιστική δραστηριότητα προσφοράς, δουλειάς και ευθύνης. Όραμά μου είναι να δουλέψουμε συλλογικά, αναδεικνύοντας την Ιστορία και τις δράσεις του Ωδείου, να προβάλλουμε μουσικές προσωπικότητες και ταλέντα που έχουν περάσει από αυτό και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό μουσικό του έργο. Επίσης να εφαρμόσουμε ειδικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους φέρνοντάς τα σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες στη μουσική εκπαίδευση. Έτσι θα συμβάλλουμε στην πολιτιστική και μουσική παιδεία της πόλης, ώστε αύριο να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να στηρίξουν τις δράσεις & το εκπαιδευτικό έργο του Φορέα μας.

Ο πολιτισμός χρειάζεται στήριξη μιας και δεν μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες της αγοράς… υπάρχει αυτή η στήριξη;

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας ο πολιτισμός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένα εμπορικό προϊόν, γι’ αυτό χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας αλλά και των τοπικών αρχών και φορέων, μα πάνω απ’ όλα όλων των πολιτών οι οποίοι είναι εν τέλει και οι τελικοί αποδέκτες της δουλειάς μας σε όλα τα επίπεδα. Μην ξεχνάμε ότι το είδος του Πολιτισμού που υπηρετούμε, η Μουσική, είναι μια από τις αρχαιότερες Τέχνες και θέλει ευαισθησία, συναίσθημα, τρόπο, επιμονή, υπομονή και μια εσωτερικότητα που να προσεγγίζει τα βαθύτερα νοήματα της ζωής και του ανθρώπου. Μέχρι τώρα και ειδικά μέσα σε περίοδο κρίσης είχαμε τη στήριξη αρκετών τοπικών επιχειρήσεων, όπως και την προβολή του έργου των διαφόρων δραστηριοτήτων μας  από τα Μ.Μ.Ε καθώς και από τον έγκριτο όμιλό σας. Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, η οποία στο μέτρο των δυνατοτήτων της πρόσφερε στο εκπαιδευτικό έργο του Ωδείου. Καθώς και το Δήμο Πύργου που μας παραχωρεί  το Θέατρο «Απόλλων» όλα αυτά τα χρόνια για την φιλοξενία των εκδηλώσεών μας. Θέλω εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ., αλλά και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης  να ευχαριστήσω μέσα από αυτή τη συνέντευξη όλους όσοι μας στήριξαν και προσδοκούμε ότι θα συνεχίσουν να είναι κοντά μας.  Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειαζόμαστε να διευρυνθεί αυτός ο κύκλος ανθρώπων, επιχειρήσεων και φορέων που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειές μας, για να συνεχίσουμε αυτό το όμορφο μουσικό μας ταξίδι.

Ποια είναι τα «ατού» του Ελληνικού Ωδείου Πύργου που του επιτρέπουν  να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον;

Τα 86 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του στην πόλη του Πύργου,  το πλούσιο εκπαιδευτικό μουσικό του έργο, όπως επίσης και τα ταλέντα που έχουν αναδειχτεί από τις τάξεις του και κοσμούν το χώρο της Μουσικής, είναι μερικά από τα  πλεονεκτήματα  του Ελληνικού Ωδείου Πύργου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που συμμετέχουν με τον οποιονδήποτε τρόπο είτε ως Μέλη του Συλλόγου, είτε ως Σπουδαστές, είτε το Καλλιτεχνικό & Διδακτικό Προσωπικό, αποτελούν τα εχέγγυα για τη συνέχιση των προσπαθειών μας. Όλοι εσείς, οι φίλοι και το κοινό που παρακολουθείτε τις δραστηριότητές μας, μας κάνετε υπερήφανους και μας γεμίζετε με  χαρά, πίστη και ελπίδα, έτσι ώστε να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη για το μέλλον του Ωδείου.

Όσον αφορά στην Ηλεία… υπάρχουν ελλείψεις στο Πολιτιστικό της υπόβαθρο; Ποιες θεωρείτε πιο σοβαρές;

Πιστεύω  ότι ο τόπος μας έχει σοβαρές ελλείψεις σε πολιτιστικές υποδομές  και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους μας. Αυτή η απουσία χώρων και δομών που θα στεγάσουν δράσεις πολιτισμού, είτε είναι εκδηλώσεις και παραγωγές, είτε είναι φορείς και σωματεία αποτελεί την κύρια αιτία πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολιτιστικοί μουσικοί φορείς της πόλης μας. Επιπλέον η απουσία του συντονισμού των δράσεων όλων των φορέων για τον καλύτερο προγραμματισμό και την οργάνωσή τους, καθώς και η έλλειψη της απαιτούμενης συνεργασίας δυσκολεύουν το έργο μας. Όλα τα παραπάνω μας εμποδίζουν να αναδείξουμε το πλούσιο έργο μας εντός της πόλης, αλλά και να  προβάλλουμε  το  σύνολο των δραστηριοτήτων μας εκτός των τειχών. Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι μια από τις κύριες αιτίες που αποτελεί τροχοπέδη για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας είναι ο μειωμένος προϋπολογισμός των αρμοδίων αρχών για τον πολιτισμό.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Α. Γεωργόπουλος γεννήθηκε το 1970.  Δραστηριοποιείται στην Οργάνωση Εκδηλώσεων και τα Πολιτιστικά Δρώμενα στην Πάτρα, τον Πύργο και στην Αθήνα, καθώς και στο χώρο της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης στον Πύργο. Είναι Μόνιμο Στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας (1990). Σπούδασε Τουριστικές Επιστήμες, Μουσική  (Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή), Επικοινωνία και Διαφήμιση. Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική του διαδρομή ήταν η μουσική-χορωδιακή αλλά και διοικητική του ενασχόληση στον Όμιλο της Πατραϊκής Μαντολινάτας και Μικτής Χορωδίας, αφιερώνοντάς του τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του (1988-2010). Τον Σεπτέμβριο του 2012 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικού Συλλόγου  «Ορφεύς» Πύργου 1932  – στη θέση του ταμία και από τον Οκτώβριο του 2012 έως και σήμερα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Διοικητικού Διευθυντή του Ελληνικού Ωδείου παραρτήματος Πύργου – έχοντας βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πολύπλευρο πολιτιστικό του έργο.

Όλη η επικαιρότητα