Ηλεία

Γεράκι Αμαλιάδας: «Να μην γίνουμε νέα Μάνδρα…»

Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι στην τοπική κοινότητα Γερακίου του δήμου Ήλιδας, καθώς τρέμουν στο ενδεχόμενο σφοδρής κακοκαιρίας και την πιθανότητα να φουσκώσουν τα νερά του χειμάρρου της Σοχιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται για το χωριό.

Ο χείμαρρος της Σοχιάς διέρχεται το χωριό με κατεύθυνση την Αμαλιάδα και οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για άμεση συνέχιση των αντιπλημμυρικών έργων για να μην μετατραπούν όπως λένε σε νέα Μάνδρα, με κόστος κατοικίες, περιουσίες και εκφράζονται φόβοι και για τις ανθρώπινες ζωές αφού κάποιοι ζουν σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από το χείμαρρο!…

Κινδυνεύει το χωριό

Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιάννης Κοντόπουλος κάνει έκκληση να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του έργου για να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις, έτσι ώστε να προστατευθεί το χωριό.

Ήδη έχει γίνει αντιπλημμυρικό έργο από το ύψος που βρίσκεται το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, δηλαδή κοντά στην είσοδο, το οποίο φθάνει μέχρι το ύψος του δημοτικού σταδίου της Αμαλιάδας.

Ωστόσο, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι δεν έχει αποφευχθεί το πρόβλημα, αφού ο χείμαρρος ξεκινά από την ανατολική πλευρά, προς το σημείο που βρίσκεται η Ανάληψη, και διέρχεται κατά μήκος το κέντρο του χωριού, που σημαίνει ότι όλες οι κατοικίες είναι εκτεθειμένες εάν φουσκώσουν τα νερά.

Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, εάν φουσκώσουν τα νερά θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους και θα φθάσουν στην Αμαλιάδα, γι’ αυτό και ζητούν να προχωρήσει το αντιπλημμυρικό έργο από το σημείο που έχει σταματήσει και με κατεύθυνση το εσωτερικό του χωριού, έτσι ώστε να προστατευθούν άνθρωποι και κατοικίες.

 

Να δημοπρατηθεί το έργο

Ήδη υπάρχει έτοιμη μελέτη, ωστόσο έχει μπλέξει στον ιστό της γραφειοκρατίας, όπως λέει ο πρόεδρος, και φαίνεται ότι χάνεται και η φετινή χρονιά, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να μην αφήνουν σε ησυχία τους κατοίκους.

«Ο χείμαρρος της Σοχιάς διέρχεται μέσα από το χωριό, δίπλα στα σπίτια και το προηγούμενο αντιπλημμυρικό έργο δεν κάλυψε τα σπίτια, κάλυψε περισσότερο χωράφια. Υπάρχει έτοιμη μελέτη και χρηματοδότηση από την περιφέρεια που αγγίζει περίπου το 1 εκ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον δήμο Ήλιδας. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο τμήματα που πρέπει να κατασκευαστούν συνολικού μήκους 500 μέτρων περίπου, το ένα 450 μέτρα και το άλλο 50 μέτρα. Το έργο έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τώρα βρισκόμαστε στην διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μία διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που μιλάμε να μην έχει γίνει καν η δημοπράτηση και θα περάσει ένας ακόμα χειμώνας χωρίς έργο» αναφέρει ο κ. Κοντόπουλος και συνεχίζει: «Κάνω έκκληση ως πρόεδρος, με δεδομένο μάλιστα ότι ο δήμος Ήλιδας είναι ακόμη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να παρακάμψουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες  και να δημοπρατηθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο της Σοχιάς». 

Ο ίδιος αισιοδοξεί ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος χειμώνας χωρίς έργο και ότι την επόμενη χρονιά όλα θα είναι διαφορετικά. Πάντως, το θέμα είναι τι θα γίνει φέτος και οι κάτοικοι κάνουν τον σταυρό τους για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Θεοδώρα Μπίρμπα

«Το σπίτι μου είναι σε απόσταση πέντε μέτρων από το χείμαρρο και όταν βρέχει είμαστε σε επιφυλακή για να προλάβουμε να φύγουμε. Πολλές φορές έχουμε πλημμυρίσει και δίπλα έχει αρχίσει και βυθίζει. Κινδυνεύουμε άμεσα εάν κατεβάσει νερό το ποτάμι, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην γίνουμε νέα Μάνδρα».

Σχετικά άρθρα

Γεράκι: Καταστροφή σε περισσότερα από 100.000 ελαιόδενδρα!

Όλη η επικαιρότητα