Ηλεία Πολιτική

Γεραπετρίτης με Ανδρέα Νικολακόπουλο για μεγάλα έργα και Δασικούς Χάρτες

Ουσιαστική συζήτηση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα κυρίως του κτηματολογίου
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα σημαντικά και ουσιαστικά θέματα που αφορούν το Νομό μας και έχουν σχέση με τις υποδομές και την ανάπτυξή τους αλλά και με την επίλυση προβλημάτων που περιμένουν εδώ και αρκετά χρόνια την επίλυσή τους, συζήτησαν κατά στη συνάντησή τους ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ειδικότερα, η επίσκεψη του κ. Νικολακόπουλου στο γραφείο του κυβερνητικού παράγοντα έδωσε κατ’  αρχήν την ευκαιρία  να επαναδιατυπωθεί η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την άμεση προώθηση των διαδικασιών που αφορούν στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, κάτι που πλέον διαφαίνεται και από την επικείμενη παρουσία του κ. Μητσοτάκη την προσεχή Πέμπτη στα εργοτάξια και την επιθυμία του ίδιου να δει από κοντά την έναρξη των εργασιών σε Ηλεία και Αχαΐα.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο μέρος της συζήτησης ακολούθως,  μεταξύ του κ. Γεραπετρίτη και του Ηλείου βουλευτή, είχε σχέση με τα θέματα των δασικών χαρτών που εμφανίζουν αρκετές ιδιαιτερότητες στο Νομό μας (π.χ διεκδικούμενες από Μονές εκτάσεις ή εμπλοκή με εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί σε πρόσφυγες αλλά τώρα φαίνεται ότι είναι στην κυριότητα των Δήμων κλπ.) ενώ επισημάνθηκε η δυνατότητα που δίνεται σε ενδιαφερόμενους πολίτες για την υποβολή αντιρρήσεων  στις αναρτήσεις που έγιναν το 2021, κάτι που θα μπορούν να κάνουν μέχρι τις 31 Μαΐου.

Πρόκειται για μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά, είπε ο κ. Νικολακόπουλος προσθέτοντας ότι θα γίνουν έτσι και νέες διορθώσεις που θα προσεγγίζουν και θα ανταποκρίνονται στην σημερινή εικόνα επί των εκτάσεων και δασικών χαρτών.

Πάντως, επεσήμανε προς τον Υπουργό Επικρατείας, ζητώντας και την δική του παρέμβαση για την εξεύρεση λύσεων, προβλήματα που ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν όπως : 

Τον μεγάλο αριθμό πολιτών που ακόμη δεν έχει καταφέρει να κάνει αντιρρήσεις. Το γεγονός επίσης ότι λαμβάνονται υπόψη αεροφωτογραφίες από το 1945 με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλές εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα, κάτι που όμως δεν ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Ζήτησε εξάλλου την επαναφορά του δικαιώματος εξαγοράς και με δυνατότητα για εγκατάσταση ΑΠΕ. Ακόμη, όπου χρειαστεί ανεξαρτήτως Κτηματολογίου και Συστήματος Δασικών Χαρτών, να εξετασθεί κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

Ενημέρωσε επιπλέον ο Ηλείος κοινοβουλευτικός, ότι, εκτάσεις σε απόσταση 800 μέτρων πέριξ των οικισμών που αρχικώς είχαν εξαιρεθεί επανήλθαν στους δασικούς χάρτες όπως και στο Κτηματολόγιο χωρίς όμως οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα των ενστάσεων.

Μίλησε επιπροσθέτως για την υποστελέχωση των δασικών  υπηρεσιών καθώς  για μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν και τα δύο χρόνια, γεγονός που απαιτεί την επίσπευση όσον αφορά στην οριστικοποίηση παραχωρητηρίων. Τουλάχιστον να γίνουν δεκτά προσωρινά στους Δασικούς Χάρτες και στο Κτηματολόγιο και να επανεξετασθούν στην συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε ακόμη την ανάγκη να εξετασθεί η πρότασή του για «πάγωμα» των διαδικασιών του Εθνικού Κτηματολογίου όπως και για την  άμεση ανάρτηση Δασικών Χαρτών.

Σε διαφορετική περίπτωση για τα ακίνητα που δηλώθηκαν δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του «δασικού χαρακτήρα» οι διαδικασίες να «παγώσουν» μέχρι την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών ή την προσκόμιση τελεσίδικης πράξης χαρακτηρισμού.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σε άλλο σημείο της συζήτησης  αναφέρθηκε η αρωγή που μπορεί να έχει για την Ηλεία η αξιοποίηση και απορρόφηση πιστώσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης με αιχμή στις προτεραιότητές του το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την τουριστική εξέλιξη και βελτιωτική αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου, η επαναλειτουργία για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους του σιδηροδρόμου, η παρέμβαση με παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον Καϊάφα και η αδειοδότηση υδατοδρομίων, το ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με τα νέα μοντέλα εναλλακτικού τουρισμού και ανάδειξης τοπικών προϊόντων  και βεβαίως η αποκατάσταση πληγέντων συνανθρώπων μας από τις πυρκαγιές , πλημμύρες και άλλες θεομηνίες που πλήττουν συχνά δυστυχώς την περιοχή μας.

Ο κ. Γεραπετρίτης  άκουσε με προσοχή όλες τις ενημερωτικές αναφορές και τις προτάσεις του κ. Νικολακόπουλου, για τις περισσότερες από τις οποίες έχει δείξει το προσωπικό ενδιαφέρον και ο Πρωθυπουργός, και ζήτησε από τον βουλευτή την  περαιτέρω συνεργασία του στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Όλη η επικαιρότητα