Κόσμος

Γερμανία: αστυνομική επιχείρηση κατά ακροδεξιών

Ακούστε το άρθρο

Σε πρώτη φάση η γερμανική αστυνομία διενήργησε έρευνα σε δώδεκα ιδιωτικές κατοικίες αλλά και επαγγελματικούς χώρους. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται μέλος της γνωστής οργάνωσης Reichsbürger, η οποία δηλώνει πίστη στο “Γερμανικό Ράιχ στα σύνορα του 1937”. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συγκεκριμένος ύποπτος είχε οργανώσει ομάδα εφόδου και συγκέντρωνε οπλισμό, με σκοπό να επιτεθεί σε πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη Γερμανία, πολίτες εβραϊκής καταγωγής αλλά και αστυνομικούς. Πάντως οι γερμανικές αρχές δεν θεωρούν ότι όλα τα μέλη των Reichsbürger δραστηριοποιούνται στην άκρα Δεξιά.

Το γενικό πρόσταγμα στις έρευνες έχει η αστυνομία της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ενώ συμμετέχουν συνολικά 200 αστυνομικοί από επτά γερμανικά κρατίδια. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό SWR-Info, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν συλληφθεί τουλάχιστον δύο ύποπτοι, ενώ κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Βρανδεμβούργου, καθώς και στην πόλη Σβέτσινγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Οι αρχές θεωρούν ότι οι ύποπτοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των social media και σχεδίαζαν τη δράση τους από την άνοιξη του 2016, χωρίς να έχουν επεξεργαστεί ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης.

Από το Ράιχ στην… κελτική μαγεία

Ο Χόλγκερ Σμιντ, ειδικός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, δηλώνει στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ότι οι αρχές αναζητούν επιβαρυντικό υλικό και για τους αποκαλούμενους “νεο-δρυίδες”. Πρόκειται για μία νέα “φυλή”, όχι πάντα με ακροδεξιές εκτροπές, η οποία γοητεύεται κυρίως από την κελτική μαγεία και μυθολογία αλλά και άλλες και αρχαίες παγανιστικές τελετουργίες. Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη οργάνωση Reichsbürger.

Τον Οκτώβριο μέλος της ομάδας αυτής είχε σκοτώσει έναν γερμανό αστυνομικό στη Βαυαρία. Στη συνέχεια ο επικεφαλής των υπηρεσιών για την προστασία του Συντάγματος στο κρατίδιο της Θουριγγίας προειδοποίησε ότι η οργάνωση θα τεθεί υπό παρακολούθηση και έκανε λόγο για 50 ενεργά και άλλα 500 εν δυνάμει μέλη της ομάδας στην περιοχή. Το περασμένο καλοκαίρι είχε σημειωθεί ένα ακόμη βίαιο αλλά και ασυνήθιστο περιστατικό: στον οικισμό Ρόιντεν της Σαξονίας αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με τον Άντριαν Ούρζαχε, έναν πρώην “Μίστερ Γερμανία” που έχει ενταχθεί πλέον στις τάξεις των Reichsbürger, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο ίδιος, τρεις αστυνομικοί, καθώς και μία διερχόμενη γυναίκα.

Deutsche Welle

Όλη η επικαιρότητα