Ευρώπη

Γερμανία: Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αναφέρουν δύο στις τρεις επιχειρήσεις

Η βασικότερη αιτία είναι ότι συνήθως οι εργοδότες θεωρούν ότι η αντίστοιχη εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν πληροί τις γερμανικές προϋποθέσεις.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ακούστε το άρθρο

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αναφέρουν δύο στις τρεις γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann. Τα περισσότερα κενά αφορούν νέους ασκούμενους, ενώ περιορισμένη είναι πλέον η ζήτηση πτυχιούχων.

Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα, το 2020 το 54% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν βρίσκουν εξειδικευμένους υπαλλήλους, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα κατά το τρέχον έτος. Η κατάσταση διαφέρει από κλάδο σε κλάδο, αλλά είναι γενική διαπίστωση ότι υπάρχει έλλειψη ασκουμένων. Το 48% των επιχειρήσεων αναζητά τέτοιους εργαζόμενους, ενώ μόνο το 27% πτυχιούχους. Ιδιαίτερη ζήτηση πάντως εξακολουθεί να υπάρχει για εκπαιδευμένους νοσηλευτές και γενικότερα επαγγελματίες στον υγειονομικό κλάδο.

Σύμφωνα με το 67% των επιχειρήσεων της έρευνας, η κατάσταση αναμένεται να εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, ενώ μόνο το 16% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν από μετανάστες. Η βασικότερη αιτία είναι ότι συνήθως οι εργοδότες θεωρούν ότι η αντίστοιχη εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν πληροί τις γερμανικές προϋποθέσεις.

Ο ειδικός του Ιδρύματος Bertelsmann για θέματα Μετανάστευσης Ματίας Μάιερ εκτιμά ακόμη ότι η Γερμανία πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει η νομοθεσία για τη μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ εισηγείται την εφαρμογή συστήματος που θα εγγυάται έγκυρα και ισοδύναμα πιστοποιητικά εκπαίδευσης μεταξύ της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα