Κόσμος

Γερμανία: Eπεισοδιακή η εκλογή δημάρχου στο Βερολίνο – Καυστικά σχόλια από τα ΜΜΕ για τις ψήφους από την AFD

Η AfD από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 από τους εκπροσώπους της υπερψήφισαν τον συνασπισμό στον τρίτο γύρο, καθώς στους δύο πρώτους δεν είχε συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 80 εδρών.
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος κυβερνήτης-δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU) φαίνεται ότι χρειάστηκε τις ψήφους της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) προκειμένου να εκλεγεί, καθώς δεν έλαβε τις ψήφους που αντιστοιχούσαν στον συμφωνηθέντα κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Η AfD θέλει απλώς να προκαλέσει χάος, είναι εχθρός της δημοκρατίας», δήλωσε στην «Tagesspiegel» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «ο συνασπισμός διαθέτει 86 έδρες, όσες ακριβώς ήταν και οι ψήφοι στην χθεσινή τρίτη ψηφοφορία». Η AfD από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 από τους εκπροσώπους της υπερψήφισαν τον συνασπισμό στον τρίτο γύρο, καθώς στους δύο πρώτους δεν είχε συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 80 εδρών.

«Δεν παίρνουμε ψήφους από δεξιούς λαϊκιστές και ναζί. Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους τους – και δεν υπήρχαν οι ψήφοι τους», υποστήριξε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στο Βερολίνο Ράεντ Σαλέχ, διαψεύδοντας ότι μέλη της ομάδας του δεν υπερψήφισαν τον κ. Βέγκνερ. Τις προηγούμενες ημέρες η βάση του SPD στη γερμανική πρωτεύουσα είχε ψηφίσει σε ποσοστό 54% υπέρ της συμμαχίας με το CDU.

Επικρίσεις από τον γερμανικό Τύπο

Η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ επέκρινε το CDU και το SPD ότι «μπήκαν στην τρίτη ψηφοφορία χωρίς εξασφαλισμένη πλειοψηφία και επέτρεψαν στην AfD να υποστηρίξει ότι εξέλεξε τον δήμαρχο», ενώ από την Αριστερά, ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο δήλωσε ότι διακρίνει «πολλές ομοιότητες» με την περίπτωση του κρατιδίου του, όπου ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων (FDP) Τόμας Κέμεριχ είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με τις ψήφους της AfD, για να παραιτηθεί έναν μήνα μετά, υπό την πίεση της κριτικής.

Η επεισοδιακή εκλογή του κ. Βέγκνερ απασχολεί σήμερα και το σύνολο του γερμανικού Τύπου. «Η Γερμανία είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία κλόουν και το Βερολίνο είναι άξια πρωτεύουσά της», γράφει η εφημερίδα «Die Welt», ενώ ο ιστότοπος t-online κάνει λόγο για «το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα, με εκλογές – ντροπή για την πολιτικά κλονισμένη πρωτεύουσα» και περιγράφει τον Κάι Βέγκνερ ως «τον πλέον αδύναμο δήμαρχο». «Πικρά φτωχό Βερολίνο», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κατηγορώντας το SPD για «εξαιρετική φτώχεια σε κυβερνητικές ικανότητες». Η πόλη «έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και έχει εδώ και καιρό χάσει τη σύνδεση με μητροπόλεις όπως το Μόναχο ή το Αμβούργο, ενώ οι πελατειακές νοοτροπίες καθιστούν την πόλη περίγελο σε όλον τον κόσμο», αναφέρει η εφημερίδα. «Η εκλογή του Βέγκνερ αποτελεί ταπείνωση και όχι θρίαμβο», είναι ο τίτλος της «Tageszeitung», η οποία εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το εάν ο νέος συνασπισμός θα καταφέρει να αλλάξει κάτι στο Βερολίνο, όταν ξεκινά με τόσα προβλήματα και δεν του απομένουν παρά 3,5 χρόνια έως τις επόμενες εκλογές.

Οι εκλογές της 12ης Φεβρουαρίου, τις οποίες κέρδισε το CDU, αποτελούσαν επανάληψη των εκλογών του 2021, οι οποίες ακυρώθηκαν, λόγω «εκτεταμένων παρατυπιών» στη διαδικασία ψηφοφορίας. Η πενταετής θητεία, επομένως, υπολογίζεται από την ημερομηνία των πρώτων εκλογών. Ο Κάι Βέγκνερ είναι ο πρώτος χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος από το 2011, ενώ από το 2016 έως τώρα το Βερολίνο κυβερνούσε συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα