Categories: Υγεία

Γερμανία: Έστειλε στην Κίνα την πρώτη παρτίδα εμβολίων BioNTech κατά του κορωνοϊού

Share

Την πρώτη παρτίδα εμβολίων BioNTech κατά της Covid-19 έστειλε η Γερμανία στην Κίνα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και πρόκειται για το πρώτο μη κινεζικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που παραδίδεται στην Κίνα.

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο παράδοσης και το μέγεθος του φορτίου που αποστέλλεται.

Η αποστολή έρχεται αφότου η Κίνα συμφώνησε να επιτρέψει σε Γερμανούς υπηκόους που ζουν στην Κίνα να λάβουν το εμβόλιο έπειτα από μια συμφωνία που επετεύχθη κατά την επίσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, με τον Γερμανό ηγέτη να πιέζει το Πεκίνο να επιτρέψει τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου και σε Κινέζους πολίτες.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ένα φορτίο με εμβόλια BioNtech βρίσκεται καθ’ οδόν με προορισμό την Κίνα», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Το Πεκίνο επέμενε μέχρι στιγμής να χρησιμοποιεί μόνο εμβόλια εγχώριας παραγωγής, τα οποία δεν βασίζονται στη δυτική τεχνολογία mRNA, αλλά σε πιο παραδοσιακές τεχνολογίες.

Η αποστολή έρχεται εν μέσω της κατάργησης από το Πεκίνο του αυστηρού καθεστώτος lockdown, γνωστής ως πολιτικής «μηδενικής Covid-19», σε μια αλλαγή πολιτικής που οδήγησε σε ένα κύμα κρουσμάτων που έπιασαν απροετοίμαστο ένα εύθραυστο σύστημα υγείας.

Ειδικοί προβλέπουν ότι η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους από Covid-19 το επόμενο έτος.

Το να επιτρέπεται σε Γερμανούς ομογενείς να έχουν πρόσβαση σε ένα δυτικό εμβόλιο αποτελεί μια μεγάλη χειρονομία προς το Βερολίνο, που αντανακλά την προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τους δεσμούς με τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ έπειτα από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για το εμπόριο και το κλίμα.

ΠΗΓΗ: cnn.gr