Αθλητισμός

Γερμανία και Τουρκία μοναδικές υποψήφιες για το Euro 2024

Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες που κατέθεσαν υποψηφιότητα για να «φιλοξενήσουν» την τελική φάση του EURO 2024, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη η UEFA.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία αναφέρει ότι οι ομοσπονδίες των δύο χωρών ήταν οι μόνες που υπέβαλαν δήλωση ενδιαφέροντος πριν από την καταληκτική προθεσμία της 3ης Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια επισημοποίησαν τις δηλώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία εξέτασαν το ενδεχόμενο συνυποψηφιότητας, ωστόσο δεν προχώρησαν στην επισημοποίησή της.

Πλέον οι δύο υποψήφιες χώρες πρέπει να καταθέσουν πλήρη φάκελο για την ανάληψη της διοργάνωσης έως τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, ενώ η UEFA θα επιλέξει τη διοργανώτρια τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η Τουρκία δεν έχει «φιλοξενήσει» ποτέ μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να αναλάβει μαζί με την Ελλάδα την τελική φάση του EURO 2008, ενώ διεκδίκησε -ανεπιτυχώς- χωρίς… παρτενέρ και το EURO 2012.

Επίσης, η τουρκική ομοσπονδία σκόπευε να καταθέσει υποψηφιότητα για το EURO 2020, προτού η UEFA αποφασίσει να διεξαχθεί η διοργάνωση σε 13 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά της, η Δυτική Γερμανία διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988, ενώ η ενωμένη Γερμανία ήταν η «οικοδέσποινα» του Μουντιάλ του 2006.

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, δήλωσε ότι πρόκειται για δύο δυνατές υποψηφιότητες και πως θα είναι δύσκολη η τελική επιλογή, ενώ πρόσθεσε: «Η UEFA είναι προσηλωμένη σε μια διαφανή διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων».

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ, τόνισε ότι «με την τεράστια εμπειρία μας, την τρέχουσα υποδομή μας σε στάδια και τις βασικές συνθήκες στη Γερμανία, μπορούμε να διοργανώσουμε ένα οικονομικό, πρώτης κλάσης τουρνουά».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής ομοσπονδίας, Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η φορά θα είναι και η… φαρμακερή για τη χώρα του: «Τα τελευταία χρόνια περίπου 32 νέα στάδια έχουν χτιστεί ή κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Με αυτό το επίπεδο επένδυσης, η Τουρκία αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους ηγέτες του κόσμου στη δέσμευσή της στις ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα