Κόσμος

Γερμανία: Νεοναζί στην προεδρία δημοτικού συμβουλίου με… τη βοήθεια του κόμματος της Μέρκελ!

Ακούστε το άρθρο

Ο Στέφαν Γιαγκς, που ανήκει στο νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) εξελέγη την Πέμπτη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Βαλντζίντλουνγκ, μιας κοινότητας 2.500 κατοίκων στην περιοχή Άλτενστατ, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Φρανκφούρτης.

Εξελέγη χάρη στη στήριξη των δημοτικών συμβούλων του CDU, του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του SPD, αλλά και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Η εκλογή του προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Πολλοί διερωτήθηκαν για τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε ένας «δημοκρατικός υποψήφιος» για να αντιπαρατεθεί με τον Γιαγκς, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Μάρκο Μπούσμαν.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται επίσης για την ομόφωνη αυτή ψηφοφορία υπέρ του Γιαγκς. Ο Μάρκους Μπράντο, πρόεδρος του SPD στο Άλτενστατ, εξήγησε μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Merkur ότι ο Γιαγκς εξελέγη διότι δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος κι έτσι ο υποψήφιος του NPD «απλώς γέμισε το κενό».

«Δεν συνεργαζόμαστε με ναζί»

«Η θέση του SPD είναι ξεκάθαρη: δεν συνεργαζόμαστε με ναζί! Ποτέ!», αντέδρασε στο Twitter το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

«Αυτό ισχύει για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και τις νομαρχίες», πρόσθεσε. «Η απόφαση του Άλτενστατ είναι ακατανόητη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Πρέπει να ανακληθεί αμέσως. #ΝoNPD», κατέληξε ο Κλίγγκμπαϊλ.

Ο γενικός γραμματέας του CDU Πάουλ Ζίμιακ επίσης ζήτησε την ανάκληση της ψηφοφορίας. «Είμαι σοκαρισμένος. Η εκλογή ενός μέλους του κόμματος που έχει αντισυνταγματικούς στόχους αποτελεί αίσχος», τόνισε μιλώντας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild. «Αναμένω να διορθωθεί η απόφαση», πρόσθεσε.

Ο Πέτερ Τάουμπερ, εκπρόσωπος τους CDU στη Μπούντεσταγκ για την Έσση, το κρατίδιο όπου βρίσκεται το Βάλντζίντλουνγκ, απείλησε να αναλάβει δράση εναντίον όσων βοήθησαν τον Γιαγκς να εκλεγεί.

Εκπρόσωπος CDU: Μου προκαλεί τρόμο

Το Σάββατο ο Τάουμπερ είχε τονίσει «η εκλογή ενός πολιτικού του NPD στο Άτενστατ με τη βοήθεια μελών του CDU μου προκαλεί τρόμο».

Ο Μάρκο Μπούσμαν του FDP χαρακτήρισε την εκλογή του Γιαγκς «διπλό κακό: κατά πρώτον δημοκράτες ψήφισαν κάποιον όπως αυτός και δεύτερον κανένας δημοκρατικός υποψήφιος δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει» τη θέση.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι του CDU και του SPD επίσης καταδίκασαν την εκλογή Γιαγκς και ζήτησαν από τους τοπικούς αξιωματούχους «να αναθεωρήσουν, να κατανοήσουν και να διορθώσουν την κακή τους απόφαση».

Στη σελίδα του στο Facebook o ίδιος ο Γιαγκς διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει «τα συμφέροντα της περιοχή μας» και ότι είναι αποφασισμένος «να δράσω με εποικοδομητικό τρόπο σε συνεργασία με όλους και όλα τα κόμματα».

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα