Κόσμος

Γερμανία: Πολύ κοντά στο μεγάλο συνασπισμό

germania.jpg

Έχοντας στον πυρήνα των συζητήσεων το ζήτημα του κατώτατου μισθού, οι  Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Άνγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τρίτη φορά στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία για την έναρξη επισήμων διαπραγματεύσεων με αντικειμενικό σκοπό πλέον τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Τόσο ο Γκάμπριελ, όσο και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ γνωστοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν την Τετάρτη, είδηση που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέε.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του SPD,  Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι «η ομάδα των διαπραγματευτών του SPD αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού», ενώ προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση με το CDU/CSU ώστε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με επιτυχή κατάληξη».

Η ηγεσία του SPD θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη των 200 ανώτερων στελεχών του την Κυριακή, ώστε να λάβει την άδεια να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις, ενώ και τα 470.000 μέλη του κόμματος θα πρέπει να ψηφίσουν, γεγονός που σημαίνει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να καθυστερήσει ως τον Δεκέμβριο.
 
Το CDU από την πλευρά του θα διοργανώσει μια τηλεφωνική διάσκεψη των περιφερειακών επικεφαλής του την Παρασκευή.

Όλη η επικαιρότητα