Ευρώπη

Γερμανία: Προτεραιότητα στο εμβόλιο της Moderna – Τι συνέβη με το Pfizer

Από την επόμενη εβδομάδα τα ιδιωτικά ιατρεία θα μπορούν να παραλάβουν μέχρι 30 δόσεις εμβολίου BioNTech/Pfizer την εβδομάδα.
Ακούστε το άρθρο

Η  γερμανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19, δίδοντας προβάδισμα στο αντίστοιχο σκεύασμα της Moderna, επειδή τα αποθέματα του τελευταίου πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους. 

Λιγότερα Pfizer

Σύμφωνα με επιστολή του ομοσπονδιακού υφυπουργού Υγείας Τόμας Στέφεν προς τα κρατίδια, την οποία επικαλείται το Δίκτυο RND, το προσεχές διάστημα και ενόψει των αναμνηστικών εμβολιασμών, η ομοσπονδία θα παραδώσει στα εμβολιαστικά κέντρα και στους οικογενειακούς γιατρούς λιγότερα εμβόλια BioNTech/Pfizer, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της Moderna που κινδυνεύουν να πεταχτούν, επειδή πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους, στα μέσα του α’ τριμήνου του 2022. Μέχρι τώρα, τα εμβόλια των BioNTech/Pfizer αντιπροσωπεύουν το 90% των παραγγελιών στη Γερμανία.

Από την επόμενη εβδομάδα τα ιδιωτικά ιατρεία θα μπορούν να παραλάβουν μέχρι 30 δόσεις εμβολίου BioNTech/Pfizer την εβδομάδα, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα 1020 δόσεις. Αντιθέτως, δεν θα υπάρχει περιορισμός για τις παραγγελίες από Moderna.

Αντιδράσεις

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με την εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα Υγείας Μαρία Κλάιν-Σμάινκ να δηλώνει στο RND ότι «ο κ. Σπαν είχε υποσχεθεί σε όλους αναμνηστική δόση και τώρα αποδεικνύεται ότι εν γνώσει του προκάλεσε ψευδείς προσδοκίες και το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν να εμβολιαστούν γρήγορα όσοι επιθυμούν τον αναμνηστικό εμβολιασμό τους».

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα