Life

Γεύμα μετά την προπόνηση: Ποια είναι η «χρυσή» ώρα και ποιες οι κατάλληλες τροφές;

Ακούστε το άρθρο

Το γεύμα μετά την άσκηση είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για όποιον ακολουθεί μια δραστήρια και υγιεινή ζωή. Ο οργανισμός μετά την προπόνηση χρειάζεται συγκεκριμένες τροφές που θα του αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια και θα αποκαταστήσει τους μύες.

Συχνά οι αθλούμενοι, επειδή είναι πεινασμένοι μετά την προπόνηση, πέφτουν στην παγίδα να καταναλώνουν οποιαδήποτε σνακ και τρόφιμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν καταναλώνουν απολύτως τίποτα, πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσουν πιο εύκολα βάρος. Ωστόσο το σώμα του αθλούμενου χρειάζεται να καταναλώσει τροφές που θα επιταχύνουν το μεταβολισμό του, θα του παρέχουν ενέργεια και θα αναπτύξουν τους μύες του.

Η πιο κατάλληλη στιγμή για το γεύμα μετά την προπόνηση είναι η πρώτη μισή με μία ώρα μετά το τέλος του προγράμματος γυμναστικής, καθώς τότε οι μύες απορροφούν αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια αυτή το γλυκογόνο των μυών εξαντλείται και έτσι χρειάζεται τροφές που θα το αναπληρώσουν.Για να διατηρηθεί η παροχή ενέργειας, πρέπει να αναπληρωθούν οι απώλειες. Συγκεκριμένα χρειάζεται υδατάνθρακες που μπορούν να αναπληρώσουν τον οργανισμό με τη χαμένη ενέργεια.

Παράλληλα οι υδατάνθρακες είναι καλό να συνδυάζονται με πρωτεΐνες, οι οποίες γεμίζουν τους μύες και τα κύτταρα του αίματος με οξυγόνο.Η καταπόνηση των μυών αποκαθίσταται  με τη βοήθεια των αμινοξέων που βρίσκονται στις πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη θα σταματήσει τον οργανισμό από την διάσπαση των μυϊκών ινών σε ενέργεια και να επηρεάσει την διαδικασία της αποκατάστασης και ανάρρωσης των μυών.Χρειαζόμαστε μόνο 10-20 γραμμάρια πρωτεϊνών για τους μύες, τα οποία βρίσκονται είτε ένα αυγό ή σε ένα ποτήρι γάλα.

Υδατάνθρακες και πρωτεΐνες πρέπει να συνδυάζονται με υγρά, τα οποία είναι σημαντικά για την ενυδάτωση και την αναπλήρωση των υγρών που χάθηκαν με τον ιδρώτα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι χρειαζόματσε περίπου 500 ml υγρών για κάθε 500 γραμμάρια ιδρώτα που χάνουμε.

Παραδείγματα για το γεύμα μετά την προπόνηση είναι ψητό κοτόπουλο με λαχανικά, το οποίο περιέχει άπαχη πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, ένα σάντουιτς  με μαύρο ψωμί και τόνο που επίσης περιέχει τα ίδια στοιχεία ή ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με βατόμουρα και δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πηγή: valueforlife

Όλη η επικαιρότητα