Βιβλίο

«Γη και ύδωρ: Αγροτική εργασία και οικονομία» στην Έκθεση Βιβλίου στην Κουρούτα

Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Γη και ύδωρ: Αγροτική εργασία και οικονομία» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», παρουσίασε ο Τάκης Λαϊνάς στην Κουρούτα στην Έκθεση Βιβλίου, παρουσία του δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Τη συγγραφή του βιβλίου του συνέβαλαν δυο Ικαροθρακιώτισσες, που ζουν στην Ηλεία: η Ελένη Σκάβδη και η Νατάσα Χριστοπούλου. Η Ελένη είχε  την επιμέλεια της έκδοσης και η Νατάσα σε διάλογο με τα κείμενα του Τάκη Ν. Λαϊνά, είναι εδώ η δεύτερη φωνή του, το σεκόντο του. Στην παρουσίαση ήταν μαζί του και ο συγγραφέας Διονύσης Κράγκαρης.

Μια και σ’ αυτήν την έκδοση ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Τάκης Ν.Λαϊνάς επιλέγει το ρόλο του τεχνοκράτη, του ειδικού της γης, του γεωπόνου που πάσχει για την κατάσταση της χώρας σήμερα, αλλά δεν παύει να αισιοδοξεί. Καταγράφει δεδομένα, μετρά αποδόσεις της αγροτικής παραγωγής, συνυπολογίζει κόστη και προτείνει λύσεις ζωής για γεωργία και κτηνοτροφία. Τολμηρές ως ρεαλιστικές και κοστολογημένες.

Από την άλλη δεν παύει τη μαγική του συνομιλία με τη γη και τη φύση, αφού παραδίδει τις εναρκτήριες σελίδες των κειμένων του στις φωτογραφίες της Νατάσας Χριστοπούλου και στην εξαιρετική της ανθολόγηση στίχων Ηλείων ποιητών που συνομιλούν μαζί τους.

Αγρότες και πολιτικοί

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Τάκης Λαϊνάς δήλωσε στην «Πατρίς»:

«Το βιβλίο αναφέρεται στην οικονομία, δεν είναι κάποια λεπτομερής οικονομική μελέτη, έχει κάποια κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία και θα μπορούσα να πω πως αποτελεί την αρχή για ένα διάλογο πάνω στο αγροτικό ζήτημα. Έχω κάνει προσπάθεια να είναι προσιτό και σε αγρότες, γεωπόνους και σε πολιτικούς κυρίως, γιατί πράγματι υπάρχουν κάποιες παρεξηγήσεις  Μπορεί οι πολιτικοί και τα κόμματα να έχουν καλές προθέσεις αλλά υπάρχει μια αστοχία όσον αφορά τα αποτελέσματα των πολιτικών. Αυτές τις διευκρινίσεις κυρίως έχω εντοπίσει, γύρω από την γη τι μορφή κεφαλαίου είναι, γύρω από την αγροτική εργασία, πως μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα, και βεβαίως και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής στην επαρχία, με την μεταποίηση, τον Πολιτισμό,. Είναι το δεύτερο βιβλίο μου, μετά το «Ο Κάμπος, ο κόσμος», που ήταν συλλογή δημοσιευμάτων και θα κάνω άλλη μια απόπειρα οπωσδήποτε. Εξαρτάται βεβαίως και το πώς θα αντιμετωπιστεί το «Γη και ύδωρ», από τον κόσμο. »

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή στο Καφέ ΟΣΕ των Λεχαινών όπως ανακοίνωσε η κ. Ελένη Σκάβδη θα γίνει εκδήλωση για την συμπλήρωση 30 χρόνων από την έκδοση του βιβλίου «Λεχαινά ο τόπος τα σπίτια» και την ανατύπωσή του. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 το βράδυ.

Όλη η επικαιρότητα