Πολιτική

Διαψεύδει την «τραπεζική αργία» και τo capital control ο Βαρουφάκης (νεότερο)

screenshot_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νεότερη ενημέρωση 15:30 Διαψεύδει την τραπεζική αργία και τα capital controls ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτηση του στο twitter, τονίζοντας ότι «επανειλημμένως έχω δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης»



Σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls από τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει από τις 12μμ ώρα Ελλάδος με σκοπό να συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναφέρεται σε tweet της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Φρανκφούρτη η πιθανότερη εξέλιξη είναι το κούρεμα της αξίας των ελληνικών ενεχύρων αλλά με το σύστημα να παραμένει ανοιχτό για 48 ώρες προσδοκώντας θετικές εξελίξεις και μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα συνέλθει στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να διακόψει τον ELA» στις ελληνικές τράπεζες.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο κ. Βαλς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Περισσότερα στο tovima.gr

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε έμμεσα τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι μια αρνητική απόφαση στο δημοψήφισμα σε σχέση με την πρόταση των θεσμών θα ισοδυναμούσε με σοβαρό κίνδυνο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Όλη η επικαιρότητα