Κόσμος

Για πρώτη φορά μετά τον Φράνκο, ακροδεξιό κόμμα μπήκε στην τοπική βουλή της Ανδαλουσίας

Ακούστε το άρθρο

Το «εισιτήριο» για την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας έλαβε την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας.

Πρόκειται για το ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό Vox, το οποίο κέρδισε 12 έδρες στις περιφερειακές εκλογές, γεγονός που πλέον δίνει την πλειοψηφία στα κόμματα της δεξιάς σε αυτή την περιοχή της νότιας Ισπανίας, η οποία διοικείται επί 36 χρόνια από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το Vox έχει ψηλά στην ατζέντα του την πολεμική κατά των μεταναστών, ενώ αντιτίθεται και στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. Τα εκλογικά αποτελέσματα, ωστόσο, διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις που του «έδιναν» κατά μέγιστο πέντε έδρες.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ / Φωτογραφία: AP ImagesΟ ηγέτης του ακροδεξιού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ / Φωτογραφία: AP Images

Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλιστές έλαβαν μεν τις περισσότερες έδρες, 34 από τις 109 έδρες του περιφερειακού κοινοβουλίου, αλλά δεν απέσπασαν την πλειοψηφία.

Το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 26 έδρες, το κεντροδεξιό Ciudadanos 20 έδρες και το αριστερό Podemos 17 έδρες.

Το Vox θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδειχθεί ως ο διαμορφωτής του συσχετισμού πολιτικής δύναμης, αν επρόκειτο να υποστηρίξει μια πιθανή συμμαχία μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos.

Οπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, είναι η πρώτη φορά που κόμμα της άκρας δεξιάς εισέρχεται σε περιφερειακό κοινοβούλιο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία και τον θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Πηγή: iefimerida.gr

Όλη η επικαιρότητα