WEB tv Ηλεία

«Για τα δικαιώματα των παιδιά, εδώ και τώρα…» – Ετικέτα ποιότητας στο 3ο Λύκειο Πύργου «Pier De Coubertin»

Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά του 3ου Λυκείου Πύργου «μίλησαν» για τα δικαιώματα των παιδιών, κι αυτές οι σκέψεις τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eTwinning που υλοποίησαν – με τη συνεργασία του ελληνόφωνο σχολείου «Kestekideio École Hellénique» των Βρυξελλών – με τίτλο «Children’s right here, Children’s right now (Για τα παιδιά εδώ, για τα παιδιά τώρα)», βραβεύτηκαν με την Ετικέτα Ποιότητας από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης.

Αυτή η αναγνώριση, δεν αποτελεί μόνο την επιβράβευση των κόπων και της προσπάθειας των μαθητών, ούτε της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς του εν λόγω σχολείου. Αυτή η βράβευση, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη, ότι το μέλλον του τόπου μας, βρίσκεται σε «καλά χέρια». Στα χέρια των παιδιών της Ηλείας που σέβονται τη διαφορετικότητα, που σέβονται το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή, στην εκπαίδευση και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και το αξίζουν, χωρίς αμφιβολία και χωρίς διαπραγμάτευση.

Με αφορμή την απόφαση του ΟΗΕ -το Σεπτέμβριο του 2015- να υιοθετήσει «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» και να προβάλλει ως πρόσωπο της νέας χιλιετίας στην καμπάνια του κατά της φτώχειας, ένα παιδί τη Μύρτιδα (σ.σ το όνομα που δόθηκε από τους αρχαιολόγους στα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν μεταξύ 1994-94 σε μαζικό τάφο στον Κεραμεικό της Αθήνας και ανήκουν σε 11χρονη κοπέλα), οι καθηγήτριες του 3ου Λυκείου Πύργου Φιλόλογος Μαρία Ζώντου (σ.σ συντονίστρια), Αγγλικής Γλώσσας Ευαγγελία Χατζηελευθερίου και Χημικός Μαρίνα Αγγελακοπούλου, σε σύμπραξη με την εκπαιδευτικό Πολυξένη Μπίλλα και τους συνεργάτες της από το ελληνόφωνο σχολείων των Βρυξελλών, αποφάσισαν να εκπονήσουν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Childrens right here, Childrens right now» σε μια προσπάθεια ανάδειξης των δικαιωμάτων των παιδιών και της σημασίας της διαφορετικότητας με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της διαπολιτισμικής συνείδησης.

Διαδικτυακή επικοινωνία

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016 – 2017 Κατά τη διεξαγωγή του έργου χρησιμοποιήθηκαν δυναμικές παιδαγωγικές μέθοδοι σε συνάρτηση με τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Έτσι επιδιώχθηκε οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών, να αναπτύξουν δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας ώστε να γνωρίσουν τα προβλήματα των συνομηλίκων τους στον κόσμο, να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν απέναντι σε αυτά ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, αλλά και να αναπτύξουν τον γλωσσικό, τον τεχνολογικό, τον κοινωνικό και τον πολιτισμικό γραμματισμό. Επιπλέον, αξιοποιώντας τη μέθοδο «project», τη διερευνητική-βιωματική μάθηση και την ομαδοσυνεργασία, επιδιώχθηκε τόσο η μη γραμμική προσέγγιση της διδακτέας ύλης όσο και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και στον κόσμο.

Η ταινία «Cheap Workers»

Αυτό όμως που έδωσε ιδιαίτερο «χρώμα» στο πρόγραμμα είναι το βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές – eTwinners του σχολείου, για τα δικαιώματα των παιδιών, με έμφαση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Θέλοντας να αναδείξουν την τρομακτική διάσταση του προβλήματος της παιδικής εργασίας σε συνδυασμό με το προσφυγικό θέμα που είναι τόσο επίκαιρο, δραματοποίησαν μία από τις ιστορίες που συνέγραψαν στα πλαίσια της δραστηριότητας της συνεργατικής γραφής και δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους. Αυτή η ταινία βασίστηκε σε πρωτότυπο σενάριο που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, τα οποία πρωταγωνίστησαν και ανέλαβαν και την σκηνοθεσία αλλά και την τεχνική επιμέλεια του βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε δημόσια στο YOUTUBE, με τίτλο «Cheap Workers» (https://www.youtube.com/watch?v=4-b_m6pTP0I).

Το βραβείο

Το έργο βραβεύτηκε στις με την Ετικέτα Ποιότητας eTwinning από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης για τη σύγχρονη θεματολογία του, τις διακρατικές ομάδες, τις συνεργατικές ιστορίες και την ταινία με θέμα το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, συνδέοντάς το με το ιδιαίτερα επίκαιρο και φλέγον θέμα των προσφύγων.

Οι μαθητές – eTwinners του σχολείου, οι καθηγήτριες τους κυρίες Ζώντου, Χατζηελευθερίου και Αγγελακοπούλου, καθώς και ο διευθυντής κος Μπουλογεώργος, μίλησαν στην εφημ. «Πατρίς» για το πρόγραμμα, για τις εμπειρίες, για το κέρδος τους αλλά και για την επιτυχία του σχολείου. Μια επιτυχία που καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως, τα σχολεία της επαρχίας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά των μεγαλουπόλεων. Κι όσο υπάρχουν δραστήριοι εκπαιδευτικοί και ταλαντούχα μαθητές, η εκπαίδευση στην Ηλεία, θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά!

Όλη η επικαιρότητα