Ελλάδα Ηλεία Καταναλωτές

Για την αύξηση αγορών με «πλαστικό χρήμα»: Λοταρία με χιλιάδες νικητές και εκατομμύρια ευρώ!

Ακούστε το άρθρο

Από τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα κυβερνητική ρύθμιση που αφορά τη λοταρία, ούτως ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των καταναλωτών που πραγματοποιούν αγορές με πλαστικό χρήμα. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να δίνει 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κάθε μήνα θα κληρώνονται χίλια άτομα, που θα κερδίζουν 1.000 ευρώ έκαστος. Οι κληρώσεις θα πραγματοποιούνται βάση των μηνιαίων συναλλαγών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και δε θα λαμβάνονται υπόψιν οι μεταφορές ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Την ευθύνη τους θα έχει τελικά η ΔΗΛΕΔ (το παλιό ΚΕΠΥΟ) και όχι οι τράπεζες, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Το ποσό των 1.000 ευρώ θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των φορολογούμενων, όπως είναι δηλωμένοι στο Taxis. Βέβαια, υπήρχαν και διάφορες εισηγήσεις για μικρότερα ποσά και περισσότερους τυχερούς, αλλά η προοπτική αυτή δεν προχώρησε. Ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει το πως θα αντιμετωπίζει η εφορία τα χρηματικά αυτά έπαθλα, σε περίπτωση που ο νικητής είναι οφειλέτης, αφού δεν προβλέπεται ότι το έπαθλο είναι ακατάσχετο και το ποσό θα συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του φορολογούμενου.

«Κάθε μήνα»

Για το ζήτημα αυτό, μας μίλησε ο λογιστής Αλέξης Νταουλάρης, εξηγώντας τη σημασία της κυβερνητικής αυτής ρύθμισης. «Από τον Δεκέμβριο έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο 4446, που προβλέπει σαν κίνητρο προς τους φορολογούμενους ότι όποιος αγοράζει με πιστωτικές κάρτες, θα λαμβάνει μέρος σε λοταρία που θα προσφέρει ετησίως 12 εκατ. ευρώ. Η κλήρωση θα πραγματοποιείται κάθε μήνα, με βάση τις αγορές που πραγματοποίησε ο καταναλωτής το διάστημα αυτό. Θα κληρώνονται 1.000 άτομα που θα λαμβάνουν 1.000 ευρώ έκαστος. Αναμένουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας, αλλά και για την ημερομηνία έναρξής του που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα».

«Σημαντικό κίνητρο»

Από την πλευρά της, η Πολυτίμη Γιαννοπούλου με χρόνια εμπειρίας στα λογιστικά, κατέθεσε την προσωπική της άποψη για τη θέσπιση της λοταρίας: «Πρόκειται για τη λοταρία του Υπουργείου Οικονομικών που κάνει για τις αποδείξεις, οι οποίες θα κόβονται και θα εξοφλούνται διαμέσου πιστωτικής κάρτας. Είναι ένα μέτρο που βοηθάει το Υπουργείο στην είσπραξη χρημάτων και στον έλεγχο φοροδιαφυγής. Πρώτον, αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ο υπολογισμός του ποσού που θα πρέπει να καθοριστεί, ώστε να έχει τη δυνατότητα κάποιος να μπει στην λοταρία με την κάρτα. Και δεύτερον, να υπάρχει χρήμα στην αγορά ώστε να μπορεί να αγοράσει με κάρτα και να λαμβάνει μέρος στην κλήρωση. Όλα παίζουν σημαντικό ρόλο για την κοινωνία και τη δυνατότητα που θα είχε κάποιος να αγοράσει με κάρτα, ώστε να μπορέσει να μπει στη λοταρία. Είναι μέτρο που ευνοεί το Υπουργείο Οικονομικών ως προς τη φοροδιαφυγή και αποτελεί σημαντικό κίνητρο, διότι ένα ποσό της τάξεως των 1.000 ευρώ είναι σημαντικό για κάποιον που δεν έχει χρήματα ούτε να κυκλοφορήσει».

«Να μην λειτουργήσει παραπλανητικά»

Τέλος, ο λογιστής Νίκος Σκορδαλής ανέφερε: «Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την λοταρία των αποδείξεων προβλέπει κληρώσεις μετρητών, που θα γίνονται με βάση μηνιαίες συναλλαγές μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για έπαθλο 1.000 ευρώ σε χίλιους συναλλασσόμενους το μήνα, έτσι ώστε να καλύπτεται το ετήσιο κονδύλι 12 εκατ. ευρώ που προβλέπεται από το πρόσφατο μνημόνιο. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεραστούν δυσκολίες τόσο σε τεχνικό επίπεδο, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι υποτιθέμενες κληρώσεις. Το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο προς όφελος της αγοράς και των καταναλωτών και να μην λειτουργήσει παραπλανητικά και αποκλειστικά για την μείωση φοροδιαφυγής και την στήριξη τραπεζών, αδιαφορώντας για το όφελος των επιχειρήσεων».

Ρεπορτάζ: Αντώνης Φώτης

Όλη η επικαιρότητα