Αρθρογραφία

Για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία

Γράφει ο Ανδρέας Σταματόπουλος*
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το μυαλό όλων μας, μας επισκέπτονται διάφορες σκέψεις αναφορικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Είναι δύσκολο να καταφέρεις να διαχειριστείς σε συμβολικό επίπεδο αυτή την ιστορία, εάν δεν ανήκεις βαθιά μέσα σου σε ομάδα ανθρώπων που να θέλει ή να ήθελε κάποια στιγμή να αλλάξει τον κόσμο και την κοινωνία. Να γίνουν όλα πιο ρόδινα και πιο χαρούμενα.

Έτσι και εγώ, από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να με συγκινεί περισσότερο από όλες τις σχολικές γιορτές αυτή της 17ης Νοέμβρη. Αργότερα στις σπουδές να τιμώ την ημέρα μέσα από την οργάνωση της ΠΑΣΠ που είχα την τιμή να διατελέσω και γραμματέας. Ακόμα και σήμερα ως απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ως βαθιά δημοκρατικός πολίτης δεν θα μπορούσα να μην αναπολώ και να μην έχω διάφορες πολιτικές ανησυχίες τέτοιες μέρες.

Αυτό που δεν μπορεί αν αντιληφθεί κάποιος που του ‘φταίει το πολυτεχνείο’ είναι ότι σε αυτή την εξέγερση δημιουργήθηκε κάτι πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα. Άρχισε η περίοδος των ιδεολογιών και των αξιών να μπαίνουν στον κάθε πολίτη. Έγινε η έναρξη της πιο όμορφης εποχής για τη χώρα, με τα καλά και τα στραβά της.

Αλλά ας μην μείνουμε εκεί. Σήμερα η χώρα έχει ξαναμπεί σε τέλμα. Στο τέλος ενός κύκλου που δεν λέει να κλείσει για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον επόμενο. Αυτό που θα έπρεπε εμείς ως νέοι και (ως θα άρμοζε) βαθειά οραματιστές (και όχι ακόμα συμβιβασμένοι με τον άτιμο ρεαλισμό) να αδράξουμε την ευκαιρία του κενού και να δώσουμε μόνοι μας την λύση που ζητάμε. Τι καλύτερό από το να εκκινείς ο ίδιος την λύση για το ζήτημα που σε κατατρώει;

Οφείλουμε να κηρύξουμε την έναρξη μιας νέας εποχής! Μιας νέας εποχής κομμάτων, νέας εποχής ιδεών και πρακτικών. Νέας εποχής για την ίδια την κοινωνία στην οποία ανήκουμε όλοι και μέσα σε αυτήν προσπαθούμε ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας.

Στο πλησίασμα των 50 χρόνων από την εξέγερση λοιπόν οφείλουμε να αναστοχαστούμε όλοι, αλλά όχι για να ματαιοπονήσουμε τα χαμένα μεγαλεία που δεν ξανάρχονται. Για να δώσουμε το σήμα της αφετηρίας για αυτό που έχουμε μέσα μας κλεισμένο. Να εκκινήσουμε την δικιά μας εποχή, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της γενιάς μας αλλά και των επόμενων.

*Ο Ανδρέας Σταματόπουλος είναι

Ψυχολόγος Παν. Κρήτης

Συντονιστής Ακτιβιστών Ευρ. Σοσιαλιστικού Κόμματος/Μέλος Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πύργου

Όλη η επικαιρότητα