Ελλάδα

Γιάννενα: Έσκισαν την καρέκλα και είδαν εικόνες που δύσκολα θα ξεχάσουν – 19 οι συλλήψεις

Ακούστε το άρθρο

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στα Γιάννενα, αλλά και σε περιοχές της Ρόδου, της Κω και της Αττικής. Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου και της Αττικής. Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, συνελήφθησαν συνολικά 19 άτομα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:

  • Στα Ιωάννινα, 10 Έλληνες (εννέα άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 63, 39, 52, 24, 62, 37, 33, 37, 35, και 44 ετών αντίστοιχα).
  • Στη Ρόδο, 8 άτομα (δύο Έλληνες, 40 και 56 ετών, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας (τρεις άνδρες, 32, 37 και 29 ετών και μία 38χρονη), ένας 30χρονος υπήκοος Μολδαβίας και μία 31χρονη υπήκοος Ρουμανίας).
  • Σε περιοχή της Αττικής, ένας 61χρονος υπήκοος Αλβανίας.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, καθώς και για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα ακόμη 10 άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, οι οποίοι είτε προμήθευαν την οργάνωση με ναρκωτικές ουσίες, είτε αγόραζαν από τα μέλη της ναρκωτικές ουσίες.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από πολύμηνη διερεύνηση και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις ατόμων και δημιουργίας «προφίλ» των εμπλεκομένων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2017, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης και κοκαΐνης). Προσδιορίζεται ότι στο διάστημα αυτό διακινήθηκαν τουλάχιστον: 150 περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης και 1 περίπου κιλό κοκαΐνης.

Έκρυβαν τα ναρκωτικά σε έπιπλα

Το εγκληματικό δίκτυο, υπό τον συντονισμό των δύο αρχηγικών μελών και έχοντας ως βασικό προμηθευτή τον αρχηγό της δεύτερης ομάδας, προμηθευόταν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης από την Αλβανία, ενώ ακολούθως τα ναρκωτικά αποθηκεύονταν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης «καβάτζες» (υπαίθριους χώρους, κρύπτες σε σπίτια) και μεταφέρονταν στους τόπους προορισμού – διάθεσης με διάφορους τρόπους (π.χ. μέσω μεταφορικών εταιριών σε δέματα ή αποθηκευμένες μέσα σε έπιπλα), όπου επιμερίζονταν και παραδίδονταν στους διακινητές, με σκοπό την περαιτέρω πώλησή τους στις παράνομες αγορές ναρκωτικών.

Από τη μεθοδολογία δράσης, την ιεραρχική δομή και τα λοιπά χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει επαγγελματικού τύπου υποδομή για διακίνηση των ναρκωτικών, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων κερδών τα οποία υπολογίζονται τουλάχιστον σε -350.000- ευρώ, ενώ διερευνώνται συνολικά τουλάχιστον -235- περιπτώσεις συναλλαγών ναρκωτικών ουσιών, από τα μέλη της προαναφερόμενης οργάνωσης.

Όλη η επικαιρότητα