Γιάννης Λέντζας: Μίλησε για όλους και για όλα – «Δεχόμαστε βρώμικο πόλεμο»

Ουσιαστική συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας αφού η εισαγωγική του ομιλία διήρκησε μόλις ένα λεπτό και οι απαντήσεις του σε περισσότερες από 15 ερωτήσεις διήρκησαν 44 λεπτά και δεν θα σταματούσε αν δεν είχαν εξαντληθεί οι ερωτήσεις.

Ο δήμαρχος μίλησε με πάθος, με ντοκουμέντα (θα τα αποστείλει σήμερα στις εφημερίδες), καυτηρίασε τη στάση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Διονύση Μάλιαρη και του Ναμπίλ Μοράντ σε ορισμένα θέματα, καθώς και του δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου ενώ στο τέλος ύψωσε τον τόνο της φωνής του λέγοντας: «Θα βάζω τα στήθη μου μπροστά για το συμφέρον του δήμου».

Ο Γιάννης Λέντζας χρησιμοποίησε πολλές ατάκες για να δώσει έμφαση στις απαντήσεις του ενώ είχε μπροστά του αρκετά χαρτιά να υποστηρίξει όσα έλεγε: «Μου αρέσει να μιλώ με χαρτιά και όχι με λόγια του αέρα, γιατί τα γραπτά μένουν», είπε ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΛΤ Κυλλήνης και έτσι ξεκίνησε η συνέντευξη.

Για όλους και για όλα

Για το ταμειακό υπόλοιπο  του Δήμου: «Ο κ. Ναμπίλ λέει ότι μας άφησε 2,5 εκατομμύρια κα και με τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις. Τελικά και είναι προς τιμήν ότι τα 2,5 εκ δεν είναι τόσα, αλλά 2,5 εκατ, δεσμευμένα. Στην πραγματικότητα το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου είναι περίπου 200.000 ευρώ μείον, χωρίς να υπολογίζουμε και διάφορες οφειλές που έχει ο δήμος. Όταν τελειώσουν οι εκθέσεις των Ορκωτών θα ξέρουμε πόσο είναι μέσα ο δήμος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ο κ. Ναμπίλ ότι τα 2,5 εκατ. ήταν λόγια. Και προφανώς επειδή είπε και για μαντήλια, ας έρθει να μου αγοράσει ένα, εμένα μου αρκεί. Γιατί για σκούπα πάντως δεν έχουμε». Πάντως σε άλλο σημείο της συνέντευξης παραδέχθηκε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή προσέφερε έργο αλλά δεν έκανε όσα έπρεπε.

Το πρώτο μεγάλο έργο: «Το πρώτο μας έργο που μπορεί να στεναχωρήσω τον κ. Ναμπίλ και τον κ. Μάλιαρη,είναι το Δημοτικό σχολείο Ανδραβίδας, η μετεγκατάσταση. Αν δεν τρέχαμε όλη η δημοτική αρχή στα σπίτια των διορισμένων συμβολαιογράφων και των αρχιτεκτόνων το σχολείο δεν θα είχε πάρει καν έγκριση. Το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Υπάρχουν και άλλα έργα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα, όπως τα αντιπλημμυρικά, έργα πρόσβασης όπως το γιοφύρι στο Καπελέτο και άλλα. Δίνουμε προτεραιότητα βέβαια και στο θέμα της ύδρευσης»

Για τον Σύνδεσμο «Ηρακλής»: «Εμείς εφαρμόσαμε την νομιμότητα. Κάποια στιγμή θα πρέπει οι γειτονικοί δήμοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο με 300 συνδέσεις σε 25.000 συνδέσεις. Υπήρχε μια συμφωνία την οποία δεν θέλησαν να την τηρήσουν και εκεί έχει μεγάλη ευθύνη η αντιπολίτευση , διότι πού ακούστηκε αντιπολίτευση του δήμου να συμπράττει με γειτονικό δήμο ενάντια στο δήμο της! Πρωτοφανές ! Μέχρι και μηνυτήριες αναφορές έχουν καταθέσει ενάντια στο δήμο. Η απάντηση ήρθε από την Αποκεντρωμένη, θα προσφύγουν στην Επιτροπή του 152, εκεί θα καταθέσουμε τις απόψεις μας, υπάρχει όμως και Plan B. Εμείς δεν πουλάμε τα συμφέροντα του δήμου για προσωπικές φιλοδοξίες. Πολύ φοβάμαι ότι η «Δύναμη Ευθύνης» έχει μετατραπεί  σε παράγοντα αποσταθεροποίησης και δύναμη ανευθυνότητας.» Και ο δήμαρχος συνέχισε:«Δεν θα δεχθούμε συνεργασία αντιπολίτευσης και γειτονικού δήμου για να απεμπολήσουμε δικαιώματα. Πρέπει ο γειτονικός δήμος να σεβαστεί την πλειοψηφία. Δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές.»

 

Για δήμαρχο Πηνειού, τον Μάλιαρη και τον Ναμπίλ: Για το έργο των 6,5 εκατ  που έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος είπε ότι στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί. «Το έργο αφορά στο 90% το δήμο μας και δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή του κ. Μαρίνου να ηγηθεί του έργου, όπως και τις συμφωνίες που είχε κάνει με την παράταξη του κ. Ναμπίλ και του κ. Μάλιαρη που τους κάλεσε και στο δημαρχείο στη Γαστούνη και τους είπε κιόλας «11 ο δήμαρχος 16 εσείς κοιτάξτε τι θα κάνετε »…Μήπως έχουν χάσει τον έλεγχο; Απ΄ότι βλέπω γιατί δεχόμαστε ένα βρώμικο πόλεμο να σας πω ότι δεν σημαίνει ότι αδιαφορούμε. Πολύ σύντομα όλοι αυτοί κάπου θα δώσουν λόγο. Κάποια στιγμή η υπομονή και τα όρια εξαντλούνται. Σας έχω πει εξ’ αρχής από την πρώτη στιγμή , δεν ξεχάσαμε τι έχει γίνει , προχωράμε. Αλλά μην ξύνουνε και το σπυρί…Και είναι απόστημα»

Για τον Γενικό Γραμματέα: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα πλάνα μας το να οριστεί Γενικός Γραμματέας. Είναι ένα θέμα το οποίο το κοιτάζουμε, όταν θα έχουμε μια σοβαρή και στιβαρή λύση πάνω σε αυτό το θέμα θα μπορέσουμε να σας πούμε και το όνομα αυτού. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι»

Για διανομή ΤΕΒΑ και τον Ανδρέα Μαρίνο: «Την πρώτη διανομή που κάναμε εμείς μόνο το ΣΔΟΕ δεν ήρθε! Σύμφωνα με τους ωφελούμενους ήταν η πρώτη φορά που διενεμήθη κρέας. Διενεμήθησαν ποσότητες τεράστιες. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι γινότανε πριν…Ότι κινδύνευε να χαθεί το πρόγραμμα των ΤΕΒΑ, ότι κινδύνευε ο δήμος να πληρώσει πρόστιμο , σημαίνει ότι κάτι δεν γινόταν σωστά. Απαντήσεις και σε αυτό το θέμα δεν έχω λάβει»  και στη συνέχεια αναφέρθηκε πάλι στο δήμαρχο Πηνειού:  « Όπως δεν έχω λάβει απαντήσεις για το τι ήθελε η αντιπολίτευση στον κ. Μαρίνο. Δεν έχω λάβει απάντηση γιατί δεν είχαμε πέντε χρόνια ασφάλεια στο Λιμάνι.Προφανώς θα ακολουθήσουν Δελτία Τύπου αλλά δεν θα απαντήσω. Κάποια στιγμή να μπούμε σε ουσιαστική αντιπολίτευση και όχι σε αυτή της κλειδαρότρυπας»

Για το Κοτύχι: ο δήμαρχος είχε στα χέρια του έγγραφα σύμφωνα με τα οποία «από το 2015 μέχρι το 2019 είναι 170.000 ευρώ μέσα. Καλώ τον κ. Μάλιαρη να πάμε στο Κοτύχι και να μου δείξει ένα έργο»

Για την «παράβαση καθήκοντος»: Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη ο Γιάννης Λέντζας ύψωσε τον τόνο της φωνής του και έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση:  «Η αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβει ότι για τα υπόλοιπα 3,5 χρόνια δήμαρχος θα είναι ο Γιάννης Λέντζας . Γιατί από την πρώτη στιγμή μιλάμε για παράβαση καθήκοντος . Και να φύγει ο Λέντζας για παράβαση καθήκοντος , δήμαρχος θα βγεί από τη «Νέα Πορεία», δεν πάμε σε εκλογές. Ας το καταλάβουν. Ο λαός αποφάσισε. Δεν μπορούν να το αλλάξουν. Να περιμένουν να κάνουν υπομονή και αν μπορέσουν έχει καλώς. Το γαρ της θλίψης γεννά παραφροσύνη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλάνε συνέχεια για παράβαση καθήκοντος! Αν μια φορά πάω για παράβαση θα είναι για το συμφέρον του Δήμου και μπροστά στο συμφέρον του δήμου δεν υπολογίζω τίποτα. Για τα επόμενα χρόνια μέχρι τις εκλογές θα βάζω τα στήθη μου μπροστά. Γι’ αυτό με ψήφισαν 6.666 άνθρωποι. Δεν με λυγίζει κανένας»

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΝΤΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ: «Θα συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι»

Την εκτίμηση ότι όλοι οι δήμοι θα συμμετέχουν στην Πανηλειακή συγκέντρωση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου την ερχόμενη Τετάρτη εξέφρασε ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τετάρτης ο δήμαρχος είπε:

«Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Υπάρχει ένα συμβούλιο αιρετών το οποίο το συγκαλώ εγώ σαν Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ.

Γνωρίζουμε όλοι την αναγκαιότητα του δρόμου και για αυτό συμμετέχουμε και θα συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι Δήμοι. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με τους άλλους Δημάρχους έχω πληροφορηθεί πως θα συμμετάσχουν και αυτοί.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος Δήμαρχος που δεν έχει τις ίδιες ανησυχίες με τον κ. Αντωνακόπουλο, με τον κ. Λυμπέρη, ή με εμένα για το δρόμο. Όπως έχω πει κι άλλες φορές ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα σε θύματα και γι’ αυτό το λόγο εντείνουμε τις πιέσεις και τις προσπάθειές μας για να γίνει ο δρόμος.»

Ο «Ηλειάρχης»

Και ο Γιάννης Λέντζας συνέχισε με νόημα:«Θα πρέπει να επανατοποθετηθεί η συζήτηση σχετικά με το συμβούλιο αιρετών. Τιμώ και σέβομαι τις αντιπολιτεύσεις, αλλά δεν γίνεται τα συμβούλια των αιρετών να γίνονται με τις αντιπολιτεύσεις. Η λαϊκή ετυμηγορία έχει ορίσει κάποιους Δημάρχους. Ούτε ο δρόμος ή τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αποτελούν εφαλτήριο για το ποιος θα γίνει «Ηλειάρχης». Πρέπει όλοι μας να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των Δήμων μας. Γι’ αυτό μας ψήφισε ο κόσμος, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε».

Ο δρόμος να γίνει χθες

Και ο δήμαρχος συνέχισε: «Εγώ δεν είμαι με την πλευρά κανενός και όπως είχα δηλώσει μετά τη συνάντηση με τον Υπ. Υποδομών κ. Καραμανλή δεν έφυγα σοφότερος από εκείνη τη συνάντηση. Ξαναλέω και πάλι, για μένα ο δρόμος πρέπει να γίνει χθες, όχι σήμερα. Δε συμφωνώ με οποιαδήποτε αναβολή και καθυστέρηση. Άκουσα από τον κ. Καραμανλή ότι το έργο θα πάει γέφυρα για το 2027. Δε συμφωνώ! Ο δρόμος πρέπει να συνεχιστεί για να μπορέσει κάποια στιγμή να τελειώσει. Τον απλό τον κόσμο και εμένα προσωπικά δεν μας νοιάζει εάν θα γίνει σε 6, σε 8, ή σε 1 εργολαβία. Μπορούν οι 6 εργολαβίες να το κάνουν; Να το κάνουν. Μπορεί αύριο το πρωί να φύγουν οι 6 και να το τελειώσει 1 εργολαβία; Ας γίνει. Αδιαφορώ για το εάν θα το πάρει το έργο ο Λέντζας, ο Βαρβαρέσος ή οποιοσδήποτε. Θέλω να γίνει ο δρόμος. Το αίτημα είναι καθολικό, όλης της Ηλείας και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα!»

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΝΤΖΑ: «Αυτά θα γίνουν στο Λιμάνι Κυλλήνης»

Απαντήσεις  για το τεχνικό πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου για το έτος 2020 έδωσε ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΛΤ Γιάννης Λέντζας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ενώ χαρακτήρισε φαιδρότητες τα όσα ακούγονται για τον διαγωνισμό της ασφάλειας του λιμανιού

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Λέντζας είπε:

«Για όλες τις απαντήσεις υπάρχουν τα αντίστοιχα έγγραφα. Ο κ. Μάλιαρης και κάποιοι συνεργάτες του κ. Μοράντ, μάλλον είναι αδαείς και μάλλον δείχνουν πως πέντε χρόνια στο Δήμο ασχολήθηκαν πολύ επιδερμικά, ή πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Ο κ. Μάλιαρης έπρεπε να σιωπά γιατί οι μέχρι τώρα πράξεις και τα έργα στο Λιμάνι της Κυλλήνης δείχνουν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα που αφορούν τους λιμένες και ιδιαίτερα λιμάνια υποδοχής όπως είναι της Κυλλήνης».

Σειρά ερωτημάτων

Και ο δήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τους κ.κ. Μάλιαρη και Μοράντ:

«Θέλω να κάνω μία ερώτηση στον κ. Μάλιαρη και προφανώς και στους συντάκτες των λόγων του: Γνωρίζει τι είναι το ISPS ο κ. Μάλιαρης και η κ. Καραχάλιου επίσης που προέρχεται από την παράταξη του κ. Μοράντ; Τουλάχιστον ο κ. Μοράντ θα έπρεπε να είχε βάλει ένα φρένο για όλα όσα δεν έκανε για 5 χρόνια αυτός και όλη η παράταξή του στην οποία συμπορευόταν χέρι-χέρι για 4,5 χρόνια ο κ. Μάλιαρης. Ερωτώ λοιπόν, γνωρίζουν τι είναι η συνθήκη Σένγκεν; Γιατί εντέχνως προσπαθούν να πουν ότι οι 180.000 ευρώ είναι για σεκιούριτι. Δεν είναι για σεκιούριτι, είναι για πολλά πράγματα. Γνωρίζουν τις οδηγίες της Ε.Ε. 725/2004 και 65/2005; Γνωρίζουν το ΦΕΚ του 2007 για ενίσχυση της ασφάλειας πλοίων λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων; Γνωρίζουν τι είναι το ΑΛΕ, το ΣΑΛΕ, ο ΥΑΛΕ; Προφανώς δεν τα γνωρίζουν. Αν γίνει ένα ατύχημα σε μία λιμενική εγκατάσταση, ποιος είναι υπεύθυνος; Αυτή τη στιγμή το λιμάνι της Κυλλήνης στερείται και προφανώς και ο κ. Μοράντ και ο κ. Μάλιαρης πιστεύουν πως είναι καλύτερο να πληρώνουμε πρόστιμα, γιατί σε ένα τρίμηνο θα έρθει ένα πρόστιμο της τάξης των 50.000-60.000 ευρώ αν δεν προχωρήσουμε σε αυτές τις μελέτες και το οποίο μετά από ένα τρίμηνο θα είναι και ενισχυμένο κατά 50%, δηλαδή μέσα σε ένα εξάμηνο 150.000 ευρώ. Αλλά, προφανώς αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα για αυτούς».

Διεθνής ο διαγωνισμός

Και ο δήμαρχος συνέχισε: «Επειδή έχουν ακουστεί φαιδρότητες για τον διαγωνισμό της ασφάλειας του λιμανιού, θα πρέπει να πω ότι πάνω από 180.000 ευρώ ο διαγωνισμός είναι διεθνής και με ηλεκτρονικές προσφορές, οπότε και να θέλω εγώ να δώσω το έργο κάπου -που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο- δεν μπορώ. Το κόστος έχει βγει βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. Μην ξεχνάμε πως το λιμάνι της Κυλλήνης είναι το τρίτο λιμάνι της Ελλάδας σε επιβατική κίνηση. 2.500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Τι περιλαμβάνουν λοιπόν αυτές οι 180.000 ευρώ. Είναι ο διορισμός του ΥΑΛΕ, ο διορισμός του αναπληρωτή του, η πρόληψη ανάθεσης σε εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας φυλάκων των κρίσιμων υποδομών του λιμένα, περιπολίες, επάνδρωση του κέντρου ελέγχου ασφάλειας λιμενικής εγκατάστασης και υπάρχουν και σχέδια ΣΑΛΕ (Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης). Περιλαμβάνει φύλακες στην κεντρική πύλη, γιατί θα υπάρξει κεντρική πύλη. Αυτό το οποίο βλέπετε στο λιμάνι της Κυλλήνης όπου όποιος θέλει μπαίνει, πηγαίνει όπου θέλει, όποιος θέλει ψαρεύει, εφόσον θέλουμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο λιμάνι θα σταματήσουν να ισχύουν. Έχετε εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά, της Πάτρας όπου δεν μπορούμε να μπούμε σε συγκεκριμένους χώρους.

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα κατασχεμένα ιστιοπλοϊκά στο λιμάνι που αποτελούν κίνδυνο ρύπανσης, ο Γιάννης Λέντζας απάντησε:

«Για τα ιστιοπλοϊκά που έχουν κατασχεθεί και πρέπει να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός υπεύθυνοι είναι το Λιμεναρχείο και το Τελωνείο. Έχουμε μιλήσει μαζί τους και αν δεν με απατά η μνήμη μου ήδη έχει δοθεί το ένα, οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Απάντηση Μάλιαρη στον Λέντζα: «Οι δαίμονες ενός θλιβερού δημάρχου»