Ηλεία

Γιάννης Λέντζας: Σήμερα στον Στυλιανίδη για έκτακτη χρηματοδότηση

Έργα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ θα ζητήσει από τον υπουργό ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, για αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη άμεσων έκτακτων αναγκών για να επουλώσει τις «πληγές» που άνοιξε η μεγάλη θεομηνία που έπληξε την περιοχή, θα ζητήσει ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με τον οποίο έχει ραντεβού σήμερα στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος, μαζί με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Γιώργο Τσουραπά και τον γενικό γραμματέα, Κωνσταντίνο Βαρβαρέσο, θα βρίσκονται το πρωί στο υπουργείο όπου και θα κάνουν συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη για να του θέσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον δήμο, σε ότι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και τις σοβαρές ζημιές που άφησαν αυτά μετά την τελευταία θεομηνία.

Μάλιστα, ο δήμαρχος, Γιάννης Λέντζας, σύμφωνα με πηγές της εφ. «Πατρίς», έχει ετοιμάσει μια μακροσκελή λίστα έργων και έγγραφα τα οποία απεικονίζουν το πρόβλημα και την αποκατάστασή τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Λέντζας, αναμένεται να ζητήσει από τον υπουργό, άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή της Βάρδας, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, για το Κουρτέσι που κινδυνεύει άμεσα από τον ποταμό Βόργα καθώς και για τις γύρω από αυτόν τοπικές κοινότητες που στην πρόσφατη θεομηνία πλημμύρισαν εξαιτίας των υδάτων που «ξέφυγαν» από τη ροή του ποταμού. Το ποτάμι και οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό, είναι καίριας σημασίας, καθώς τα δύο σημεία που «έσπασαν» από την μεγάλη ροή των υδάτων εξαιτίας των βροχών, παραμένουν ακόμα επικίνδυνα.

Επίσης, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, πρόκειται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και έργα αγροτικής οδοποιίας, που κρίνονται απαραίτητα στις κοινότητες που επλήγησαν ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός των έργων αυτών, αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που ο δήμαρχος θα διεκδικήσει μέσω του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη, θα συζητηθούν επίσης, έργα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, πάνω σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας και αγροτικής οδοποιίας με δεδομένο πως η ευρύτερη περιοχή είναι αμιγώς αγροτική και ο γενικότερος στρατηγικός σχεδιασμός του παρελθόντος, δεν λειτουργεί πλέον. Έτσι, τα έργα που θα διεκδικηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να είναι έργα ουσίας, που θα αλλάξουν άρδην τον στρατηγικό σχεδιασμό απορροής των υδάτων.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται και η ανακοίνωση των έργων, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, κατά την παρουσία του στην Ηλεία τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Ο κ. Παπαγιαννίδης, στις δηλώσεις του, είχε επισημάνει ότι εκκρεμούν έργα για την υπογειοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων αλλά και διάφορα έργα αγροτικής οδοποιίας που αναμένεται να «βγουν» στις 15 Δεκεμβρίου. Παράλληλα είχε αναφερθεί και σε έργα αγροτικής ανάπτυξης ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό αλλά και την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου για τον Νομό Ηλείας – εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ – που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και είναι ένα από τα 21 έργα του προγράμματος Ύδωρ 2.0.

Όλη η επικαιρότητα