Γιάννης Λυμπέρης: «Μεταρρύθμιση και αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση»

Σε θέματα που τέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αλλά και στη συνάντηση την προηγούμενη μέρα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, αναφέρθηκε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Ο κ. Λυμπέρης ανέφερε ότι τέθηκαν θέματα που μπορεί να λύσουν χρόνια ζητήματα, ενώ στάθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, όπου εκεί συζητήθηκε η μεταρρύθμιση από την κεντρική διοίκηση μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι απαιτείται αποκέντρωση και αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση.

«Το κυριότερο από τα θέματα που συζητήθηκε, το οποίο λύνει χρονίζοντα ζητήματα για τους δήμους: Ο υπουργός θέτει το θέμα της Εθνικής Επιτροπής Αξιολόγησης των γενικών διευθυντών. Εκεί εμείς προτείναμε να υπάρξει εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ και πανελλαδικώς με την εκπροσώπηση των δημοτικών υπαλλήλων. Περιλαμβάνει θέματα που έχουν να κάνουν με τα νησιά που δεν έχουν προσωπικό, με πρόσληψη μετακλητών.

Τέθηκε το θέμα των Λιμενικών Ταμείων, με αφορμή την ατυχής δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας ότι θα επιστρέψουν πάλι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία στην κεντρική διοίκηση και θα γίνουν εθνικά. Διαψεύστηκε αυτό αλλά όχι κατηγορηματικά.

Θα πρέπει να βοηθήσουν τους δήμους για τη λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων και με οικονομικούς πόρους και με προσωπικό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ενός λιμανιού», ανέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας.
Μιλώντας για τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, είπε: «Θίξαμε το μεγάλο θέμα για τη μεταρρύθμιση από την κεντρική διοίκηση μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου το προεδρείο και οι επικεφαλής παρατάξεων ΚΕΔΕ πήγαμε και κάναμε μια πρώτη συζήτηση.

Πρόεδρος στην επιτροπή που έχει συστήσει ο υπουργός για να “προχωρήσει” σε αυτή την μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι μεγάλη, είναι ο κ. Ξενοφών Ποντιάδης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η δική μας και η δική μου θέση με την παράταξη που εκπροσωπώ ήταν πως αν υπουργός εννοεί αυτά που είπε και έχει την πολιτική βούληση να αποκεντρώσει το Κράτος, θα μας βρει αρωγούς και συμπαραστάτες.

Είναι αυτό που ζητάει η αυτοδιοίκηση τουλάχιστον δύο δεκαετίες τώρα. Αποκέντρωση, αρμοδιότητες, αυτοδιάθεση. Τομές ήταν ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης».

Είχα πει εγώ τότε ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ηλείας ότι ο νομός θα έπρεπε να έχει τρεις δήμους. Τρεις δυνατές μονάδες, απ’ όλες τις απόψεις.

Πρέπει επιτέλους να υπάρξει πραγματική Αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά δεν γίνονται περιμένοντας να ζητιανέψεις τους πόρους που βγαίνουν από το ποσοστό σου από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δήμοι, οι δημοτικές αρχές και οι δήμαρχοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να γίνουμε αυτοδιοίκηση θα πάρουμε τα βάρη και τις ευθύνες πρώτα και μετά θα κάνουμε τη διοίκηση για να κριθούμε. Υπάρχει η φιλοδοξία αυτό το νομοσχέδιο να έρθει μέχρι το καλοκαίρι. Θα δούμε».