Ηλεία

Γιάννης Λυμπέρης: «Ζητάμε πλήρη αποκέντρωση του Κράτους»

Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΙΛΗΣΕ ΧΘΕΣ Ο Γ. ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕΔΕ για Συνδέσμους Διαχείρισης Απορριμμάτων της χώρας

Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκέντρωση του Κράτους, δίνοντας αρμοδιότητες και πόρους για να μπορεί να λειτουργήσει στην Αυτοδιοίκηση, επεσήμανε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής της παράταξης αντιπολίτευσης της ΚΕΔΕ Γιάννης Λυμπέρης, με αφορμή τη συνάντηση της διοίκησης της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα.

Ο κ. Λυμπέρης ανέφερε ότι υπήρξε θετική προσέγγιση του ζητήματος από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για ένα πιο λειτουργικό κράτος, μέσα από την ουσιαστική συνεισφορά της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Εκτός από το νομοσχέδιο που ψηφίζεται το επόμενο διάστημα και τακτοποιεί μικρά πλην σημαντικά για τη λειτουργία ζητήματα των δήμων, θα συζητούσαμε και το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα έρθει να τροποποιήσει, να συμπληρώσει, να αλλάξει κατά τους συντάκτες του «Καλλικράτη»; Θα είναι δηλαδή, το νέο πλαίσιο της διοίκησης της χώρας.

Που ξεκινάει από την κεντρική κυβέρνηση και καταλήγει στις αυτοδιοικήσεις α’ και β’ βαθμού. Εμείς παρουσιάσαμε ένα 20σέλιδο.

Οι θέσεις αυτές είναι διαχρονικά αποδεκτές με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, έχουμε περάσει σε όλα μας τα συνέδρια», δήλωσε αρχικά ο κ. Λυμπέρης, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε:

«Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει, αν όχι όλα, το μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων αυτών που θέτει η Αυτοδιοίκηση. Και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή μας, είπε ότι αν όχι όλα, το μεγαλύτερο μέρος είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ως πολιτική βούληση.

Τα ζητήματα και τα προβλήματα στη διοίκηση, αντανακλούν μια ιδεολογική και πολιτική χροιά. Όταν η Αυτοδιοίκηση της χώρας βγάζει ομόφωνες αποφάσεις, με δεξιές, κεντρώες και αριστερές παρατάξεις, κάτι σημαίνει αυτό: σημαίνει ότι αυτή η χώρα έχει ένα μεγάλο υστέρημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και το υστέρημα αυτό λέγεται έλλειψη αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων των εξουσιών και εν τέλει της Διοίκησης.

Η Ελλάδα έχει παραμείνει το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης. Ζητάμε πλήρη αποκέντρωση του Κράτους. Η Αυτοδιοίκηση σε αυτά τα αιτήματα είναι ενιαία και δεν χρειάζεται ούτε Δεξιό ούτε Αριστερό πρόσημο.

«Αναμένουμε αποτελέσματα…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας μίλησε για την είσπραξη φόρων ακίνητης περιουσίας και ότι αυτή θα πρέπει να «περάσει» στους δήμους:

«Εδώ και χρόνια ζητάμε, αντί να εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών τους φόρους ακίνητης περιουσίας, και μετά να έρχεται να λέει για συγκεκριμένο ποσοστό στους δήμους, τους λεγόμενους ΚΑΠ, να τους εισπράττουμε εμείς.
Και βέβαια εκεί να ελέγχονται όλοι και οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές, όπως και οι βουλευτές και οι υπουργοί. Όλοι στον ίδιο νόμο. Να μην έχουν οι δήμαρχοι 17 επίπεδα ελέγχου και οι βουλευτές να έχουν την ασυλία. Τι Δημοκρατίες είναι αυτές και από που έρχονται;

Αναμένουμε λοιπόν, τις δράσεις και τα αποτελέσματα σε αυτά τα ζητήματα…».

Ο κ. Λυμπέρης σήμερα συμμετέχει στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ για τους Συνδέσμους Διαχείρισης Απορριμμάτων της χώρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι ο νομός Ηλείας θα μπορεί να υλοποιεί ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων: «Θέλουμε να δούμε πως θα συμπεριφερθούμε, γιατί βρισκόμαστε στις 4- 5 Περιφέρειες της χώρας που “προχωράμε” και πιστεύω το καλοκαίρι θα έχουμε και εμείς ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο “κεφάλαιο”, το οποίο έθιξαν κάποιοι από εμάς και στον πρωθυπουργό, που εμείς τουλάχιστον το έχουμε δρομολογήσει».
Καταλήγοντας, στάθηκε στις χρηματοδοτήσεις όσον αφορά στα αναπτυξιακά έργα: «Μένουν τα αναπτυξιακά έργα, για τα οποία ζητάμε να έχουμε δικό μας μέτρο διαχείρισης του καινούργιου ΕΣΠΑ.

Δεν είμαστε οι επαίτες που θα περάσουμε είτε μέσω του Περιφερειάρχη με τα ΠΕΠ, είτε μέσω του υπουργού με τα τομεακά, είτε μέσω οποιουδήποτε για να πάμε να υποβάλλουμε μία πρόταση στα Ταμεία. Πρέπει να έχουμε ένα πακέτο από 1 έως 2 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα είναι τα καθαρά για την Αυτοδιοίκηση».

Όλη η επικαιρότητα