Ηλεία

Γιάννης Οικονόμου: «Η εφημερίδα Πατρίς ενώνει μια κοινωνία σε ένα τεράστιο κοινωνικό εύρος και δημιουργεί έναν συνεκτικό δεσμό»

Ο Γιάννης Οικονόμου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, παρευρέθηκε στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 120 χρόνων της εφημερίδας "Πατρίς".
Ακούστε το άρθρο

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την τιμή είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ σε μια σημαντική στιγμή για την εφημερίδα αλλά και για τον νομό Ηλείας γενικότερα. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω κάνοντας μια μικρή αναδρομή, θα καταλάβετε σύντομα το γιατί.

Η Χώρα μας γιόρτασε πέρυσι τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 που οδήγησε στη λειτουργία του σύγχρονου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Είμαστε ένα σημαντικότατο και αρχαιότατο έθνος μέσα σε ένα νεότατο κράτος. Στο διάστημα αυτών των ετών έγιναν πολύ σπουδαία πολύ σημαντικά βήματα από το Κράτος μας, οργανώθηκε, μεγάλωσε και ανήκει σταθερά στον πυρήνα του ανεπτυγμένου, προηγμένου κόσμου. Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί για να γίνει κατορθωτή αυτή η αξιοθαύμαστη πορεία, έπαιξαν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Χωρίς αμφιβολία ένας από αυτούς τους παράγοντες ήταν και ο περιφερειακός Τύπος. Ιστορικές εφημερίδες όπως η Πατρίς, μόρφωσαν τον ελληνικό λαό και ανέβασαν το πνευματικό του επίπεδο, σε μια περίοδο που η γνώση, η μόρφωση και η παιδεία ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, θα έλεγα σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατες δεδομένου ότι η πρόσβαση στα βιβλία ήταν δύσκολη, δεν υπήρχαν καν βιβλιοθήκες. Επίσης έφεραν τους αναγνώστες τους σε επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της εθνικής συνοχής. Ο Τύπος έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους που εκείνη την εποχή γνώριζαν μόνο τα της περιφέρειάς τους σε μια μικρή ακτίνα, να αποκτήσουν συνείδηση εθνικών αλλά και παγκόσμιων προβλημάτων. Και να αποκτήσουν έτσι μια νέα προοπτική. Παράλληλα σε τοπικό επίπεδο βοήθησαν στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας διαλόγου και στη διαμόρφωση τοπικών πολιτικών που βοήθησαν στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να οδηγηθούν οι τοπικές κοινωνίες στον εκσυγχρονισμό.

Ακόμα και σε εποχές πολύ έντονου κομματισμού ο τοπικός Τύπος συνέβαλε στη σχηματοποίηση, συνέβαλε στην ανάδειξη μιας ατζέντας λίγο διαφορετικής από την εικόνα που καλλιεργούσαν διάφοροι ενδιάμεσοι προς το κεντρικό Κράτος. Ο τοπικός Τύπος με λίγα λόγια ήταν η φωνή του λαού, ενάντια στη φωνή των παραγόντων.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες εδώ και αρκετές δεκαετίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της έρευνάς τους στη μελέτη του τοπικού του περιφερειακού Τύπου μελέτη η οποία προσφέρει πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο μιας στενής περιφερειακής έρευνας όσο και ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές. Εφημερίδες όπως η Πατρίς, κυρίες και κύριοι, μέσα από τα 120 χρόνια της ιστορίας της λειτουργούν ως γέφυρα, ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Φανταστείτε λίγο, οι πρώτοι αναγνώστες στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν άνθρωποι που είχαν ζήσει το μεγάλο μέρος της ζωής τους στον 19ο αιώνα, πιθανότατα πολλοί από αυτούς είχαν συναναστραφεί τους αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης του 1821. Και οι σημερινοί τους αναγνώστες ζουν τον 21ο αιώνα, θα είναι άνθρωποι που θα διαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας και της ελληνικής κοινωνίας.

Υπ’ αυτή την έννοια, η εφημερίδα Πατρίς, τα 120 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα, ενώνει μια κοινωνία σε ένα τεράστιο κοινωνικό εύρος και δημιουργεί λειτουργεί έναν συνεκτικό δεσμό. Είναι ένα έμψυχο, ένα ζωντανό αρχείο της Ηλείας αλλά και της δυτικής Πελοποννήσου. Και φυσικά στην πορεία των δεκαετιών η εφημερίδα εκσυγχρονίστηκε ακολούθησε τον δρόμο της προόδου έτσι ώστε να συνεχίσει ν προσφέρει στον τόπο αλλά και στους Ηλείους απανταχού γης. Οι νέες τεχνολογίες, η γρήγορη πρόσβαση στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση, μπορούν να δώσουν την δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης στους συμπατριώτες σας σε όλο το μήκος της ελληνικής επικράτειας αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Η Πατρίς λειτουργεί πια ως ένα μέσο διατήρησης ενός κοινού Ηλείων σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας την ενεργό συμμετοχή τους τόσο στο πολιτικό, όσο στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής σας.

Η Κυβέρνησή μας αναγνωρίζει την προσφορά του τοπικού Τύπου και με αφορμή την σημερινή εκδήλωση επιτρέψτε μου να πω δυο κουβέντες σε αυτό, αναγνωρίζει και τιμά την συνεισφορά του, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του και τον ενισχύει αποφασιστικά, όπως αποφασιστικά με μια σειρά από διεθνείς πρωτοβουλίες και με νομοθετήματα αντικρούει την εκστρατεία που πολλές φορές αναπτύσσεται κατασυκοφάντησης των ΜΜΕ και της πατρίδας μας σε διάφορες πλευρές. Είναι δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον περιφερειακό τύπο κινείται, δρα, επιχειρεί, σε ένα αντίξοο περιβάλλον γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητές του, κυρίως πιστεύουμε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις δύσκολες περιστάσεις που ζούμε και να συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και της Χώρας ευρύτερα.

Για την χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε και για όσα αντιμετωπίζει η πατρίδα μας μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο, η Ελλάδα βαδίζει με τρόπο αποφασιστικό. Διαχειριζόμαστε την πρώτη τετραετία κρίσεις. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Τις διαχειριζόμαστε με τεχνογνωσία, σχέδιο και σε γενικές γραμμές με δεδομένη την χρονική συγκυρία θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη καθώς σε όλη την διάρκεια αυτής της πορείας δεν διερράγει ο κοινωνικός ιστός, δεν διασαλεύτηκε η σταθερότητα της κοινωνίας και της ίδιας της πατρίδας και δεν επήλθαν πλήγματα στον κοινωνικό ιστό.

Χρειάζονται ΜΜΕ με εγκυρότητα και με ποιότητα. Ενημέρωση με εγκυρότητα και ποιότητα. Από μέσα με ιστορία και κύρος γιατί η Δημοκρατία χρειάζεται, έχει ανάγκη, θέλει για ασπίδα τον υπεύθυνο Τύπο που θα ασκεί τον ρόλο του με κοινωνική ευθύνη. Εύχομαι στην Πατρίδα, στους διευθυντές της, στο προσωπικό της πρόοδο, υγεία και μακροημέρευση.

Όλη η επικαιρότητα