Ηλεία Συνεντεύξεις

Γιάννης Παπαδημητρίου: Ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. Πύργου μιλά στην εφ. «Πατρίς»

Χαρακτηρίζει την έλλειψη προσωπικού ως το πιο σημαντικό διοικητικό πρόβλημα στον δήμο Πύργου.
Ακούστε το άρθρο

Την έλλειψη προσωπικού σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες, χαρακτηρίζει ως το πιο σημαντικό διοικητικό πρόβλημα στον δήμο, ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Γιάννης Παπαδημητρίου.

Σε συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς», ο κ. Παπαδημητρίου τονίζει ότι με το νέο εκλογικό σύστημα, σε ότι αφορά την εκλογή των δημοτικών αρχών, θα επιλυθούν σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν με την απλή αναλογική, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτοδιοικητικές δυνάμεις στην πράξη υπονόμευσαν την απλή αναλογική.

Αναφερόμενος εξάλλου στον δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, του οποίου είναι βασικός συνεργάτης αναφέρει πως η παρουσία του στον μεγαλύτερο Δήμο της Ηλείας κρίνεται θετική και παρά τα δύο χρόνια πανδημίας και καραντίνας από τον covid -19, δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν πλήθος δράσεων και έργων.

«Θα πρέπει να είναι παρόντες»

Ολόκληρη η συνέντευξη του νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου έχει ως εξής:

Ποια είναι η ευθύνη αλλά και η κρισιμότητα της θέσης που αναλάβατε πρόσφατα, η οποία είναι καταλυτικής σημασίας για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

«Πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για μένα η πρόταση του Δημάρχου κ. Αντωνακόπουλου να αναλάβω τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και τον ευχαριστώ δημόσια για αυτήν την εμπιστοσύνη που εξακολουθεί να δείχνει στο πρόσωπό μου.

Η θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου εξ ορισμού απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα, ψυχική ηρεμία, πνευματική νηφαλιότητα και Ολύμπια ψυχραιμία γιατί πολλές φορές καλείσαι να διαχειριστείς συνεδριάσεις που έχουν πολλές δυσκολίες.

Επίσης απαιτείται να έχεις συναινετική διάθεση και να μπορείς να ‘‘παντρεύεις’’ διαφορετικές πολιτικές απόψεις προς όφελος των δημοτών.

Στη ζωή μου μέχρι τώρα έχω μάθει να είμαι συναινετικός και να έχω υπομονή προκειμένου να επιλύω το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται και ευελπιστώ να συνεχίσω να διαθέτω αυτά τα χαρακτηριστικά.

Με τη πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ πολλές αρμοδιότητες αφαιρέθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και επανήλθαν στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό λοιπόν δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη και στο σώμα αλλά και στον Πρόεδρο αφού θα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις οι οποίες αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλοι οι σύμβουλοι θα πρέπει να είναι παρόντες στις συνεδριάσεις και να ψηφίζουν όλα εκείνα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του δήμου αλλά και αυτά που αφορούν την εξέλιξη και την ανάπτυξή του μακριά από τις οποιεσδήποτε μικροπολιτικές αντιθέσεις ή σκοπιμότητες.

Εύλογο είναι και θεμιτό να υπάρχει αντίλογος αφού το Δημοτικό Συμβούλιο είναι δημοκρατικός θεσμός στα πλαίσια όμως του γόνιμου διαλόγου και όχι στη λογική της καταστροφικής αντιπολίτευσης.

Διατελέσατε αντιδήμαρχος σε καίριες θέσεις και νευραλγικές υπηρεσίες του δήμου Πύργου. Ποιο είναι πιστεύετε το πιο σημαντικό διοικητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει επί σειρά ετών ο δήμος;

Πράγματι διετέλεσα Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παιδείας, Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Πρόνοιας και συμμετείχα στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Το πιο σημαντικό διοικητικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού αφού όλες σχεδόν οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες και λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό από αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει λόγω των υπηρεσιακών αναγκών αφού ο Δήμος Πύργου είναι ο μεγαλύτερος Δήμου του Νομού μας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ως Δημοτική Αρχή φροντίζουμε τα διοικητικά στελέχη του Δήμου μας να συμμετέχουν σε σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση καλύπτοντας όλες τους τις δαπάνες έτσι ώστε να είναι πλήρως καταρτισμένοι και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες με μόνο σκοπό το συμφέρον των συνδημοτών μας.


«Διαμόρφωση όρων άρνησης»

Πιστεύετε ότι με το νέο εκλογικό σύστημα, σε ό,τι αφορά στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, θα επιλυθούν μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του νόμου της λεγόμενης «απλή αναλογικής» (Κλεισθένης), κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στον δήμο Πύργου;

Είναι βέβαιο ότι με το νέο εκλογικό σύστημα σε ό,τι αφορά την εκλογή των δημοτικών αρχών θα επιλυθούν σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν με την απλή αναλογική αφού η παράταξη του Δημάρχου θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα μπορεί απρόσκοπτα να εφαρμόσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο έχει δεσμευτεί προεκλογικά.

Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα τα οποία ήταν ουσιαστικά για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου μας, να μην υπερψηφίζονται από μερίδα της Αντιπολίτευσης μόνο και μόνο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Δυστυχώς Αυτοδιοικητικές δυνάμεις στην πράξη υπονόμευσαν την απλή αναλογική. Καμία δημιουργική αξιοποίηση της «πλειοψηφίας» απέναντι στον Δήμαρχο. Μόνη αξιοποίηση η διαμόρφωση όρων άρνησης και καθυστέρησης του Δημοτικού Έργου.

Είστε από τους πιο σταθερούς και βασικούς συνεργάτες του δημάρχου Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλου. Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα παρουσία του ως επικεφαλής στον μεγαλύτερο δήμο της Ηλείας;

Πράγματι με τον δήμαρχο συμπορευόμαστε στον Δήμο από το 2014 όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα ως Δήμαρχος και έχουμε κοινή πορεία και συνεργασία από τότε με κύριο χαρακτηριστικό την εκατέρωθεν εμπιστοσύνη. Ξέρετε η εμπιστοσύνη στη ζωή και ειδικότερα στην πολιτική κατακτιέται πολύ δύσκολα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή έχει δομηθεί μέσα από καθημερινή και ανιδιοτελή συνεργασία με κοινό παρανομαστή το καλό του Δήμου Πύργου.

Η παρουσία του Δημάρχου στο μεγαλύτερο Δήμο της Ηλείας κρίνεται θετική, ουσιαστική και άκρως δημιουργική παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η θητεία του συνέπεσε με δύο χρόνια πανδημίας και καραντίνας από τον covid -19 με τις υπηρεσίες του Δήμου να υπολειτουργούν. Παρά ταύτα δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν πλήθος δράσεων και έργων. Αυτά τα έργα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Επί θητείας του Δημάρχου ο Δήμος Πύργου απέκτησε περισσότερο από ποτέ ανθρωποκεντρικό πρόσωπο.

Αξίζει να αναφερθεί το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών που συνεδρίασε για πρώτη φορά στον Πύργο με κυρίαρχο θέμα τον δρόμο Πύργου – Πατρών. Οργανώθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο Βουπράσιο με την παρουσία αυτοδιοικητικών από όλη τη Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά με την παρουσία μάλιστα και του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού και πλήθος κόσμου από τον Πύργο και τις άλλες περιοχές.

Κατεβλήθη προσπάθεια να διατηρηθεί το Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πύργο και επιδόθηκαν ψηφίσματα στην Υπουργό Παιδείας.

Διαρκώς τονίζεται το μέγα πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο του Πύργου και διοργανώθηκε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας με κατάθεση ψηφίσματος σχετικά με τα αιτήματα και τις προτάσεις.

Δόθηκε ζωή ύστερα από πολλά χρόνια στο Πάρκο «Ξυστρή» όπου τις εορτές των Χριστουγέννων λειτουργεί το «Μαγικό εργοστάσιο» με πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για παιδιά και μεγάλους.

Έχουν διοργανωθεί δύο αγώνες running με συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Για πρώτη φορά έγιναν αποκριάτικες εκδηλώσεις το 2019 και πρόσφατα φέτος με τη συμμετοχή 4.700 συμπολιτών που έλαβαν μέρος στη παρέλαση και 15.000 τουλάχιστον συμπολιτών μας που βγήκαν για να διασκεδάσουν στους δρόμους της πόλης.

Την εποχή της πανδημίας όταν οι σχολικές μονάδες λειτουργούσαν με τηλεδιάσκεψη δωρίσαμε σε μαθητές του Δήμου μας 200 τάμπλετ ώστε να γίνεται πιο εύκολη η συμμετοχή τους στη διαδικτυακή διδασκαλία.

Δόθηκε ζωή στο κτίριο του Κούβελου που ήταν εντελώς αφημένο στη τύχη του με την εγκατάσταση του Κέντρου ΑμεΑ «Ηλίανθος»

Ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη δύο χρόνια το θερινό σχολείο με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ήδη έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διοργανώθηκε πρόσφατα επιστημονικό συνέδριο με θέμα Ποιότητα Ζωής και Βιωσιμότητα στον Αθλητισμό με τη συμμετοχή δύο Πρυτάνεων και καθηγητών.

Ολοκληρώθηκε η εκ νέου κατασκευή του παρκέ του κλειστού γυμναστηρίου «Γ. Βασιλακόπουλος» ενώ ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο ανοικτό κολυμβητήριο.

Πέραν από αυτά έχουν ξεκινήσει σειρά ουσιαστικών έργων που θα δώσουν νέα όψη στη πόλη μας, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, δημοπρατείται η ανάπλαση της ανατολικής πλευράς της πόλης, ένα έργο σημαντικό αξίας 2.800.000 ευρώ, ενώ γίνονται ενέργειες για την αγορά του κτιρίου της παλαιάς Νομαρχίας στην ανατολική πλευρά.

Θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση της οδού προς τη Μούτελη, κεντρικοί δρόμοι στη πόλη κλπ.

Επίσης στα χωριά μας διαμορφώθηκαν οι αγροτικοί δρόμοι που είχαν μείνει παραμελημένοι για μια δεκαετία.

Στο τομέα της καθαριότητας έγιναν σημαντικά και ουσιαστικά βήματα για να είναι η πόλη μας πιο καθαρή.

Τέλος, να αναφέρω ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αγορά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στην κεντρική πλατεία με φιλοδοξία να ιδρυθεί το ιστορικό μουσείο και να αποκτήσει πολιτιστική ταυτότητα η πόλη μας.

Υλοποιήθηκαν επισκευές σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα των Τοπικών Κοινοτήτων μας. Έγιναν επισκευές σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας.

Υλοποιήθηκε το έργο 1.400.000 ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών συνολικά στον Δήμο Πύργου. Έγιναν έργα αξίας: 4.000.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑ Πύργου, ενώ έχει εγκριθεί και νέο έργο αξίας 5.000.000 ευρώ. Έγιναν αντιπλημμυρικά έργα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, ενώ υλοποιήθηκαν και έργα υποστήριξης στο βουνό του Κατακόλου αξίας 450.000 ευρώ.

Πρόσφατα στην εορτή του πολιούχου της πόλης μας ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία. Τέλος, καθημερινά εκπονούνται και υλοποιούνται και άλλα μικρά έργα που βοηθούν την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτά είναι μερικά από τα έργα του Δημάρχου που μόλις σε δύο χρόνια ουσιαστικής διακυβέρνησης του Δήμου κατάφερε να αλλάξει θετικά το πρόσημο της πόλης μας.

Ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο

Ποια είναι η βασικότερη φιλοδοξία σας, κατά την ενασχόλησή σας με τα κοινά και πώς τη συνδυάζετε με την ιδιότητά σας ως δικηγόρος;

Μπορεί να φανεί κοινότυπο όμως ειλικρινά η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει να κάνει με το ενδιαφέρον μου για τον συνάνθρωπο. Θεωρώ ότι παρέμεινα ίδιος σαν άνθρωπος, σεμνός και ταπεινός, ανεξαρτήτου θέσεων και αξιωμάτων που είχα και εξακολουθώ να έχω. Οι θέσεις και τα αξιώματα έρχονται και παρέρχονται και το μόνο πράγμα που μένει να θυμάται ο πολίτης είναι το κοινωνικό αποτύπωμα που άφησες σαν άνθρωπος. Χαίρομαι γιατί οι συμπολίτες μου με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα, γεγονός που δείχνει ότι με θεωρούν κομμάτι του εαυτού τους. Το γραφείο μου στο Δημαρχείο όπως και τα προηγούμενα χρόνια παραμένει ανοικτό για όλους τους συμπολίτες μου ανεξαρτήτου ιδεολογίας και πολιτικής προτίμησης σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Είναι σπουδαίο και ανεκτίμητο συναίσθημα να ξέρεις ότι έχεις προσφέρει με τις δυνάμεις που διαθέτεις στον συνάνθρωπό σου.

Όσον αφορά την άσκηση της δικηγορίας, βρίσκω χρόνο κόβοντας χρόνο από την προσωπική μου ζωή. Να σας πω τέλος ότι πέρα από Πρόεδρος του Δ.Σ. είμαι και Πρόεδρος στο σύλλογο γονέων του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ένα εξαιρετικό συμβούλιο όπου από πέρσι έχουμε αναπτύξει σημαντικές δράσεις, όπως τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία, οργανώσαμε εθελοντική αιμοδοσία, συγκεντρώσαμε τρόφιμα για τους σεισμοπαθείς στην Τουρκία και τη Συρία και σε πρόσφατη συνέλευση αποφασίσαμε να οργανώσουμε περιβαλλοντικές δράσεις σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου.

Να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με φιλοξενήσετε στην εφ. «Πατρίς», ώστε να μπορέσω να εκθέσω τις απόψεις μου.

Όλη η επικαιρότητα