Γυναίκα

Γιατί έχουμε νεύρα κατά τη διάρκεια του κύκλου μας;

Καμία γυναίκα δεν θα ξεχάσει την ημέρα που της ήρθε η πρώτη της περίοδος. Αγχος, αγωνία, φόβος ή ίσως και κάποιο αστείο συμβάν μέσα σε όλα αυτά, έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μας. Από εκείνη την αποφράδα μέρα, κάθε μήνα υπάρχει μια ακολουθία από γεγονότα όπως πόνοι, πρήξιμο, εναλλαγές στη διάθεση και ίσως που και που κάποια τηλεφωνήματα στη δουλειά ότι είσαι άρρωστη μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι.

Και ενώ κάθε μήνα το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο ξυπνά τους δαίμονές μας, αν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και για ποιο λόγο τότε ίσως καταφέρουμε να μην το αφήνουμε να ελέγχει την καθημερινότητά μας.

Ημέρες 1-5

Την πρώτη ημέρα της περιόδου μας, έχουμε παράλληλα και απώλεια σιδήρου (για τους προφανείς λόγους) με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ζαλάδα και ατονία. Ακόμη, τα οιστρογόνα μας πέφτουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κράμπες, πρήξιμο και αίσθημα τάσης στο στήθος ενώ οι πονοκέφαλοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Καθώς ο κύκλος της περιόδου διαρκεί συνήθως 5 ημέρες, το δυσκολότερο κομμάτι έχει αρχίσει και περνάει κατά την τρίτη ημέρα. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς επιβαρύνουν τις κράμπες και τους πόνους.

Ημέρες 5-12

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, ο οργανισμός μας προετοιμάζεται να δημιουργήσει ξανά τα ωάριά του με αποτέλεσμα τα οιστρογόνα να βρίσκονται σε έξαρση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, χαμηλή διάθεση για σεξουαλική επαφή, εναλλαγές στη διάυεσή μας και-μαντέψτε- πονοκεφάλους ξανά. Ωστόσο τα οιστρογόνα οδηγούν και στην αύξηση των επιπέδων των ενδορφινών στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο κοινωνικές και πρόθυμες για να εξυπηρετήσουμε.

Ημέρες 12-14 ωορηξία

Κατά τη διάρκεια της ωορηξίας ο οργανισμός σου θέλει να μείνεις έγκυος. Αυτό σημαίνει ότι οι ορμόνες μας προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε αυτό και ως εκ τούτου μας κάνουν πιο ευαίσθητες στις βαθιές αντρικές φωνές και γενικά οτιδήποτε αρρενωπό. Αυτές τις ημέρες έχουμε αυξημένη σεξουαλική διάθεση και γενικά όλα λειτουργούν υπέρ της διαιώνισης του είδους.

Ημέρες 14-28

Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τότε ο οργανισμός σας προετοιμάζεται να το αποβάλλει και η προγεστερόνη πέφτει. Και κάπου εκεί, ξεκινάνε όλα από την αρχή.

Όταν πρόκειται για τον κύκλο μας, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Γνωρίζοντας όμως τι χρειάζεται το σώμα σας είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας σε ένα βαθμό.

ΠΗΓΗ

Όλη η επικαιρότητα