Lifestyle Υγεία

Γιατί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να χάσουμε 7 κιλά σε 3 εβδομάδες όπως η Kim Kardashian

Πρέπει, ουσιαστικά, να καταναλώνουμε πολύ λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε, εκθέτοντας την υγεία μας σε διάφορους κινδύνους, εξηγεί η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις εμφανίσεις του φετινού Met Gala που συζητήθηκαν πολύ ήταν αυτή της Kim Kardashian, η οποία φόρεσε το φόρεμα που είχε αναδείξει η Marilyn Monroe πριν από εξήντα χρόνια, όταν είχε ερμηνεύσει το “Happy Birthday Mr. President” στον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, John Fitzgerald Kennedy.

Η σύγχρονη influencer, ωστόσο, για να χωρέσει στο εμβληματικό ένδυμα ακολούθησε ειδική διατροφή και συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής προκειμένου να χάσει 7 κιλά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αυτή η είδηση ενέχει κινδύνους για τις γυναίκες που δεν αισθάνονται ικανοποιημένες με το σώμα τους, καθώς προβάλλει αμφιλεγόμενες, έως και επικίνδυνες πρακτικές.

Γιατί επικίνδυνες; Όπως εξηγεί η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, στο Marie Claire: «Για να χάσουμε 7 κιλά πρέπει να φάμε μέσα σε τρεις εβδομάδες 49.000 θερμίδες λιγότερες από αυτές που καίμε! Μια μέση γυναίκα χωρίς γυμναστική καίει 2.000 θερμίδες τη μέρα – δηλαδή 42.000 θερμίδες σε 21 ημέρες». Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι αν επιχειρήσουμε να μιμηθούμε την Kim Kardashian, θα πρέπει να αυξήσουμε κατά πολύ τη σωματική δραστηριότητά μας για να μπορέσουμε να φάμε έστω και ένα αυγό!

«Πρακτικά, ότι αν επιχειρήσουμε να μιμηθούμε την Kim Kardashian, θα πρέπει να αυξήσουμε κατά πολύ τη σωματική δραστηριότητά μας για να μπορέσουμε να φάμε έστω και ένα αυγό!»

«Ας πούμε λοιπόν πως προσθέτουμε στο πρόγραμμά μας μια γυμναστική πολύ έντονη (δεν μιλάμε για μία ώρα γυμναστικής αλλά για αρκετές ώρες) και έχουμε επιπλέον 1000 θερμίδες την ημέρα. Με πρόχειρους υπολογισμούς, μας λείπουν ακόμα περίπου 600 θερμίδες σε ημερήσια βάση. Πέρα από τον κίνδυνο να λιποθυμήσουμε, να μην έχουμε κουράγιο καν να περπατήσουμε, μιλάμε για πιθανή έλλειψη βασικών συστατικών από τον οργανισμό σε συνδυασμό με πιθανή μείωση της μυϊκής μάζαςκαι, επακόλουθα, του βασικού μεταβολισμού. Και αυτά αφορούν τον απόλυτα υγιήπληθυσμό και όχι άτομα με νοσήματα.

»Αντιλαμβανόμαστε πως μια τόσο ακραία προσπάθεια δεν γίνεται χωρίς επιτελείο, δεν γίνεται χωρίς ιατρική παρακολούθηση και βέβαια δεν γίνεται χωρίς συμπληρώματα διατροφής».

Η ίδια ειδικός σχολίασε για την Kim Kardashian μέσα από το λογαριασμό της στο Instagram:

«Η Kim Kardashian έχασε 7 κιλά σε 3 εβδομάδες, κόβοντας τους υδατάνθρακες και κάνοντας γυμναστική. Επέβαλε τον εαυτό της σε μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία και όλα αυτά για να χωρέσει σε ένα φόρεμα και να την “καμαρώσουν” οι διάσημες φίλες της. Σήμερα όλοι μιλούν για το πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι τακτικές, ειδικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκε (δήλωσε πως δε λιμοκτόνησε…).

»Δε θα μιλήσω για το πόσο λάθος είναι όλο αυτό, εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια μεταμόρφωση σε μικρό χρονικό διάστημα (βλ. ταινίες και αλλαγές σωμάτων κατά παραγγελία). Θα σας ζητήσω όμως να θυμηθείτε τη σημερινή κατακραυγή όταν θα θελήσετε να λιμοκτονήσετε για να πάτε στο γάμο της ξαδέρφης σας (που δεν είναι και met gala).

«Θα σας ζητήσω να θυμηθείτε τη σημερινή κατακραυγή όταν θα θελήσετε να λιμοκτονήσετε για να πάτε στο γάμο της ξαδέρφης σας (που δεν είναι και met gala)».

»Σέβομαι όλα τα κίνητρα, ακόμα και όταν δεν προέρχονται εκ των έσω ή δεν είναι θεμιτά… θέλω όμως να σέβεστε και τον οργανισμό σας.

»Το λέω με αγάπη! Λυπηθείτε την κορμάρα σας!!!

»Μπορούμε να κάνουμε χαμούλη χωρίς να διακινδυνεύσουμε την υγεία μας».

πηγή:Marie Claire

Όλη η επικαιρότητα