Κόσμος

Γιατί είναι κόκκινος ο Ήλιος στην Αμερική τις τελευταίες μέρες;

Ο διεθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί γιατί οι πολίτες στην Αμερική βλέπουν κατακόκκινο τον ήλιο τις τελευταίες ημέρες.
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένη ορατότητα επικράτησε την περασμένη Τετάρτη (17/5) πάνω από την πόλη της Νέας Υόρκης και έκανε τον ήλιο κόκκινο, καθώς η Ανατολική Ακτή καλυπτόταν από καπνό σε περισσότερες από 80 πυρκαγιές που υπήρχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν 300 στον Καναδά.

Ο ουρανός πάνω από την πόλη της Νέας Υόρκης ήταν μουντός την Τετάρτη και ο ήλιος έλαμψε κόκκινος καθώς οι ισχυροί άνεμοι έστρεφαν τον καπνό ανατολικά από περισσότερες από 80 πυρκαγιές που έκαιγαν σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον, της Μοντάνα και του Τορόντο.

Η πυρκαγιά Bootleg του Όρεγκον αυξήθηκε σε 616 τετραγωνικά μίλια – το μισό μέγεθος του Ρόουντ Άιλαντ και ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πυρκαγιά της πολιτείας στην ιστορία της.

Το πρωί της Τετάρτης, ο δείκτης ποιότητας του αέρα ανήλθε στο 157, προκαλώντας προειδοποίηση από τους αρμόδιους φορείς υγείας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η πόλη της Νέας Υόρκης και μια παρόμοια μεγάλη περιοχή του πλανήτη καλύφθηκαν από αιθαλομίχλη από πυρκαγιές που προέρχονται από τα βορειοδυτικά. Η φωτιά στο Bootleg έχει κάψει μέχρι στιγμής 394.407 στρέμματα από την ανάφλεξή της στις 6 Ιουλίου και μόνο το 32 τοις εκατό της φωτιάς έχει περιοριστεί.

Ο καπνός από τις τεράστιες πυρκαγιές ταξίδεψε έως και 3000 km, δημιουργώντας ένα μουντό φίλτρο πάνω από τον ήλιο, κάνοντάς τον να φαίνεται κόκκινος.

Οι κάτοικοι στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Σικάγο, το Ιλινόις και την Αϊόβα είναι μόνο μερικοί από αυτούς που έχουν δει τον κόκκινο ήλιο. Τα σωματίδια καπνού μεταφέρονται σε όλες τις ΗΠΑ από ένα ρεύμα αέρα που πνέει στις βορειοανατολικές περιοχές, προκαλώντας κακή ποιότητα αέρα.

Το λαμπερό κόκκινο χρώμα οφείλεται στον καπνό που φιλτράρει μικρότερα μήκη κύματος του φωτός, επιτρέποντας εκπομπή μόνο σε κόκκινο και πορτοκαλί μήκη κύματος Και ο ήλιος όπως είναι φυσικό γίνεται πιο αμυδρός λόγω του πυκνού καπνού.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα στον Δυτικό Καναδά, κυρίως στη βορειοδυτική επαρχία Αλμπέρτα. Και περισσότεροι από 30000 άνθρωποι έχουν ήδη εκκενώσει την περιοχή για να αποφύγουν τις πυρκαγιές. Οι φλόγες ξεκίνησαν επειδή ο Καναδάς γνώρισε μια ασυνήθιστα ξηρή άνοιξη σε συνδυασμό με έναν καύσωνα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Μοντάνα έκρινε την ποιότητα του αέρα “πολύ ανθυγιεινή” και συμβουλεύε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εάν είναι δυνατόν. Εάν ο καπνός είναι πυκνός ή πυκνός στη γειτονιά σας, πρέπει να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, τους πολύ νέους και τους ηλικιωμένους, ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα