Υγεία

Γιατί είναι σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό

8 λόγοι να μην παραμελούμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας
Ακούστε το άρθρο

«Χιλιάδες έχουν ζήσει χωρίς αγάπη, αλλά κανείς χωρίς νερό». Με τον στίχο αυτό κλείνει το ποίημά του «First Things First» ο Βρετανός ποιητής W. H. Auden. Με τη λογοτεχνική του πένα, ο Auden περιγράφει μια πραγματικότητα: τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού μας, καθώς το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σώματός μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος και η καρδιά αποτελούνται από 73% νερό, οι πνεύμονες από 83%, το δέρμα από 64%, οι μύες και τα νεφρά από 79%. Ακόμα και τα οστά μας περιέχουν νερό. Ξέρουμε, όμως, τι πραγματικά σημαίνουν τα παραπάνω ποσοστά και πώς το δομικό αυτό στοιχείο του οργανισμού μας μάς χαρίζει υγεία;

8 λόγοι να μην παραμελούμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας

1. Το νερό λειτουργεί ως «λιπαντικό» του οργανισμού
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νερό βοηθά στην πέψη των τροφών, διευκολύνει το μάσημα και την κατάποση, επιτρέπει στις αρθρώσεις και τους χόνδρους μας να κινούνται πιο εύκολα και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των ματιών. Επιπλέον, επειδή δεν συμπιέζεται, προσφέρει προστασία σε ιστούς ζωτικής σημασίας, ανάμεσά τους ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος.

2. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας
Το σώμα μας αποβάλλει θερμότητα μέσω της εφίδρωσης και της εξάτμισης. Για να μπορέσει, ωστόσο, να ρυθμίσει τη θερμοκρασία μας και να δροσιστούμε, πρέπει να κατευθύνει το αίμα (το πλάσμα του αίματος αποτελείται κατά 90% από νερό) στην επιφάνεια του δέρματος. Εκεί ψύχεται και στη συνέχεια επιστρέφει στο εσωτερικό του σώματός μας. Όταν ασκούμαστε ή κάνει ζέστη, λοιπόν, ας μην ξεχνάμε να πίνουμε λίγο παραπάνω νερό, καθώς τότε οι ανάγκες μας είναι αυξημένες.

3. Προστατεύει τα νεφρά
Αν στο παρελθόν έχετε ταλαιπωρηθεί από νεφρολιθίαση, ξέρετε ότι είναι καλό να καταναλώνετε περισσότερα υγρά. Η πρόσληψή τους αυξάνει τον όγκο των ούρων που διέρχονται από τα νεφρά, με αποτέλεσμα την αραίωση της συγκέντρωσης μετάλλων και αλάτων. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται οι πιθανότητες να κρυσταλλοποιηθούν και να σχηματίσουν πέτρες.

4. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα
Η κατανάλωση φυτικών ινών δεν είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το νερό βοηθά στην καλή κινητικότητα του εντέρου, ενώ αν ήδη αντιμετωπίζετε πρόβλημα, τότε η επαρκής πρόσληψη θα βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι το μεταλλικό νερό που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και νάτριο βελτιώνει τη συχνότητα των κενώσεων και τη σύσταση των κοπράνων σε όσους ήδη ταλαιπωρούνται από την κατάσταση αυτή.

5. Απομακρύνει απόβλητα
Στην Αρχαία Ελλάδα, το νερό θεωρούνταν καθαρτικό και λυτρωτικό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι μέσω της ούρησης και της εφίδρωσης το σώμα μας αποβάλλει τοξίνες. Επίσης, το νερό κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά, διευκολύνοντας την απέκκρισή τους και συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών της φυσιολογικής κένωσης, εξασφαλίζοντας γρήγορη και τακτική απομάκρυνση των αποβλήτων.

6. Η ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά στην απώλεια βάρους
Ενώ κάνουμε δίαιτα και ασκούμαστε, πίνοντας περισσότερο νερό μπορεί να χάσουμε επιπλέον βάρος, λένε τα επιστημονικά δεδομένα. Τα καλά νέα οφείλονται από τη μία στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού που προκαλεί, και στη μικρή τόνωση του μεταβολισμού μας από την άλλη. Πέρα από το πόσο νερό προσλαμβάνουμε, σημαντικό φαίνεται να είναι και το πότε.

Η κατανάλωση νερού μισή ώρα πριν από τα γεύματα μπορεί να καταστείλει την όρεξή μας και να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων. «Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη υγρών προλαμβάνει την ήπια αφυδάτωση, στα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνεται η αίσθηση κόπωσης, που συχνά οδηγεί σε άσκοπη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σάκχαρα», συμπληρώνει ο κ. Στέφανος Περτσεμλίδης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

7. Βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, το νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα γεύμα δεν δυσκολεύει την πέψη, αλλά βοηθά το σώμα μας να διασπάσει τα τρόφιμα πιο εύκολα και έτσι μπορούμε να τα χωνέψουμε καλύτερα. Είναι, επίσης, απαραίτητο για τη διάλυση βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, καθώς και για τη μεταφορά τους στο υπόλοιπο σώμα.

8. Τονώνει την πνευματική λειτουργία
Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση (της τάξης του 1-2% του σωματικού βάρους) μπορεί να επηρεάσει λειτουργίες του εγκεφάλου μας, όπως η προσοχή, η εγρήγορση και η βραχυπρόθεσμη μνήμη. Μελέτη σε νεαρές γυναίκες έδειξε ότι απώλεια υγρών 1,4% μετά την άσκηση, επηρέασε αρνητικά τη διάθεση και τη συγκέντρωσή τους και αύξησε τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Παρόμοια μελέτη σε νεαρούς άντρες διαπίστωσε ότι απώλεια υγρών 1,6% ήταν επιζήμια για τη μνήμη εργασίας (την ικανότητά μας να συγκρατούμε και να χειριζόμαστε πληροφορίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα), ενώ οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα άγχους και κόπωσης.

Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε νερό

«Η σύσταση για έναν ενήλικα είναι να καταναλώνει 8-10 ποτήρια υγρών (2-2,5 λίτρα) καθημερινά, εκ των οποίων τα 6-8 ποτήρια (1,5-2 λίτρα) να είναι νερό. Το σύνολο των υγρών που χρειάζεται ένας οργανισμός διαφοροποιείται, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή ή αν κάνει έντονη σωματική δραστηριότητα», μας ενημερώνει ο κ. Περτσεμλίδης. Το σημαντικό είναι να μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για επαρκή ενυδάτωση;

Αν παρουσιάζουμε σημάδια αφυδάτωσης (σκουρόχρωμα ούρα, μειωμένη ποσότητα ούρων, ξηροστομία, κατάπτωση) αυξάνουμε την πρόσληψη υγρών. Το ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε την παραγωγή ανοιχτόχρωμων ούρων κάθε 3-4 ώρες.

Έχουμε μαζί μας (στην τσάντα, στο γραφείο, στο κομοδίνο) ένα μπουκάλι με νερό. Βλέποντάς το, θα είναι πιο εύκολο να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών.
Η ποικιλία στην κατανάλωση ροφημάτων (γάλα, χυμός, χαμομήλι, κ.ά.) μπορεί να βοηθήσει στην επαρκή ενυδάτωση. Προσοχή, ωστόσο, στα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, καθώς έχουν ήπια διουρητική δράση.

Ο ρόλος της ενυδάτωσης στην εποχή της COVID-19

«Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός», λέει ο κ. Περτσεμλίδης. Όπως εξηγούν μέλη της Ομάδας Ειδικών Κλινικής Διατροφής του COVID-19, «σε περίπτωση πυρετού σημειώνονται ταχύτατες απώλειες υγρών. Για έναν ενήλικα με πυρετό 39°C, η εφίδρωση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 890ml υγρών κάθε 24 ώρες, με μια επιπλέον απώλεια 89ml κατά τον βήχα και την αναπνοή. Οι απώλειες υγρών αυξάνονται σε περίπτωση εμετού ή/και διάρροιας, καθώς και λόγω μη επαρκούς πρόσληψης υγρών, εξαιτίας μειωμένης όρεξης ή/και ναυτίας. Όταν είστε αφυδατωμένοι, οι εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος συμπυκνώνονται και είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από τους πνεύμονες. Η δυσκολία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας».

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα