Οικονομία

Γιατί η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ‘κερδίζει’ την αγορά

Ακούστε το άρθρο

Κάθε επιχείρηση για να μπορέσει να εδραιωθεί, να γίνει πιο γνωστή στο χώρο της και για να “χτίσει” την εικόνα της, χρησιμοποιεί διάφορα μέσα και αναπτύσσει διάφορες δράσεις όπως η διαφήμιση, οι δημόσιες σχέσεις και φυσικά τα τελευταία χρόνια η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Μέσω αυτής προβάλλεται μεταξύ άλλων η υπευθυνότητα, η κοινωνική ευσυνειδησία, η ευαισθησία, η συνείδηση και η επιχειρηματική ηθική της επιχείρησης.

Πρόκειται για έναν από τους πιο δυναμικούς και απαιτητικούς τομείς δραστηριότητας για τη σύγχρονη επιχείρηση και η σημασία της θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο πρώτο Game Changer in CSR & Social Impact που θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη υποδηλώνει την ισόρροπη αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδρασης της λειτουργίας μιας επιχείρησης και βασίζεται στο τρίπτυχο της οικονομικής ανάπτυξης, της βιωσιμότητας και της κοινωνικής συνοχής. Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες δημιουργούν προσδοκίες στους πολίτες και δείχνουν τον καλό τους χαρακτήρα σε εργαζόμενους, σε πελάτες και σε προμηθευτές.

Οι κοινωνικές εταιρικές δράσεις, εφόσον γίνονται με οργάνωση, μεθοδικότητα, προγραμματισμό και επιφέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα, γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία με ικανοποίηση. Διαδραματίζουν ουσιαστικό  ρόλο στην εδραίωση θετικής φήμης της επιχείρησης ή του οργανισμού, η οποία με τη σειρά της συντελεί μακροπρόθεσμα στην αύξηση της κερδοφορίας τους. Με απλά λόγια είναι μια επένδυση για τις εταιρείες.

Πόσο σημαντικό λοιπόν είναι για μια σύγχρονη επιχείρηση να ασχοληθεί σοβαρά μαζί της; Η απάντηση είναι η προφανής. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Αρκεί μόνο να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα της παγκόσμιας, διαδικτυακής έρευνα της Nielsen για την εταιρική υπευθυνότητα που διεξήχθη από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου 2014 σε 60 διαφορετικές χώρες, όπου συμμετείχαν πάνω από 30.000 καταναλωτές της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Όσον αφορά την Ελλάδα και σε σχέση με τον μέσο όρο των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται οι Έλληνες καταναλωτές, κατά δήλωσή τους, να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που προέρχεται από μια επιχείρηση, η οποία δηλώνει ότι στοχεύει στο να έχει ένα θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο, σε ποσοστό 44% έναντι 40%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή θέσεως εργασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Regus ποσοστό 43% των περίπου 40.000 συμμετεχόντων απάντησε ότι αν τους προσφέρονταν δύο ισοδύναμα καλές θέσεις εργασίας, θα προτιμούσαν την πιο φιλάνθρωπη εταιρεία ως εργοδότη. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα προσφέρουν στην κοινωνία, είναι σε καλύτερη θέση να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχο δυναμικό.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη θεωρείται βασικό τμήμα της σύγχρονης επικοινωνίας και του marketing. Εφόσον σχεδιαστεί και εφαρμοστεί σωστά, καταλήγει σε επιτυχία τόσο για τον οργανισμό που ανέλαβε να υπηρετήσει έναν κοινωνικό στόχο, όσο και για την ίδια την κοινωνία που αντλεί από αυτόν οφέλη. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια κατάσταση που και τα δύο μέρη κερδίζουν. Μια win – win κατάσταση.

Εκπρόσωποι των κορυφαίων εταιρειών θα βρεθούν στο ξενοδοχείο Χίλτον στις 15 Ιανουαρίου 2018 στο Game Changer in CSR & Social Impact μιλώντας με παραδείγματα για τις τεχνικές λειτουργίας και χρήσης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη σύγχρονη εποχή.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα