Ελλάδα

Γιατί οι αιτίες για τις φωτιές στη Ζάκυνθο φτάνουν μέχρι το …1864

Ακούστε το άρθρο

Το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό «αλαλούμ» της Ζακύνθου, όπου δασικές εκτάσεις στα Επτάνησα, ανήκουν σε ιδιώτες , και η εκδίκαση υπόθεσης για την αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων από επενδυτικό φορέα του Κατάρ, ενδέχεται να κρύβονται πίσω από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο.

Αυτή τη σύνδεση την έχει κάνει ευθέως ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εμμέσως πλην σαφώς συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του realnews, είπε χαρακτηριστικά:

«Μια φωτιά άναβε, άλλη μια ξεσπούσε κάπου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ήταν πισώπλατες μαχαιριές στους πυροσβέστες, στον μηχανισμό που προσπαθούσε να σώσει τον τόπο και το δάσος, αυτές οι ενέργειες, που κάποιοι για λόγους συμφεροντολογικούς; οικοπεδικά συμφέροντα; κάποιοι θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση; Αυτό είναι το πιθανότερο. Υπάρχουν συμφέροντα τα οποία ψάχνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές και της Αττικής και αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα ψάχνουμε όσος καιρός και να περάσει».

Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Ρέτσο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter να γράψει χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός οφείλει να συλλάβει τους εμπρηστές αν τους γνωρίζει. Επιεικώς άδικη η στοχοποίηση ολόκληρου κλάδου».

Το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ζακύνθου επεσήμανε σε άρθρο του και ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Υπαρχηγός Π.Σ., ε.α, Νομικός, Ειδικός Ερευνητής-Δικαστικός Πραγματογνώμονας, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση παρέχει τη δυνατότητα στον δράστη εμπρησμού να καταπατήσει ορισμένη δασική έκταση ή να αυξήσει αυτή που έχει.

Ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει ότι με τη συνθήκη του Λονδίνου, που υπογράφτηκε στις 17/29 Μαρτίου του έτους 1864, τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στις ελληνική κυριαρχία, έχοντας η Ζάκυνθος 680 χρόνια ξένης κατοχής, ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα κυριότητας, αφού κατά την ένωση τους με την Ελλάδα δεν έλαβε κανένα τέτοιο δικαίωμα.

Συμπληρώνει επίσης, ότι με το τέλος της αγγλικής κυριαρχίας οι δημόσιες εκτάσεις στα Επτάνησα δεν αποδόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα οι δικαστικές διαμάχες (αντιδικίες) με ιδιώτες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε αμφισβητούμενες εκτάσεις να επιλύονται σχεδόν κάθε φορά υπέρ των ιδιωτών.

Μία τέτοια -πρόσφατη- αστική διαφορά, όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Γκουρμπάτσης, αφορά την αγοραπωλησία μιας επίδικης έκτασης 15.000 στρεμμάτων, η οποία μάλιστα βρίσκεται στην περιοχή που προκλήθηκε η πιο πρόσφατη πυρκαγιά, κοντά στο «Ναυάγιο». Η αγωγή που κατέθεσαν η Μητρόπολη Ζακύνθου από κοινού με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνού, για την ακύρωση του σχετικού συμβολαίου που συντάχθηκε για την συγκεκριμένη αγοραπωλησία, εκδικάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου και 5 Απριλίου 2017 στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου και αναμένεται η απόφαση. Πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη αυτή άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος, η Περιφέρεια και μερίδα κατοίκων. Πωλητής της έκτασης είναι ιδιώτης ενώ αγοραστής εταιρία ακινήτων επενδυτικού φορέα του Κατάρ. Για την επίδικη υπόθεση με παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γαληνού Μπρη τον Νοέμβριο 2016 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος έξι προσώπων για ψευδή βεβαίωση και απάτη, αφού ο εισαγγελέας δεν αναγνωρίζει εξουσία επί της ως άνω έκτασης των αντισυμβαλλομένων μερών.

Τα ερωτήματα για το αν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην επίμαχη περιοχή είναι συμπτωματικές, αναζητούν απαντήσεις στις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Γκουρμπάτσης, τονίζει ότι το καθεστώς «ιδιωτικών δασών» στη Ζάκυνθο, ανεβάζει την επικινδυνότητα και την εξάπλωση των πυρκαγιών εξαιτίας της παντελούς έλλειψης καθαρισμού τους, καθώς ο ιδιοκτήτης πρέπει να πάρει σχετική άδεια από το Δασαρχείο, αφού όμως υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ουσιαστικά καλείται να αποποιηθεί της κυριότητάς του. Οπότε δεν το κάνει κανείς, και τα «ιδιωτικά δάση» μετατρέπονται σε «μπαρουταποθήκη από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Το γεγονός του ασυνήθιστου αριθμού πυρκαγιών, οι περισσότερες εκ των οποίων ενδεχομένως οφείλονται σε δόλια ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, αυτό δεν σημαίνει αυτοδίκαια ότι υπάρχει αντίστοιχα και οργανωμένο σχέδιο, χωρίς τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καταλήγει: «Όσοι τοπικοί άρχοντες, υπουργοί ή άλλοι αρμόδιοι ισχυρίζονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία το αντίθετο, είναι ισχυρισμός αβάσιμος και μόνον ως ”άλλοθι” μπορεί να προβληθεί προκειμένου να αποσοβήσει ενδεχόμενες πολιτικές ή ποινικές ευθύνες»…

Πηγή: THETOC

Όλη η επικαιρότητα