Life Υγεία

Γιατί οι συσκευές που παράγουν παγάκια στο ψυγείο κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Ακούστε το άρθρο

Το σύστημα που έχουν πολλά ψυγεία για να παράγουν έτοιμα παγάκια φιλοξενεί πλήθος βακτηρίων που δυνητικά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, διαπίστωσε ένας κορυφαίος οργανισμός δημόσιας υγείας.

Έτσι τα παγάκια που παράγονται από αυτά τα μηχανήματα και χρησιμοποιούνται από χιλιάδες νοικοκυριά κάθε μέρα, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Η έρευνα

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (National Sanitation Foundation – NSF) στην προσπάθεια του να βρει το πιο επικίνδυνο σημείο για βακτήρια στην κουζίνα, συγκέντρωσε επιχρίσματα από 20 σπίτια στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ. Ανακάλυψε ότι οι περισσότερες από τις ενσωματωμένες μονάδες για παγάκια στα ψυγεία ήταν επικαλυμμένες με “ανησυχητικά υψηλά επίπεδα” ζύμης και μούχλας.

Αποδείχτηκε επίσης ότι και οι σπάτουλες από καουτσούκ, τα ανοιχτήρια και οι θήκες για τα μαχαιροπήρουνα είναι εξίσου επικίνδυνα σημεία.

Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν μολυσμένα με Ε. Coli, σαλμονέλα και λιστέρια, που μπορούν να  προκαλέσουν διάρροια, πυρετό και να αποδειχτούν ακόμη και θανατηφόρα θάνατο σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (ηλικιωμένοι, παιδιά, βαριά άρρωστοι κλπ).

Στόχος της έρευνας

Η μικροβιολόγος Lisa Yakas, η οποία ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης για τα Βακτήρια που διεξήγαγε το NSF για το 2013, δήλωσε ότι ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν να ενημερώσει πως μπορεί  να μειωθεί η εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.

Μια απρόσμενη τέτοια πηγή κινδύνου είναι και τα παγάκια που παράγονται από μηχανές οι οποίες δεν καθαρίζονται κατάλληλα.

Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στην ανάλυση 14 καθημερινών συσκευών κουζίνας για την παρουσία τεσσάρων διαφορετικών τύπων βακτηριδίων: e.Coli, σαλμονέλα, λιστέρια και μούχλα/ζυμομύκητες.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που συμμετείχαν θεωρούσαν ότι η πιο μολυσμένη επιφάνεια θα ήταν η οθόνη στον φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι είναι η πιο επικίνδυνη συσκευή.

Η επικεφαλής της μελέτης ενημέρωσε τους εθελοντές να καθαρίζουν τακτικά αυτές τις  συσκευές καθαρισμού και να ελέγχουν τα εγχειρίδια για συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

Όλα τα αντικείμενα που βρέθηκε ότι είχαν ζυμομύκητες και μούχλα ήταν:

Το συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο

Η πλαστική σπάτουλα

Το δοχείο του μπλέντερ

Η συσκευή για παγάκια και η παροχή νερού στο ψυγείο

Το λαστιχένιο σφραγιστικό σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους, ενώ 6 αντικείμενα περιελάμβαναν “υψηλά επίπεδα” βακτηρίων.

Ο Allison Aiello, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, δήλωσε, ότι αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι αβλαβείς για τους υγιείς ανθρώπους, “ορισμένα στελέχη είναι πολύ μολυσματικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες”.

Κάθε χρόνο, 48 εκατομμύρια Αμερικανοί ασθενούν με γαστρεντερίτιδα από παθογόνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου 128.000 από αυτά τα άτομα νοσηλεύονται και περίπου 3.000 πεθαίνουν, κυρίως ηλικιωμένοι ενήλικες και παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Η επικεφαλής της έρευνας κατέληξε: “Το πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι: Δεν μπορείτε να αποστειρώσετε μια βρώμικη επιφάνεια. Απλώς σιγουρευτείτε ότι έχετε μια ρουτίνα καθαρισμού, ώστε να μην προκύψει συσσώρευση επικίνδυνου βιοϋλικού (μικρόβια, βακτήρια κλπ) σε αυτά τα αντικείμενα”.

via 

Όλη η επικαιρότητα