Ηλεία

Γιατί καίγεται η Ηλεία; – Οι αρχές προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο με τις πολυάριθμες φωτιές στο νομό

Παράνομοι χασισοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφοι φαίνεται πως αποτελούν τα δύο προφίλ που εξετάζουν οι αρχές, με πολλές περιπτώσεις πυρκαγιών να μαρτυρούν από μόνες τους ότι αποτελούν εμπρησμό.
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και αρκετό καιρό η Ηλεία έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών που έχουν εκτυλιχθεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, με τις έρευνες να επικεντρώνονται σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες που σχετίζονται με τα κίνητρα των εμπρηστών και όχι τα πρόσωπα.

Παράνομοι χασισοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφοι φαίνεται πως αποτελούν τα δύο προφίλ που εξετάζουν οι αρχές, με πολλές περιπτώσεις πυρκαγιών να μαρτυρούν από μόνες τους ότι αποτελούν εμπρησμό.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», άνθρωποι της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής έχουν ξεχωρίσει την Ηλεία πανελλαδικά για τον τεράστιο αριθμό γεγονότων που έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει και τα οποία έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά τόσο στους πολίτες του νομού, όσο και στις αρχές. Τους τελευταίους δύο μήνες σύμφωνα με στοιχεία έχουν σημειωθεί περισσότερες από 700 πυρκαγιές σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού, με τις περισσότερες εξ αυτών να καταδεικνύουν πως πρόκειται για αποτέλεσμα «εμπρησμού».

Γιατί καίγεται η Ηλεία;

Το βασικότερο ερώτημα όλων είναι για ποιο λόγο έχει μπει στο στόχαστρο η Ηλεία και ποια είναι τα κίνητρα όσων ευθύνονται για αυτές τις καταστάσεις; Η περίεργη αυτή κατάσταση έχει κινητοποιήσει ακόμα και τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που έχουν δώσει εντολή να λυθεί το μυστήριο που ταλανίζει την Ηλεία και που ευθύνεται για την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων γης.

Μάλιστα, στην Ηλεία βρίσκεται και ειδικό κλιμάκιο αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που με άκρα μυστικότητα και με τη βοήθεια και των τοπικών αρχών προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι αναλυτές έχουν διαχωρίσει τις φωτιές σε δύο κατηγορίες.

Αυτές που ξεσπούν από παράνομους χασισοκαλλιεργητές, που είτε μόνοι τους, είτε πληρώνοντας άτομα από τον χώρο της παρανομίας βάζουν τις φωτιές, έχοντας στόχο να σβήσουν τα ίχνη τους ή να παραπλανήσουν τις αρχές βάζοντας φωτιά σε άλλο σημείο. Και αυτές από κτηνοτρόφους που καίνε μια περιοχή για να μπορέσει μετά τη βροχή να φυτρώσει νέο χορτάρι για τα ζώα τους.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες όπως επισημαίνει το «Πρώτο Θέμα», αναμένεται να ταυτοποιηθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι «Νέρωνες της Ηλείας».

Στοιχεία που σοκάρουν

Όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 52 άτομα για εμπρησμό και έχουν επιβληθεί 350 διοικητικά πρόστιμα. Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 20 είναι από αμέλεια και οι υπόλοιπες από δόλο.

Από τις αναλύσεις ειδικών, φαίνεται πως οι εμπρηστές δεν έχουν οργανωμένο σχέδιο και κίνητρο να βλάψουν τη χώρα. Είναι κυρίως άτομα διαταραγμένα, με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Πρόκειται δηλαδή για πυρομανείς που αντλούν ευχαρίστηση από τις αδιανόητες πράξεις τους, ενώ φέτος κατεγράφησαν και δύο περιπτώσεις όπου συνελήφθησαν εμπρηστές που έβαζαν φωτιές για λόγους αντεκδίκησης.

Όλη η επικαιρότητα