Αιτωλοακαρνανία

Γιατί μένει ασύλληπτος ο 28χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια σε 4χρονο – Πώς εξηγείται το νομικό αυτό παράδοξο

Είχε χρόνο να εξαφανίσει τα στοιχεία της δράσης του...
Ακούστε το άρθρο

Στην επικαιρότητα ήρθε εκ νέου η υπόθεση ασέλγειας ενός τετράχρονου αγοριού από ένα 28χρονο παιδόφιλο στο Αγρίνιο με αφορμή το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του φερόμενου ως δράστη 15 μήνες μετά την αρχική καταγγελία. Για αντιφάσεις από την πλευρά των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών που χειρίζονται την σοβαρή αυτή υπόθεση έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο νομικός Γιάννης Βλάχος, ενώ η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο των γονέων στην εξιχνίαση της αποτρόπαιης αυτής υπόθεσης παιδοφιλίας.

«Τον χειμώνα του ’21 ο νεαρός αυτός ποδοσφαιριστής μπαινόβγαινε στο σπίτι της οικογένειας του θύματος. Η μητέρα του φρόντιζε το παιδί, αλλά πολλές φορές οι πληροφορίες μου λένε ότι όταν η μητέρα ήθελε να κάνει κάποια δουλειά, άφηνε στη θέση της τον 28χρονο τότε γιο της» ανέφερε η δημοσιογράφος αποκαλύπτοντας ότι τα σπίτια του φερόμενου ως δράστη και του θύματος είναι δίπλα – δίπλα.

«Το καλοκαίρι του 2021 ότι ο πατέρας πίεζε ώστε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία (του δράστη). Όμως, επειδή τότε ο νεαρός αυτός ήταν στο στρατοδικείο, ήταν μάλλον φαντάρος. Όλο αυτό θα έπρεπε να κάνει να το κάνει το στρατοδικείο. Γι’ αυτό και το ένταλμα σύλληψης, εάν γίνει,  θα γίνει από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων», προσέθεσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ αναφορικά με τον 28χρονο που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε τετράχρονο. Το παιδί εξετάστηκε από παιδοψυχολόγο και μητέρα και γιος έδωσαν καταθέσεις αρνούμενοι τις κατηγορίες με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ειδικός που εξέτασε το παιδί δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το τι συνέβη.

Είχε χρόνο να εξαφανίσει τα στοιχεία της δράσης του

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου έχει φτάσει στον ανακριτή, αλλά δεν έχει κληθεί ακόμη να καταθέσει ο 28χρονος ποδοσφαιριστής.

«Εάν υπήρχαν ενδείξεις στο ενδιάμεσο χρονικό διαστημα ότι ο δράστης σχεδίαζε είτε τη φυγή του είτε τη τέλεση νέων εγκλημάτων τότε μπορούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του. Εδώ για κάποιον λόγο εκτιμήθηκε ότι τίποτε από αυτά τα δύο δεν συνέτρεχε» δήλωσε ο κ. Βλάχος.

Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο στην υπόθεση υπάρχει ένα παράδοξο, δηλαδή το «πώς εκδόθηκε η διάταξη του εισαγγελέα για τη δημοσιότητα των στοιχείων του με την οποία κρίνεται ότι πρέπει να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο από τον επικίνδυνο δράστη – κατηγορούμενο και επί 15 μήνες δεν εκτιμήθηκε ότι η ελευθερία του μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο. Είναι μια αντίφαση η οποία και εμένα μου προξενεί εντύπωση».

Έκπληκτος με όσα συνέβησαν στην συγκεκριμένη υπόθεση ο κ. Βλάχος δήλωσε ότι το διάστημα αυτό από την καταγγελθείσα τέλεση του αδικήματος μέχρι σήμερα είναι ικανό, για να συγκαλύψει (ο κατηγορούμενος) την εγκληματική δραστηριότητά του.

«Είναι αντιφατικό να θεωρείται τώρα ξαφνικά, λίγες ημέρες πριν την κλήση σε απολογία, επικίνδυνος και να δημοσιοποιούνται τα προσωπικά του στοιχεία», προσέθεσε.

Ο ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου εστίασε στην επίμονη προσπάθεια των γονιών να βρουν τι προκάλεσε την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού τους εφιστώντας την προσοχή όλωνσε αντίστοιχα περιστατικά.

«Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους γονείς όταν θα δουν τα παιδιά τους να είναι λίγο πιο μαζεμένα ό, τι συνηθίζουν να απομονώνονται, να έχουν μια τάση να μη μιλάνε, να κλαίνε σε ανύποπτο χρόνο, να δείχνουν φόβο απέναντι σε σκηνές, να νιώθουν ότι κρατούν ένα μυστικό και να πάνε να πουν κάτι, αλλά τελικά να μαζεύονται, να δείχνουν έτσι οποιαδήποτε αίσθηση ταπείνωσης, ενοχής για οτιδήποτε ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην την αφήσουν να περάσει έτσι», τόνισε η ειδικός ψυχικής υγείας.

Έχει κατακερματιστεί η αίσθηση της ηθικής

Για τα συνεχή περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων με αφορμή την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό που είναι σε εξέλιξη και την καταγγελία κοπέλας για βιασμό από δύο αστυνομικούς εντός του Α.Τ. Ομόνοιας μίλησαν στην ΕΡΤ ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής και η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου.

«Τι ερμηνείες να βρει κανείς σε τέτοιου τύπου συμπεριφορές; Μιλάμε για απαράδεκτα, φρικτά πράγματα» σχολίασε από την πλευρα της η κ. Αθανασίου.

Μιλώντας για την υπόθεση του ανήλικου κοριτσιού που ήταν θύμα συστηματικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης από παιδοβιαστές τόνισε ότι «αν δεν πιαστεί και ο τελευταίος άνθρωπος, ο οποίος ήρθε σε επαφή με το κορίτσι αυτό, ο οποίος μπήκε σε μια διαδικασία να σκεφτεί να πράξει κάτι τόσο κοκοποιητικό, πώς μπορεί να χτιστεί  η εμπιστοσύνη ξανά στο μυαλό και στην ψυχή όλων των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, «έχει κατακερματιστεί η αίσθηση της ηθικής, η αίσθηση της εμπιστοσύνης στους ανθρώπους, η αίσθηση του δικαίου.

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, επειδή πρέπει να προστατεύσουμε πάρα πολύ αυτό το κορίτσι ένα σύντομο σχόλιο, γιατί πρέπει να πούμε στα παιδιά πριν τι πρέπει να κάνουν; Το παιδί το τεσσάρων ετών μίλησε μέσα από τη ζωγραφιά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Όλη η επικαιρότητα